Prekršajni sudovi u Hrvatskoj: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Redak 24: Redak 24:




Sjedište i područje nadležnosti prekršajnih sudova j
Sjedište i područje nadležnosti prekršajnih sudova:


Na području Zagrebačke županije osnivaju se prekršajni sudovi u Ivanić-Gradu, Samoboru, Velikoj Gorici, Vrbovcu i Zaprešiću.
Na području Zagrebačke županije osnivaju se prekršajni sudovi u Ivanić-Gradu, Samoboru, Velikoj Gorici, Vrbovcu i Zaprešiću.

Inačica od 4. siječnja 2014. u 15:18

Prekršajni sudovi u Republici Hrvatskoj su specijalizirani sudovi, a koji se ustanovljavaju za područje jedne ili više općina, jednog ili više gradova ili dijela gradskog područja.

Nadležnost

U prekršajnim predmetima sude prekršajni sudovi i Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske. Posebnim se zakonom može propisati stvarna nadležnost tijela državne uprave za vođenje prekršajnog postupka u prvom stupnju, osim u postupku po prigovoru protiv obaveznog prekršajnog naloga (članci 239. do 244. Prekršajnog zakona). Maloljetnim počiniteljima prekršaja uvijek sude sudovi, osim ako Prekršajnim zakonom nije propisano drukčije.

Prekršajni sudovi su nadležni: 1. suditi u prvom stupnju za sve prekršaje, osim za one za koje je zakonom propisana nadležnost tijela državne uprave, 2. odlučivati o prigovorima protiv prekršajnih naloga svih ovlaštenih izdavatelja kada je prigovor podnesen zbog odluke o prekršajnopravnoj sankciji, troškovima postupka, oduzimanja imovinske koristi ili oduzimanja predmeta, 3. odlučivati o žalbi podnesenoj samo zbog odluke o prekršajnopravnim sankcijama, troškovima postupka, oduzimanju imovinske koristi ili oduzimanju predmeta protiv odluke o prekršaju koju je donio sud ili drugo tijelo postupka samo za prekršaj ili stjecaj prekršaja za koje je kao kazna propisana samo novčana kazna do 15.000,00 kuna, 4. odlučivati o zahtjevu za obnovu prekršajnog postupka: a) u predmetima u kojima su sudili, b) protiv pravomoćnih prekršajnih naloga ovlaštenih tužitelja ako je riječ o prekršajima iz stvarne nadležnosti suda, te c) protiv svih pravomoćnih obaveznih prekršajnih naloga. 5. pružati pravnu pomoć prema odredbama međunarodnih ugovora i Prekršajnog zakona, 6. obavljati i druge poslove propisane zakonom

Tijela državne uprave nadležna su: 1. odlučivati u prvom stupnju o prekršajima kada je to propisano posebnim zakonom, 2. odlučivati o zahtjevima za obnovu prekršajnog postupka: a) u predmetima iz svoje nadležnosti; te b) protiv pravomoćnih prekršajnih naloga u predmetima za koje je za vođenje prekršajnog postupka predviđeno prvostupanjsko odlučivanje toga tijela državne uprave. 3. obavljati i druge poslove propisane zakonom.


Sjedište i područje nadležnosti prekršajnih sudova:

Na području Zagrebačke županije osnivaju se prekršajni sudovi u Ivanić-Gradu, Samoboru, Velikoj Gorici, Vrbovcu i Zaprešiću.

Na području Krapinsko-zagorske županije osnivaju se prekršajni sudovi u Krapini, Zaboku i Zlataru.

Na području Sisačko-moslavačke županije osnivaju se prekršajni sudovi u Kutini i Sisku.

Na području Karlovačke županije osniva se Prekršajni sud u Karlovcu.

Na području Varaždinske županije osniva se Prekršajni sud u Varaždinu.

Na području Koprivničko-križevačke županije osnivaju se prekršajni sudovi u Koprivnici i Križevcima.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije osnivaju se prekršajni sudovi u Bjelovaru i Daruvaru.

Na području Primorsko-goranske županije osnivaju se prekršajni sudovi u Crikvenici, Delnicama, Krku, Malom Lošinju, Opatiji, Rabu i Rijeci.

Na području Ličko-senjske županije osnivaju se prekršajni sudovi u Gospiću, Senju i Novalji.

Na području Virovitičko-podravske županije osniva se Prekršajni sud u Virovitici.

Na području Požeško-slavonske županije osniva se Prekršajni sud u Požegi

Na području Brodsko-posavske županije osnivaju se prekršajni sudovi u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu.

Na području Zadarske županije osnivaju se prekršajni sudovi u Zadru i Pagu.

Na području Osječko-baranjske županije osnivaju se prekršajni sudovi u Belom Manastiru, Đakovu, Našicama, Osijeku i Valpovu.

Na području Šibensko-kninske županije osnivaju se prekršajni sudovi u Kninu i Šibeniku.

Na području Vukovarsko-srijemske županijske osnivaju se prekršajni sudovi u Vinkovcima, Vukovaru i Županji.

Na području Splitsko-dalmatinske županije osnivaju se prekršajni sudovi u Imotskom, Makarskoj, Sinju, Splitu, Starom Gradu, Supetru i Visu.

Na području Istarske županije osnivaju se prekršajni sudovi u Pazinu, Puli – Pola, Rovinju – Rovigno, Poreču – Parenzo i Umagu – Umago.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije osnivaju se prekršajni sudovi u Dubrovniku, Korčuli, Blatu, Lastovu i Metkoviću.

Na području Međimurske županije osniva se Prekršajni sud u Čakovcu.

Na području Grada Zagreba osnivaju se prekršajni sudovi u Novom Zagrebu, Sesvetama i Zagrebu.

Izvori

http://www.zakon.hr/z/52/Prekršajni-zakon
http://www.propisi.hr/print.php?id=9756

Poveznice

Vanjske poveznice