Prijeđi na sadržaj

Dijamant: razlika između inačica

Dodano 1.387 bajtova ,  prije 8 godina
 
U prirodi dolazi u obliku dvije polimorfne modifikacije: kubični i heksagonski dijamant.
 
'''SINTETIČKI DIJAMANT'''
 
Sintetički dijamanti ozbiljno ugrožavaju tržište prirodnih dijamanata.
 
Odlikuju ih iste karakteristike kao prirodne dijamante, veća čistoće i bolja boja. Uz to nekoliko su puta jeftinije te se kupci sve češće odlučuju za kupnju sintetičkih dijamanata.
 
U početku su se proizvodili žuti sintetički dijamanti koji su bili 3 puta jeftiniji od prirodnih. Sadržavali su kao i prirodni 100% ugljika, ali se bili izrazito žute boje i proizvodnja je tekla sporo jer se odvijala u malim komorama pod visokim tlakom. Nakon toga američki istraživači su došli do revolucionarnog otkrića proizvodnje dijamanata laserskom fragmentacijom prirodnog plina (metana). Takvom proizvodnjom se dobivaju dijamanti savršene boje D i čistoće FL, a sam proces se odvija jako brzo te je cijena dijamanata izrazito povoljna. Ali takvi dijamanti sadrže samo 90% ugljika te ih neki stručnjaci ne svrstavaju u kategoriju dijamanata već samo dragog kamenja jer nemaju sve karakteristike prirodnog dijamanta te je lako utvrditi da se ne radi o prirodnom dijamantu.
 
U svijetu se takvi dijamanti proizvode u dvije tvornice (Amerika i Kina) a dijamanti su poznati pod nazivom "Grown Diamond"
 
Kineska tvornica je već počela plasman proizvoda u cijelom svijetu, a u Hrvatskoj se takvi dijamanti mogu kupiti putem web stranice '''<u>[[ANAKONDA-STORE.COM]]</u>'''
 
==== Kubični dijamant ====
 
Vrijednost dijamanata određuju čistoća i boja.
 
Najvrjedniji su dijamanti boje D (savršeno bijeli), a vrijednost im opada prema slovu Z (žuti)
 
3

uređivanja