General (1927.): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
recenzije
slika
Redak 4: Redak 4:
naslov originala = The General |
naslov originala = The General |
država = [[SAD]] |
država = [[SAD]] |
režija = [[Buster Keaton]], [[Clyde Bruckman]] |
režija = [[Buster Keaton]], <br>[[Clyde Bruckman]] |
glavne uloge = Buster Keaton, <br>Marion Mack <br> |
glavne uloge = Buster Keaton, <br>Marion Mack <br> |
scenarij = [[Buster Keaton]], [[Clyde Bruckman]] |
scenarij = [[Buster Keaton]], <br>[[Clyde Bruckman]] |
trajanje = 75 [[minuta]] |
trajanje = 75 [[minuta]] |
jezik = Engleski |
jezik = Engleski |
Redak 22: Redak 22:


== Radnja ==
== Radnja ==
{{spoiler}}

[[Slika:Gen3.jpg|400px|left|thumb|200px|Johnny se vozi na vlaku]]
[[19. stoljeće]]. [[Američki građanski rat]] bijesni a svi se muškarci dobrovoljno javljaju kako bi se prijavili vojsci i pridružili borbi. Kako bi zadivio svoju djevojku '''Annabelle Lee''' i njenog oca, mladi '''Johnny Gray''', vozač lokomotive se također odluči prijaviti. No biva odbijen od odbora jer je za državu puno važniji kao vozač lokomotive a Annabelle mu ne vjeruje nego pomisli da je kukavica koja je sve to izmislila kako se ne bi prijavila u vojsku. Jednog dana špijun Unionista otme Johnnyev omiljeni vlak “General” u kojem se ujedno našla i Annabelle. Kako bi ih spasio, Johnny krene za njima u potjeru sa drugim vlakom, "Texasom", naoružan samo sa jednim topom. Unionisti pak bježe jer ne znaju da je Johnny jedini u vlaku tko ih progoni, nego misle da se sa njim nalazi cijela vojska…
[[19. stoljeće]]. [[Američki građanski rat]] bijesni a svi se muškarci dobrovoljno javljaju kako bi se prijavili vojsci i pridružili borbi. Kako bi zadivio svoju djevojku '''Annabelle Lee''' i njenog oca, mladi '''Johnny Gray''', vozač lokomotive se također odluči prijaviti. No biva odbijen od odbora jer je za državu puno važniji kao vozač lokomotive a Annabelle mu ne vjeruje nego pomisli da je kukavica koja je sve to izmislila kako se ne bi prijavila u vojsku. Jednog dana špijun Unionista otme Johnnyev omiljeni vlak “General” u kojem se ujedno našla i Annabelle. Kako bi ih spasio, Johnny krene za njima u potjeru sa drugim vlakom, "Texasom", naoružan samo sa jednim topom. Unionisti pak bježe jer ne znaju da je Johnny jedini u vlaku tko ih progoni, nego misle da se sa njim nalazi cijela vojska. To shvate tek nakon što su uzaludno bježali kilometrima od njega, na što se ovaj sakrije u šumu. Tamo prečuje za tajni plan o predstojećem napadu Unionista. Johnny oslobodi Annabelle te sa njom pobjegne u vlaku. Unioinisti ih počnu slijediti sa drugim vlakom. Ipak, izgube a Johnny čak i uspije uhvatiti jednog generala kao taoca, za što dobiva priznanja,


== Zanimljivosti ==
== Zanimljivosti ==
Redak 33: Redak 34:
== Kritike ==
== Kritike ==


Skoro svi kritičari su hvalili "Generala". [[Roger Ebert]] u svojoj je recenziji napisao: "Keatonovi filmovi imaju takvo dostojanstveno savršenstvo, takvu svježinu spjanja priče, likova i epizoda, da se odvijaju poput glazbe" a ''Tim Dirks'': "Maštovito remek-djelo komedije komičara "kamenog lica", Bustera Keatona, "General" je nijemi epski klasik". Steven D. Greydanus je zaključio: "Film počinje sa jednostavnim, briljantno suzdržanim konceptom i pretvori ga u angažiranu priču koja vas drži na rubu sjedala zbog svojeg uzbuđenja i nevjerojatno koreografiranih kaskaderskih i vizualnih šala". ''Bob Bloom'' je samo utvrdio: "Jedna od najboljih komedija svih vremena. To je Keaton u najboljem izdanju".
Skoro svi kritičari su hvalili "'''Generala'''". [[Roger Ebert]] u svojoj je recenziji napisao: "Keatonovi filmovi imaju takvo dostojanstveno savršenstvo, takvu svježinu spjanja priče, likova i epizoda, da se odvijaju poput glazbe" a ''Tim Dirks'': "Maštovito remek-djelo komedije komičara "kamenog lica", Bustera Keatona, "General" je nijemi epski klasik". Steven D. Greydanus je zaključio: "Film počinje sa jednostavnim, briljantno suzdržanim konceptom i pretvori ga u angažiranu priču koja vas drži na rubu sjedala zbog svojeg uzbuđenja i nevjerojatno koreografiranih kaskaderskih i vizualnih šala". ''Bob Bloom'' je samo utvrdio: "Jedna od najboljih komedija svih vremena. To je Keaton u najboljem izdanju".


