Hrvatsko ratno zrakoplovstvo: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Update zrakoplovnih nesreća
Dopunjavanje popisa zrakoplovnih nesreća
Redak 131: Redak 131:


===Zrakoplovne nesreće===
===Zrakoplovne nesreće===
14. rujna. 1993. kod [[Vrginmost|Vrginmosta]] srušen je MiG-21 broj 103 - ‘Osvetnik Vukovara’pri čemu je poginuo pilot [[Miroslav Peris]]
Godine 2004. dogodila nesreća s helikopterom Mi-8 u splitskim Divuljama, kada se helikopter HRZ-a pri slijetanju nekontrolirano srušio s nekoliko metara visine, udario o tlo i prevrnuo se. Četveročlana posada helikoptera zadobila je lakše tjelesne ozljede.


<nowiki> </nowiki>12. travnja. 1995. kod Đakova je tijekom vježbe pao MiG 21 pri čemu je poginuo pilot [[Zlatko Mejaški]]
Najveća nesreća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u mirnodopsko vrijeme dogodila se 2007. godine u Vukovaru. U pada helikoptera Mi-8 u vojarni 204. brigade u Vukovaru poginule su tri osobe, a ozlijeđeno je sedam osoba. Nedugo nakon uzlijetanja helikopter Mi-8 je s visine od pedesetak metara pao na parkirano vozilo vojne policije.

12. svibnja.1995. kod [[Bosanska Gradiška|Bosanske Gradiške]] srušen je MiG-21. Pilot [[Rudolf Perešin]] se katapultirao i poslije je ubijen

14. kolovoza. 1996. kod Velike Gorice na povratku sa zadaće pao je MiG 21. pri čemu je poginuo pilot Ivan Bosnar.

20. srpnja. 2004. dogodila nesreća s helikopterom Mi-8 u splitskim Divuljama, kada se helikopter HRZ-a pri slijetanju nekontrolirano srušio s nekoliko metara visine, udario o tlo i prevrnuo se. Četveročlana posada helikoptera zadobila je lakše tjelesne ozljede.

9. srpnja 2007. u padu helikoptera Mi-8 u vojarni 204. brigade u Vukovaru poginule su tri osobe, a ozlijeđeno je sedam osoba. Nedugo nakon uzlijetanja helikopter Mi-8 je s visine od pedesetak metara pao na parkirano vozilo vojne policije.


23. rujna 2010. tijekom izvođenja vježbe na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" na Slunju, na području sjeverno iznad Plaškog, dva zrakoplova tipa MIG-21 imala su sudar u zraku na oko pet tisuća metara visine. Oba pilota su se uspješno katapultirala i preživjeli nesreću.
23. rujna 2010. tijekom izvođenja vježbe na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" na Slunju, na području sjeverno iznad Plaškog, dva zrakoplova tipa MIG-21 imala su sudar u zraku na oko pet tisuća metara visine. Oba pilota su se uspješno katapultirala i preživjeli nesreću.

Inačica od 7. kolovoza 2014. u 11:43

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

Amblem HRZ i PZO
Osnovana 1991.
Sjedište Zrakoplovna baza Pleso, Zagreb
Dan postrojbe 12. prosinca
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
brigadni general Dražen Šćuri
Istaknuti
zapovjednici
stožerni general Imra Agotić
Znakovlje
Rondel
Repna oznaka
Zrakoplovna flota
Lovci MiG-21BisD/UMD
Helikopteri Mi-8 MTV-1, Mi-171Sh, Bell 206B-3
Izviđački Bell 206B-3, Pilatus PC-9M
Školski Pilatus PC-9M, Zlin 242L
Transportni An-32B, Mi-8 MTV-1, Mi-171Sh

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana (kratica HRZ i PZO) grana je Oružanih snaga Republike Hrvatske čija osnovna zadaća je osiguranje suverenosti zračnog prostora Republike Hrvatske te pružanje zrakoplovne potpore drugim granama u provedbi njihovih zadaća u zdruđenim operacijama. Nositelj je i organizator integriranog sustava protuzračne obrane Republike Hrvatske.

