Glenn Miller: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
Redak 33: Redak 33:
== Uspješan vođa orkestra ==
== Uspješan vođa orkestra ==


Glenn Miller bio je od onih glazbenika koji je prodao najviše ploča u periodu 1939.-1943., kao vođa jednog od najpoznatijih [[big band]]ova, ''The Glenn Miller Orchestra''. Među njegove poznate skladbee spadaju "In the Mood", "Moonlight Serenade", "Pennsylvania 6-5000", "Chattanooga Choo Choo", "A String of Pearls", "At Last", "(I've Got a Gal In) Kalamazoo", "American Patrol", "Tuxedo Junction" i "Little Brown Jug".
Glenn Miller bio je od onih glazbenika koji je prodao najviše ploča u periodu 1939.-1943., kao vođa jednog od najpoznatijih [[big band]]ova, ''The Glenn Miller Orchestra''. Među njegove poznate skladbe spadaju "In the Mood", "Moonlight Serenade", "Pennsylvania 6-5000", "Chattanooga Choo Choo", "A String of Pearls", "At Last", "(I've Got a Gal In) Kalamazoo", "American Patrol", "Tuxedo Junction" i "Little Brown Jug".


== Drugi svjetski rat ==
== Drugi svjetski rat ==

Inačica od 17. srpnja 2014. u 10:06

Glenn Miller
Rođen/a1. ožujka 1904.
Nepoznata kratica »S« Clarinda, Iowa
Žanr/ovijazz, swing
Zanimanjeskladatelj
dirigent
glazbenik
Instrumenttrombon
Djelatno razdoblje1923.–1944.
AngažmanGlenn Miller Orchestra
Beryl Davis

Glenn Miller, (Clarinda, Iowa, 1. ožujka 1904. - iznad La Mancha, 15. prosinca 1944.), bio je američki trombonist, jazz glazbenik i vođa orkestra.

Djetinjstvo

Miller je rođen u Clarindi, Iowa ali još kao mali seli s obitelji u North Platteu u Nebraskoj. Njegova glazbena karijera započinje onda kada mu otac poklanja mandolinu, koja je ubrzo zamjenjena s trombonom, na kojem je cijelo vrijeme vježbao.

Profesionalni glazbenik

Glenn Miller započinje studirati 1923. na Sveučilištu Colorado, gdje postaje član Sigma Nu Fraternity, ali većinu vremena provodi po audicijama i svirajući, uglavnom sa sastavom Boyda Sentera u Denveru. Pošto je propustio tri od pet predmeta u istom semestru, napušta studij, želeći postati profesionalni glazbenik. Studirao je kasnije tzv. "Schillingerovu tehniku" kod Josepha Schillingera, koja mu je kasnije pomogla napraviti prepoznatljivi "Millerov zvuk", poznat u melodijama poput Moonlight Serenade i In the Mood.

Uspješan vođa orkestra

Glenn Miller bio je od onih glazbenika koji je prodao najviše ploča u periodu 1939.-1943., kao vođa jednog od najpoznatijih big bandova, The Glenn Miller Orchestra. Među njegove poznate skladbe spadaju "In the Mood", "Moonlight Serenade", "Pennsylvania 6-5000", "Chattanooga Choo Choo", "A String of Pearls", "At Last", "(I've Got a Gal In) Kalamazoo", "American Patrol", "Tuxedo Junction" i "Little Brown Jug".

Drugi svjetski rat

U.S. Army Air Forces Noorduyn C-64 Norseman

Glenn Miller je bio prestar da bi bio unovačen u vojsku ali prijavljuje se kao dragovoljac i dobiva čin kapetana, kasnije kao vođa orkestra dobiva i čin majora u Zračnim snagama vojske SAD-a. Nastradao je tijekom leta od Twinwoodovoe vojne baze pored Bedforda u Engleskoj na letu za Pariz gdje ga je čekao njegov orkestar, Army Air Force Band, gdje su htjeli proslaviti upravo oslobođeni glavni grad Francuske. Zrakoplov, C-64 Norseman, nije nikada pronađen iako je bilo nekoliko pokušaja.

Popularna kultura

1954. je snimljen film o Glenn Millerovom životu s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi pod nazivom Moonlight serenade Film je poznat i pod nazivom The Glenn Miller Story. [1]

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Glenn Miller

Izvori