Sančo I. od Pamplone: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
m (Aradic-es je premjestio stranicu Sancho I od Pamplone na Sancho I. od Pamplone)
No edit summary
'''Sancho I. Garcés''' ( cca. 860. - 11 prosinca 925. ) bio je kralj Pamplone od 905. do 925. Bio je sin [[García Jimenez od Pamplone|Garcíje Jimeneza]], koji je, prema šturim povijesnim zapisima, bio kralj " drugog dijela " Pamplone te njegove druge supruge Dadildis de Pallars.
 
Na prijestolje je stupio zahvaljujući tome što se protiv njegovog prethodnika , kralja [[Fortún_Garcés_od_Pamplone|Fortúna I.]] , stvorila široka koalicija kojoj su pristupili kralj Alfonso III od Asturije , grof Galindo Aznar II. od Aragona, muslimanski klan [[Banu Qasi]] na čelu sa Lubbe ibn Muhammedom te Sanchov ujak Raymond I. od Pallars i Ribagorze. Oni su prisilili Fortun na abdikaciju i povlačenje u samostan, a Sancho je došao na njegovo mjesto.
 
Sancho je tijekom svoje vladavine nastojao proširiti teritorije koristeći sukobe među muslimanskim klanovima i velmožama na jugu. Godine 907. se okrenuo protiv svog bivšeg saveznika LUBBE ibn Muhammada i ubio ga u borbi. Četiri godine kasnije se njegov bivši saveznik Galindo Aznar udružio sa svojim šurjakom Muhammad al - tawil i Abd Allah ibn Lubbe ibn Qasijem protiv Sancha njihov napad je završio porazom, nakon čega više nisu predstavljali prijetnju. Al - Tawil je pobjegao prije nego što je ubijen, čime je ozbiljno umanjena moć klana Banu Qasi. Galindo je prisiljen postati Sanchov vazal, čime je Grofovija Aragon postala dio Pamplonskog Kraljevstva. Godine 920. se Sancho udružio s Bernardom I. od Ribagorze i Amruševa ibn Muhammedom , sinom Muhammad al - Tawila, kak bi napali Monzón, uporište klana [[Banu Qasi]]. U tome je uspio, što je omogućilo da oblast Ultra-Puertos ili Donju Navaru postane dio njegovih teritorija, koje su se proširile sve do Najere. U znak zahvalnosti za svoje vojne pobjede je 924. osnovao ženski samostan Albelda.

Navigacijski izbornik