Povijest

Perešinovo letačko odijelo, pozadinska slika: Ivan Selak, Rudolf Perešin, Danijel Borović i Ivica Ivandić

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo osnovano je na 12. listopada 1991. odlukom predsjednika Republike.

Kamen temeljac Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu bilo je osivanje zrakoplovne skupine pri Zapovjedništvu Zbora narodne garde. Osnovna zamisao bila je okupiti pilote i ostale zrakoplovce koji su napustili JNA, pružiti stručnu pomoć postrojbama ZNG-a, te stvoriti jedinstven sustav zemaljskog promatranja, javljanja i PZO RH.

Što se opreme tiče Hrvatska je raspolagala s nešto privrednih i sportskih zrakoplova koji su uredbom Vlade Republike Hrvatske od 11. rujna 1991. dani na uporabu Ministarstvu obrane, odnosno Hrvatskoj vojsci.[1] No, već od samog početka agresije JNA na Hrvatsku organizirano je nadziranje kretanje postrojbi JNA iz zraka i to zrakoplovima aeroklubova i privrednog zrakoplovstva, pod izlikom protupožarnog izviđanja za koje se u tim danima još uvijek moglo dobiti odobrenje Savezne uprave kontrole letenja (SUKL-a).

Već u listopadu 1990. po dogovoru tadašnjeg Općinskog sekretarijata za narodnu obranu (OSNO) Sinj i Split osnovan je samostalni zrakoplovni vod sastavljen od dva odjeljenja i to prvog zrakoplovnog i drugog padobranskog.[2] Vod je od početka rata do 7. veljače 1992. godine djelovao pri 4. gardijskoj brigadi kada je prvo odjeljenje ustrojbeno potpalo pod HRZ, a drugo je ostalo s gardistima. Najznačajniji je bio samostalni zrakoplovni vod Osijek osnovan 8. listopada 1991. koji je improviziranim bombama izvodio napade na neprijateljske položaje tijekom opsade Vukovara.

Spomenik Rudolfu Perešinu, jednom od najpoznatijih pilota HRZ. Perešin je bio zarobljen 1995., kada mu se gubi svaki trag

Prva borbena djelovanja izvode se ultralakim zrakoplovima koji, naoružani s osam bombi kalibra 3-4 kg, domaće izrade, napadaju s malih visina u sumrak ili noću. Borbeno se djeluje i zrakoplovima Utva-75 koji su naoružani s četiri Ose i raznim bombama. Taktika napada je krajnje jednostavna i prilagođena ograničenim mogućnostima ovog zrakoplova. Napada se uglavnom noću, s malih visina iz smjera koji je naslabije branjen. Jedno od najznačajnijih borbenih djelovanja Utvom bio je napad na RTV odašiljač Čelavac koji je tim napadom (djelovalo se Osama) bio privremeno onesposobljen. Utva je tom prigodom pogođena paljbom iz pješačkog naoružanja, no kako nije bilo znatnijih oštećenja piloti su se sigurno vratili sa zadaće. Vrhunac improvizacije bile su kasetne bombe napravljene od tankog lima i punjene bombicama zaostalima nakon napada neprijateljevih Orkana, ozloglašenim zvončićima.

U kolovozu 1992. iz Njemačke stiže zrakoplov Antonov An-2 koji ubrzo u zadaćama prijevoza ranjenika leti i do tri puta dnevno na relaciji Dubrovnik-Split-Zagreb. Potkraj 1993. Samostalno zrakoplovno odjeljenje Split je pripojeno Zrakoplovnoj bazi Divulje.

