Razlika između inačica stranice »Slobodni pad«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 4 bajta ,  prije 7 godina
m
lektura
(Uklanjanje izmjene što ju je unio 93.139.184.153 (Razgovor sa suradnikom:93.139.184.153))
m (lektura)
Kao iznos [[ubrzanje|ubrzanja]] uzima se ubrzanje gravitacijske sile i iznosi ~9,81 m/s<sup>2</sub>. Pri tome se za izračunavanje ostalih [[fizika|fizikalnih]] veličina koriste formule za jednoliko ubrzano gibanje.
 
U slobodnom padu prevaljeni put tijela koje slobodno pada (inače se označava sa ''s'') je u ovom slučaju visina s koje tijelo pada te se označava sas ''h'', akceleracija ili ubrzanje (inače se označava sas ''a'') je u ovom slučaju gravitacija te se označava sas ''g'', vrijeme sas ''t'', a brzina sas ''v''.
 
Jednadžba jednolikog ubrzanog gibanja po pravcu
:<math>{v^2}={2h*g} => v=\sqrt{2h*g} => h=\frac{v^2}{2g}</math>
 
Zbog Zemljine rotacije ona je sferoidnog oblika, tj. spljoštena na polovima. Zbog toga što je djelovanje sile teže manje (zanemarivo manje) na većim udaljenostima od središta Zemlje gravitacijska sila je manja na ekvatoru nego na polovima. Uz to ovisno o geografskoj širini i dužini gravitacijska sila je različita čak i za pojedine djelovedijelove većih gradova.
 
Tu su prikazane precizne vrijednosti akceleracije sile teže (gravitacijske sile) na nekim lokacijama u nekim gradovima Europe i Afrike.

Navigacijski izbornik