Suradnik:Ipernar/Stav protestanata o poglavaru crkve: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
→‎Tumačenje citata "Petre ti si stijena": kad se već inzistira na kontekstu...
(→‎Vjerovanje da je papa Antikrist: maknuo besmislenu rečenicu (Biblija ne spominje ni protestante, što ne znači da ne trebaju postojati))
(→‎Tumačenje citata "Petre ti si stijena": kad se već inzistira na kontekstu...)
 
==Tumačenje citata "Petre ti si stijena" ==
 
Papinstvo se između ostaloga oslanja na tekst Novog zavjeta u kojem se Krist obraća Petru: ''A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.'' (Mt 16,18-19)
 
Petar je bio skromni ribar, koji se nikada nije uzdizao nad ostalim učenicima, niti je sebe smatrao [[Papina nezabludivost|"nezabludivim"]] učiteljem ili poglavarom crkve. Protestanti smatraju da citat "''Ti si Petar - stijena, i na toj stijeni sagradit ću crkvu svoju''" treba uzeti u kontekstu. Naime Krist je pitao svoje učenike "''A vi, za koga me držite''" (Mt 16,15) na to pitanje Petar izražavajući puninu svoje vjere u Krista odgovara "''Ti si Krist, Sin Boga živoga!''" (Mt 16,16), na te riječi Krist govori: "''A ja tebi kažem: Ti si Petar stijena - i na toj stijeni sagradit ću crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati''" (Mt 16,18). [[Protestanti]] stoga vjeruju da je Isus Krist temelj crkve, a ne Petar ("''Nitko, naime, ne može postaviti drugoga temelja osim onoga koji je već postavljen, a taj je Isus Krist''" 1.Kor 3,11). Krist je stijena, Petar to jasno govori: "''Isus je onaj kamen koji ste vi, graditelji, odbacili, a koji je postao ugaonim kamenom''" (Djela 4,12). Katolički nauk o Petru kao papi dolazi tek mnogo godina nakon Petrove smrti. Protestanti smatraju da nauk o papinoj nezabludivosti nema Biblijskog utemeljenja, jer ni jedan čovjek na ovome svijetu ne može reči za sebe da ne može "zabluditi" u pitanjima vjere i moralnog nauka, bez obzira na to govorio li on ''ex cathedra'' ili na bilo koji drugi način. Naše misli naime nisu Božje već ljudske, bez obzira na to koliko smo nadahnuti duhom svetim. Sam Krist već u idućem poglavlju to jasno govori: "''On se okrenu Petru i reče: Sotono, idi mi s očiju! Ti si sablazan za me, jer tvoje misli nisu Božje već ljudske.''" (Mt 16,23). Sam Petar bacivši se pred Spasiteljeve noge govori: "''Udalji se od mene Gospodine, jer sam grešnik!''" (Lk 5,8).
 
9.400

uređivanja

Navigacijski izbornik