Sančo I. od Pamplone: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
No edit summary
No edit summary
'''Sancho I. Garcés''' ( cca. 860. - 11. prosinca 925. ) bio je kralj Pamplone od 905. do 925. godine. Bio je sin [[García Jimenez od Pamplone|Garcíje Jimeneza]], koji je, prema šturim povijesnim zapisima, bio kralj " drugog dijela " Pamplone te njegove druge supruge Dadildis de Pallars.
 
Na prijestolje je stupio zahvaljujući tome što se protiv njegovog prethodnika, kralja [[Fortún_Garcés_od_PamploneFortún Garcés od Pamplone|Fortúna I.]] , stvorila široka koalicija kojoj su pristupili kralj Alfonso III. od Asturije , grof Galindo Aznar II. od Aragona, muslimanski klan [[Banu Qasi]] na čelu sa Lubbe ibn Muhammedom te Sanchov ujak Raymond I. od Pallars i Ribagorze. Oni su prisilili FortunFortúna na abdikaciju i povlačenje u samostan, a Sancho je došao na njegovo mjesto.
 
Sancho je tijekom svoje vladavine nastojao proširiti teritorije koristeći sukobe među muslimanskim klanovima i velmožama na jugu. Godine 907. se okrenuo protiv svog bivšeg saveznika LUBBE ibn Muhammada i ubio ga u borbi. Četiri godine kasnije se njegov bivši saveznik Galindo Aznar udružio sa svojim šurjakom Muhammad al - tawil i Abd Allah ibn Lubbe ibn Qasijem protiv Sancha njihov napad je završio porazom, nakon čega više nisu predstavljali prijetnju. Al - Tawil je pobjegao prije nego što je ubijen, čime je ozbiljno umanjena moć klana Banu Qasi. Galindo je prisiljen postati Sanchov vazal, čime je Grofovija Aragon postala dio Pamplonskog Kraljevstva. Godine 920. se Sancho se udružio s Bernardom I. od Ribagorze i Amruševa ibn Muhammedom , sinom Muhammad al - Tawila, kak bi napali Monzón, uporište klana [[Banu Qasi]]. U tome je uspio, što je omogućilo da oblast Ultra-Puertos ili Donju Navaru postane dio njegovih teritorija, koje su se proširile sve do Najere. U znak zahvalnosti za svoje vojne pobjede je 924. osnovao ženski samostan Albelda.
 
Sancho je, vjerojatno u nastojanju da legitimira svoju vlast, oženio Toddu Aznarez, kćer Onnece Fortunez. Njihova djeca su tako postala članovi dinastije Arista - Navarska vladarske kuće - ali i došli u rod sa snažnim kordopskim emirom Abd - ar - Rahhmanom II., Onnecinim unukom. Kada je godine 925. Sancho umro, njegov sin jedinac je bio je premlad da bi vladao. Zato ga je naslijedio brat Jimeno Garcés, nakon čije će se smrti Sanchov sin García preuzeti prijestolje pod Todim regentstvo. Ljetopisci Al - Andalusa su upravo njemu u počast vladajuću kuću Navare nazvali Banu Sanyo (arapski : بنو شانجه , ' potomci Sancha').
 
[[Kategorija:Navarski monarsi]]

Navigacijski izbornik