Istočno Sarajevo: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
5 gradova u RS + 3 grada u FBiH = 8 gradova u BiH
Redak 134: Redak 134:
}}
}}


'''Istočno Sarajevo''' je jedan od sedam [[Službeni gradovi Bosne i Hercegovine|službenih gradova]] u [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]]. Istočno Sarajevo je ranije bilo poznato kao '''Srpsko Sarajevo''', ali je odlukom Ustavnog suda BiH taj naziv proglašen neustavanim i diskriminatorskim prema [[Bošnjaci]]ma, [[Hrvati]]ma i ostalim građanima koji nisu srpske nacionalnosti, jer je u svom nazivu sadržavao odrednicu "srpski". Nalazi se u istočnom dijelu Bosne i sastoji se od sedam općina, među kojima su također i općine koje su prema odluci Ustavnog suda BiH izgubile odrednicu "srpski". Istočno Sarajevo je nastalo tijekom [[Rat u BiH|rata u Bosni i Hercegovini]] od općina i područja u okolini [[Sarajevo|Sarajeva]], koje su prema [[Daytonski sporazum|Daytonskom sporazumu]] pripale [[Republika Srpska|Republici Srpskoj]].
'''Istočno Sarajevo''' je jedan od osam [[Službeni gradovi Bosne i Hercegovine|službenih gradova]] u [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]]. Istočno Sarajevo je ranije bilo poznato kao '''Srpsko Sarajevo''', ali je odlukom Ustavnog suda BiH taj naziv proglašen neustavanim i diskriminatorskim prema [[Bošnjaci]]ma, [[Hrvati]]ma i ostalim građanima koji nisu srpske nacionalnosti, jer je u svom nazivu sadržavao odrednicu "srpski". Nalazi se u istočnom dijelu Bosne i sastoji se od sedam općina, među kojima su također i općine koje su prema odluci Ustavnog suda BiH izgubile odrednicu "srpski". Istočno Sarajevo je nastalo tijekom [[Rat u BiH|rata u Bosni i Hercegovini]] od općina i područja u okolini [[Sarajevo|Sarajeva]], koje su prema [[Daytonski sporazum|Daytonskom sporazumu]] pripale [[Republika Srpska|Republici Srpskoj]].





Inačica od 4. siječnja 2014. u 15:23

Istočno Sarajevo
Grb Istočnog Sarajeva
Grb
Entitet Republika Srpska
Općine Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Sokolac, Istočni Stari Grad i Trnovo
Površina
 - Ukupna 1.342 km²
Stanovništvo (1991.)
 - Grad 71.210
 - Gustoća 53 stan. na km²
Vremenska zona CET (UTC)
Pozivni broj (+387) 57
Službena stranica www.gradisarajevo.net
Zemljovid
Položaj Istočnog Sarajeva
Položaj Istočnog Sarajeva

Položaj Istočnog Sarajeva

Istočno Sarajevo je jedan od osam službenih gradova u Bosni i Hercegovini. Istočno Sarajevo je ranije bilo poznato kao Srpsko Sarajevo, ali je odlukom Ustavnog suda BiH taj naziv proglašen neustavanim i diskriminatorskim prema Bošnjacima, Hrvatima i ostalim građanima koji nisu srpske nacionalnosti, jer je u svom nazivu sadržavao odrednicu "srpski". Nalazi se u istočnom dijelu Bosne i sastoji se od sedam općina, među kojima su također i općine koje su prema odluci Ustavnog suda BiH izgubile odrednicu "srpski". Istočno Sarajevo je nastalo tijekom rata u Bosni i Hercegovini od općina i područja u okolini Sarajeva, koje su prema Daytonskom sporazumu pripale Republici Srpskoj.


Zemljopis

Istočno Sarajevo se nalazi u zemljopisnom središtu Bosne i Hercegovine, a na njegovom teritoriju se nalaze planine koje dosežu i 2000 metara visine, kao Bjelašnica, Jahorina, Igman, Treskavica i Trebević.

Najvažniji riječni tokovi su Paljanska i Mokranjska Miljacka, koje, kod mjesta Bulozi čine jedinstveno korito rijeke Miljacke; Prača, koja izvire ispod padina Jahorine na 1462 m nadomorske visine i Željeznica sa izvorom ispod planine Treskavice.[1]

Administrativna podjela

Županijska uprava

Stanovništvo

Po neformalnom popisu stanovnistva izvršenom u prosincu 2006. godine Istočno Sarajevo zajedno sa Gradom Sarajevo broji 895.000 stanovnika što ujedno ovo područje Bosne i Hercegovine čini najnaseljenijim područjem i ujedno najvećim gradom države. Sarajevo je od Banje Luke veće 4,7 puta a od Zenice 8 puta.

Povijest

U razdoblju građanskog rata , od 1992. do 1995. godine , Pale su bile privremena prijestolnica Republike Srpske . Tu su se nalazile političke i pravne institucije : Vlada i njeni organi , Skupština Republike Srpske i dr. . U isto vrijeme tu su se nalazile novinska agencija SRNA , Televizijski studio KANAL S , novine " Javnost " i " Ognjišta " .

Prva civilna vlast na teritoriji Istočnog Sarajeva formirana je na skupštinskoj sjednici , u zgradi Mjesne zajednice Lukavica , krajem ljeta 1992. godine . U organizaciji Povjereništva Srpske općine Novo Sarajevo , na čijem je čelu bio predsjednik Predsjedništva Republike Srpske dr. Dragan Đokanović , održana je Skupština Općine Srpsko Novo Sarajevo koju su činili odbornici srpske nacionalnosti Skupštine , predratne sarajevske općine , Novo Sarajevo . Pozvani vijećnici , izabrani su na višečlanačkim izborima 1990. godine , odabrali su ih općinski Izvršni odbor , a prvi predsjednik Izvršnog odbora postao je Branko Radan .

Građanski rat u Bosni i Heregovini završen je potpisivanjem Daytonskog sporazuma , 14. prosinca 1995. godine , kada je iscrpljenim akterima sukoba konačno data mogućnost da svoje međusobne nesuglasice rješavaju demokratskim putem

Gospodarstvo

Kultura

Znamenitosti

Izvori

Vanjske poveznice