Razlika između inačica stranice »Rafael«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 2 bajta ,  prije 7 godina
bez sažetka
m (Uklonjena promjena suradnika 109.60.89.233, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Man Usk)
Raphael je vodio "nomadski" život, radio je u raznim centrima u sjevernoj Italiji, ali je proveo dobar dio vremena u Firenci, možda oko 1504. Međutim, iako je tradicionalno pozivanje na "firentinskog razdoblja" oko 1504-8, on vjerojatno nikada nije bio stalni stanovnik. Možda je posjetio grad kako bi osigurao materijale. Kao i ranije s Perugino i drugima, Raphael je bio u mogućnosti da asimilira utjecaj firentinske umjetnosti, čuvajući svoj originalni stil. Freske u Perugia oko 1505 pokazuju novu monumentalnu kvalitetu u kompoziciji koje mogu predstavljati utjecaj Fra Bartolomeo, za kojeg Vasari kaže da je bio prijatelj Rafaela. No najupečatljiviji utjecaj u radu tih godina je Leonardo da Vinci, koji se vratio u grad 1500 - 1506. Raphael je počeo koristiti dinamičane i složene kompozicije, a iako još njegovi slikani predmeti su još uvijek uglavnom mirni, on je napravio izvučene studije borbe golih muškaraca, jedan je od opsesije razdoblja u Firenci. Drugi crtež je portret mlade žene koja koristi tri četvrtine duljine piramidalnog sastav samo-završen "Mona Lise", ali još uvijek izgleda potpuno Raphaeleski. Još jedna od Leonardo kompozicijske izuma, piramidalna Sveta Obitelj, ponovljen u nizu radova koji ostaju među njegovim najpoznatijim štafelajnih slika. Tu je crtež Rafaela u Rojalnoj zbirci Leonardovog izgubljenog Leda i labud, iz koje je prilagođena kontrapost poza u vlastitoj Saint Catherine u Aleksandriji. On je također usavršavaju svoju verziju Leonardo sfumato modeliranja, daje suptilnosti njegovom slikarstvu ljudi, a razvija interakciju između pogleda njegovih skupina, koje su mnogo manje zagonetne od onih Leonarda. Ali on čuva lagano jasno svjetlo Perugino u njegovim slikama.
Leonardo je više od trideset godina stariji od Rafaela, ali Michelangelo, koji je bio u Rimu u tom razdoblju, bio je stariji samo osam godina. Michelangelo nije volio Leonarda, a kad je došao u Rim Rafaela voli još i manje, pripisujući zavjere protiv njega u mlađem muškarcu. Rafael bi bio svjestan svojih djela u Firenci, ali u svom najizvornijem radu tih godina, on odlazi u drugi smjer. Njegovo Taloženje Krista oslanja se na klasično širenje figure preko prednjeg djela slike i nije u potpunosti uspješno postigla cilj. Wöllflin prepoznaje utjecaj Madonne u Michelangelova Doni Tondo u klečećoj figuri na desnoj strani, ali ostatak sastava je daleko od njegovog stila, ili Leonardovog. Iako visoko cijenjenih u to vrijeme, a mnogo kasnije prisilno udaljen iz Perugie sa strane Borghese, to stoji kao pojedinac Raphaelovog rada. Njegov klasicizam kasnije prati manje doslovan primjer.
 
 
=== Rimsko doba ===
[[Datoteka:Pope_Julius_II.jpg|mini|lijevo|200px|''Portet Pape Julija II.'', 1512., ulje na platnu, 63108,7 × 4081 cm, palača [[Pitti]], [[Firenca]].]]
Krajem [[1508]]. po preporuci Bramantea Rafael dobija poziv od pape Julija II. da dođe u [[Rim]] da bi ukrasio privatne odaje sa [[freska]]ma u [[Vatikan]]u. Oslikao je tri odaje u [[Vatikan]]u freskama s povijesnim, mitološkim, alegorijskim i biblijskim temama ([[Rafaelove sobe]]). Devet godina je radio na te tri čekaonice (''Stanze'') u Vatikanu: od [[1509]]. - [[1511]]. na prvoj sali ''Stanza della Segnatura'', od [[1511]]. - [[1514]]. ''Stanza d'Eliodoro'', te od [[1514]]. - [[1517]]. ''Stanza dell'Incendio di Borgo''.
 

Navigacijski izbornik