Asi: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 26: Redak 26:
[[Vali]], sin Odina i divice [[Rind]]. Rođen je s jedinom svrhom da ubije Hodra, ubojicu svog brata Baldra. Potpuno je odrastao za jedan dan i ubio Hodra. Vali će preživjeti Ragnarok.
[[Vali]], sin Odina i divice [[Rind]]. Rođen je s jedinom svrhom da ubije Hodra, ubojicu svog brata Baldra. Potpuno je odrastao za jedan dan i ubio Hodra. Vali će preživjeti Ragnarok.


[[Ullr]], bog pravde, lova i dvoboja. Živi u [[Ydalir|Ydaliru]], u Asgardu.Odličan je strijelac i ljude je naučio skijanju. Izumitelj je krplji.
[[Ullr]]


[[Forseti]],
[[Forseti]],

Inačica od 20. prosinca 2013. u 12:56

Asi (staronordijski: áss, množina: æsir; ženski rod: ásynja, množina: ásynjur), jedan od dva glavna klana bogova u skandinavskoj mitologiji. Drugi klan su Vani. Asi su ratnici, za razliku od Vana koje se veže uz plodnost, mudrost i predviđanje budućnosti. Asi su dugo ratovali s Vanima,dok oba klana nisu odlučila sklopiti mir i razmijeniti bogove kao zalog mira. Vani su Asima poslali Njorda i njegovu djecu, Freya i Freyu, a Asi su Vanima poslali Henira i Mimira.

Bogovi Asa su:

Odin, često zvan i Sveotac, najstariji i najmoćniji od bogova. Bog mudrosti i rata. Uvijek ga prate dva gavrana, Huginn i Muninn i dva vuka, Geri i Frekki. Oženjen je božicom Frigg. Stoluje u Asgardu, u dvorani Valaskjalf, gdje sa svog prijestolja Hlidskjalfa može vidjeti čitav svemir i sve što se događa u devet svjetova. Posjeduje osmonogog konja Sleipnira, čudesno koplje Gungnir koje nikad ne promašuje cilj i zlatni prsten Draupnir koji svake devete noći proizvede još osam takvih prstenova. Odin je devet dana i noći visio na Stablu svjetova Yggdrasilu proboden vlastitim kopljem Gungnirom da bi zaslužio poznavanje runa i devet moćnih čarolija. Također je žrtvovao jedno oko da bi pio iz Mimirovog zdenca mudrosti. U Ragnaroku proždrijet će ga Fenrir.

Vili (Lodur), brat Odina i Vea, s kojima je od tijela ledenog diva Ymira načinio svijet. Ime mu znači "volja".

Ve (Henir), brat Odina i Vilija, s kojima je od tijela ledenog diva Ymira načinio svijet. Ime mu znači "svetište".

Thor, bog groma, munje i oluje, ali također i snage, liječenja i plodnosti. Nakon Odina najmoćniji bog i njegov najstariji sin. Njegov zaštitni znak je čudesni čekić Mjollnir kojeg ne može podići nitko osim njega i njegovog sina Modija. Oženjen je božicom Sif. U Ragnaroku će ubiti divovsku zmiju Jormungand, ali će i sam podleći njezinom otrovu.

Bragi, bog poezije i govorništva. Sin Odina i Gunnlög, kćeri diva Suttunga. Njegova žena je Idun.

Baldr, sin Odina i Frigg, najomiljeniji među bogovima. Nenamjerno ga je ubio slijepi bog Hodr, kao žrtva Lokijeve prijevare. Njegova žena bila je Nanna s kojom je imao sina Forsetija.

Heimdall, čuvar Bifrosta, Duginog mosta koji spaja Asgard i Midgard. Također ga zovu i "bijeli bog". Sin je devet majki koje su jedna drugoj sestre. Ima nevjerojatan vid i sluh - podjednako vidi i noću i danju i to na daljinu od 100 milja, i može čuti kako raste trava. Označit će početak Ragnaroka pušući u svoj rog Gyallarhorn. U Ragnaroku borit će se s Lokijem, ali niti jedan neće preživjeti borbu.

Hodr, bog zime. Nenamjerno ubio svog brata Baldra, najomiljenijeg među bogovima.

Tyr, jednoruki bog rata, ali također i hrabrosti, pravde i zakona. Ruku mu je odgrizao divovski vuk Fenrir kad su ga bogovi na prijevaru svezali i zarobili. U Ragnaroku borit će se s čudovišnim psom Garmom i u toj borbi će ubiti jedan drugog.

Vidar, bog osvete, sin Odina i divice Grid. Osvetit će očevu smrt time što će u Ragnaroku ubiti vuka Fenrira.

Vali, sin Odina i divice Rind. Rođen je s jedinom svrhom da ubije Hodra, ubojicu svog brata Baldra. Potpuno je odrastao za jedan dan i ubio Hodra. Vali će preživjeti Ragnarok.

Ullr, bog pravde, lova i dvoboja. Živi u Ydaliru, u Asgardu.Odličan je strijelac i ljude je naučio skijanju. Izumitelj je krplji.

Forseti,

Hermod, Odinov sin, najbolji jahač među bogovima. Otišao je u kraljevstvo mrtvih da bi od Hel izmolio povratak boga Baldra u svijet živih.

Mimir

Magni, sin Thora i divice Jarnsaxe. Ime mu znači "snažni". Jedini osim Thora može podići očev čekić Mjollnir, kojeg će polubratom Modijem naslijediti nakon Ragnaroka.

Modi, sin Thora i Sif. Ime mu znači "ljutiti". Zajedno s polubratom Magnijem preživjet će Ragnarok i naslijediti očev čekić Mjollnir.

Loki je bog prijevare živi u Asgardu i broji se u Ase iako zapravo nije As nego div.




Vanjske poveznice