Razlika između inačica stranice »Wikipedija:Kafić/Arhiv 2014 1«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
7. i još o "jatovanju". U hrvatskom pišemo jekavski jat, to znamo. Sadanja je, već skoro 120 godina stara, norma da pišemo ije/je. Prije smo pisali kojekako (-ie-, -je-, -ije-, -iye-, -ye-,..), za Iliraca u početku rogato e, ě, a onda miješano (Mažuranić je Ivan u dopuni "Osmanu" pisao -ie- svugdje, a u "Hervati Madjarom" pisao je ije/ie (dijete, miesec). Vukovci su (Broz, Maretić) uveli -ije- za dugi jat (prije smo, od 1860-ih, pisali uglavnom ie/je- cielo djelo) jer im je tako pisao idol, Vuk Karadžić. No on je to maznuo od nas, jer mi to imamo i prije njega, a vjerojatno mu je to uvalio Kopitar kao "katoličko" slovo (j nema u ćirilici drugih naroda) s političkim ciljevima. U čem je problem ? Pa, neki su ljudi zbog toga frustrirani, pa bi htjeli ili da se vratimo na Šulekov način pisanja (ie/je), ili da pišemo samo -je- (cjelo djelo), kao što su predlagali Pranjković i Škarić, a prvi, mislim, fra Stanko Petrov (jedino me čudi zašto nije nitko predložio da pišemo i -ije- ( cijelo dijelo) ili -ie- (cielo dielo)).
Za općinstvo: Brozović je htio da se vratimo na taj upis jata (ie/je) jerbo je glasovno bliži izgovoru, nu to nije prošlo u javnom ispitivanju (v. "Jezik na križu", izdanje MH). Dapače, politika je da se ono što je i izdano drugačije, piše po ovoj normi koju imamo: tako Stoljeća hrvatske književnosti izlaze u obliku ije/je, iako su izvorno često obrađena s ie/je- n.pr. Milan je Rešetaar izdao Marina Držića u SPH, poetski dio, sa šulekovskim upisom (bliedo itd.), v. poveznicu na SPH koju sam dao; no, MH izdaje Držića u obliku ije/je (v. pdf u http://www.matica.hr/knjige/818/ ; slično je s Kašićevim prijevodom Biblije, koji je tiskan 2000. s -ie-, a u izdanju izabranih djela, http://www.matica.hr/knjige/780/ piše -ije- (v. pdf). Tako da i tu ne bude zabune - tekstološka načela obradbe, koja je utvrdio Josip Vončina, idu za tim da pišemo jat kao sada, i to se provodi u najeminentnijim izdanjima naših starijih pisaca. Ako se stvori konsenzus da pišemo rogato e ili samo je- OK, prijeći ćemo na to. Nu, dotle pišemo ovako kao sada. [[Suradnik:Mir Harven|Mir Harven]] <small>([[Razgovor sa suradnikom:Mir Harven|razgovor]])</small> 01:56, 25. siječnja 2014. (CET)
 
:Nu, onda dođe drugi "stručnjak" pa onda s njime izmjenjujete "nježnosti" ovdje pred svima tako da svi mi, neupućeni u labirinte hrvatskoga jezika, vaše nedvojbenosti, tvrdnje, preporuke, pa čak i imperative, oprostiti ćete, shvaćamo prilično relativno. Nu, glede i unatoč, ustvrđujem da moje pisanje čitatelji razumiju bolje nego vaše, što je prilično apsurdno, jer sam siguran da ste sposobni biti puno jasniji, ali ne želite. Predlažem i nastavak ove rasprave na drugom mjestu. --[[Suradnik:Koryaksky|Koryaksky]] <small>([[Razgovor sa suradnikom:Koryaksky|razgovor]])</small> 16:05, 26. siječnja 2014. (CET)
 
==Čestitke sh wiki na 100.000 članaka!==
332

uređivanja

Navigacijski izbornik