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==
Redak 42: Redak 43:


[[Kategorija:Filmovi 1920-ih]]
[[Kategorija:Filmovi 1920-ih]]
[[Kategorija:Američki filmovi]]


[[ca:El maquinista de la General]]
[[ca:El maquinista de la General]]

Inačica od 5. studenoga 2006. u 15:04

General
Datoteka:General1927.jpg
Naslov izvornika
The General
RedateljBuster Keaton,
Clyde Bruckman
ScenaristBuster Keaton,
Clyde Bruckman
Glavne ulogeBuster Keaton,
Marion Mack
Godina izdanja1927.
Trajanje75 minuta
DržavaSAD
JezikEngleski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

"General" (eng. „The General“) je američka crno-bijela nijema komedija iz 1927. koju je režirao Buster Keaton, koji je ujedno i glavni glumac u filmu o potjeri dvaju vlakova za vrijeme američkog građanskog rata. "General" se smatra jednim od velikih klasika kinematografije.

Filmska ekipa

Režija: Buster Keaton, Clyde Bruckman

Glume: Buster Keaton (Johnny Gray), Marion Mack (Annabelle Lee), Charles Henry Smith (Annabellin otac), Glen Cavender (Kapetan Anderson) i dr.

Radnja

Datoteka:Gen3.jpg
Johnny se vozi na vlaku

19. stoljeće. Američki građanski rat bijesni a svi se muškarci dobrovoljno javljaju kako bi se prijavili vojsci i pridružili borbi. Kako bi zadivio svoju djevojku Annabelle Lee i njenog oca, mladi Johnny Gray, vozač lokomotive se također odluči prijaviti. No biva odbijen od odbora jer je za državu puno važniji kao vozač lokomotive a Annabelle mu ne vjeruje nego pomisli da je kukavica koja je sve to izmislila kako se ne bi prijavila u vojsku. Jednog dana špijun Unionista otme Johnnyev omiljeni vlak “General” u kojem se ujedno našla i Annabelle. Kako bi ih spasio, Johnny krene za njima u potjeru sa drugim vlakom, "Texasom", naoružan samo sa jednim topom. Unionisti pak bježe jer ne znaju da je Johnny jedini u vlaku tko ih progoni, nego misle da se sa njim nalazi cijela vojska. To shvate tek nakon što su uzaludno bježali kilometrima od njega, na što se ovaj sakrije u šumu. Tamo prečuje za tajni plan o predstojećem napadu Unionista. Johnny oslobodi Annabelle te sa njom pobjegne u vlaku. Unioinisti ih počnu slijediti sa drugim vlakom. Ipak, izgube a Johnny čak i uspije uhvatiti jednog generala kao taoca, za što dobiva priznanja,

Zanimljivosti

  • Buster Keaton je uvijek izjavljivao da mu je ovo najdraži film kojeg je ikada snimio.
  • Film se labavo zasniva na stvarnom događaju.
  • Scena u kojoj vlak propadne sa mostom u završnici je bio najskuplji ikada kadar u eri nijemog filma.

Kritike

Skoro svi kritičari su hvalili "Generala". Roger Ebert u svojoj je recenziji napisao: "Keatonovi filmovi imaju takvo dostojanstveno savršenstvo, takvu svježinu spjanja priče, likova i epizoda, da se odvijaju poput glazbe" a Tim Dirks: "Maštovito remek-djelo komedije komičara "kamenog lica", Bustera Keatona, "General" je nijemi epski klasik". Steven D. Greydanus je zaključio: "Film počinje sa jednostavnim, briljantno suzdržanim konceptom i pretvori ga u angažiranu priču koja vas drži na rubu sjedala zbog svojeg uzbuđenja i nevjerojatno koreografiranih kaskaderskih i vizualnih šala". Bob Bloom je samo utvrdio: "Jedna od najboljih komedija svih vremena. To je Keaton u najboljem izdanju".

Vanjske poveznice