Leukemija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m Uklonjena promjena suradnika 95.47.216.79, vraćeno na zadnju inačicu suradnika 93.141.107.135
Redak 15: Redak 15:
}}
}}


'''Leukemija''' je rak [[koštana srž|koštane srži]] iako ga često nazivamo '''rakom [[krv]]i'''. Očituje se nakupinama određenih krvnih stanica koje čine tumorsku masu, zavisno od tipa leukemije.Leukemija je pretvaranje krvi u vodu.Drugi nacin za ljecenje je virusom tkiva.
'''Leukemija''' je rak [[koštana srž|koštane srži]] iako ga često nazivamo '''rakom [[krv]]i'''. Očituje se nakupinama određenih krvnih stanica koje čine tumorsku masu, zavisno od tipa leukemije.


== Uzroci ==
== Uzroci ==

Inačica od 6. veljače 2014. u 08:54

Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM C95.90, C95, C95.9 Uredi na Wikipodatcima
MeSH D007938 Uredi na Wikipodatcima

Leukemija je rak koštane srži iako ga često nazivamo rakom krvi. Očituje se nakupinama određenih krvnih stanica koje čine tumorsku masu, zavisno od tipa leukemije.

Uzroci

Ne znaju se točni uzroci ove bolesti, ali danas je poznato da se može pojaviti zbog genetskih faktora, izloženosti kemikalijama i radijaciji ili je može uzrokovati bakterija ili virus. Bolest može godinama biti prisutna u organizmu, a da se ne zna za nju. U velikom broju slučajeva dijagnosticira se slučajno.

Simptomi

Simptomi leukemije su čest umor, gubitak apetita i tjelesne težine, povišena tjelesna temperatura, učestala znojenja, sklonost krvarenju i pojavljivanju modrica (koje su ili nisu izazvane udarcima, a posljedica su znatno smanjenog broja trombocita ), bol u kostima... Simptomi variraju od osobe do osobe.

Tipovi

Postoji mnogo tipova i podtipova leukemije , ovisno o tome kako brzo se bolest razvija i koji tip krvnih stanica je zahvaćen bolešću.

Najčešće su:

Liječenje

Ne postoji univerzalni lijek za sve pacijente. Terapija ovisi o tipu leukemije, dobi pacijenta, stupnju bolesti i općem stanju organizma. Akutne leukemije je potrebno početi liječiti čim prije, dok kronične ne zahtijevaju brz postupak liječenja, ali je izlječenje jako rijetko. U većini slučajeva oboljele se podvrgava kemoterapiji, zračenju središnjeg živčanog sustava, a ponekad i presađivanju koštane srži.

Nedovršeni članak Leukemija koji govori o bolesti ili poremećaju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!