2. srpnja 1991. ustrojava se Prva eskadrila lakih borbenih zrakoplova višestruke namjene Čakovec, što je službeno potvrdio GS OS RH u zapovijedi od 30. kolovoza. Pripadnici eskadrile su sportski i profesionalni piloti Aerokluba Čakovec, te profesionalni piloti Privrednog zrakoplovstva Daruvar i Zagreb. U kolovozu 1991. godine glavna zadaća im je prihvat i skrivanje sportskih i privrednih zrakoplova s drugih hrvatskih aerodroma tako da je u jednom trenutku na aerodromu Čakovec bilo smješteno 28 zrakoplova od kojih je većina ubrzo dobila nov, maskirni izgled. 12. rujna zrakoplovi JNA napadaju varaždinski aerodrom gdje su se nalazili zrakoplovi An-2 Privrednog zrakoplovstva Osijek. Tom prigodom oštećena su četiri zrakoplova, pa se zbog straha od novih napada odlučuje preostale zrakoplove, uz suglasnost mađarskih vlasti, prebaciti u Republiku Mađarsku. No, odlukom MORH-a zrakoplovi su umjesto u Mađarsku prebačeni u Republiku Sloveniju. Tijekom listopada po zapovijedi GS OSRH-a, eskadrila provodi izviđanje povlačenja postrojbi i naoružanja JNA iz Hrvatske jer su postojale naznake da će dio naoružanja ostati pobunjenicima u Hrvatskoj. U jednom od takvih letova neprijateljski PZT je pogodio dva zrakoplova, od kojih se jedan, Utva-75, s 13 pogodaka i težim oštećenjima ipak uspio vratiti i sigurno prizemljiti. Zbog neprijateljeve PZO i ograničenih mogućnosti zrakoplova svi su letovi izvođeni do 50 m visine i u najvećoj tajnosti. Doskora se započinje s intenzivnom obukom i preobukom pilota na zrakoplov An-2 koji će postati temeljni zrakoplov HRZ-a, osobito za prijevoz ranjenika i sanitetskog materijala.

MiG-21bisD

Kasnije, kako je rat odmicao u sastav HRZ-a ulaze borbeni avioni MiG-21bis, borbeni helikopteri Mi-24D/V te transportni helikopteri Mi-8/Mi-17. Tijekom 1995. u odlučujućim oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske, HRZ je dokazalo kako je postala važna borbena komponenta OSRH. Tada su, između ostalog, izvođene akcije zaštite zračnog prostora, jurišna djelovanja te desanti pješačkih postrojbi.

Zapovjednici HRZ i PZO

Struktura

HRZ i PZO su s preustrojem započeli 1. rujna 2007. godine, a postupak preustroja dovršen je krajem 2008. godine. U usporedbi s ranijim ustrojem smanjen je broj djelatnika te broj zrakoplovnih baza. Po novom ustroju, u sastavu HRZ-a su dvije zrakoplovne baze, i to 91. zb Zagreb i 93. zb Zadar, dok su 92. zb Pula i 95. zb Divulje ukinute. Letjelišta su u Lučkom, Puli i Divuljama. U Lučkom je smještena helikopterska eskadrila, u Puli eskadrila borbenih aviona, a u Divuljama eskadrila transportnih helikoptera. [5]

Struktura HRZ i PZO

Struktura HRZ i PZO:

Oprema

Pripadnici HRZ u svečanom postroju tijekom proslave Dana državnosti

HRZ i PZO je opremljeno sa šest aviona MiG-21 BIS-D i četiri aviona MiG-21 UMD. Dva transportna aviona Antonov An-32B su djelomično modernizirana.

Za obuku pilota HRZ i PZO raspolaže s 20 aviona Pilatus PC-9 i PC-9M, 5 aviona tipa Zlin i 8 helikoptera Bell 206. Avioni za početnu obuku UTVA-75 se održavaju po posebnom režimu i nakon nabave novih aviona iste namjene bit će otpisani i stavljeni izvan uporabe. 2007. godine počela je nabava školskih aviona Zlin 242L Aerobatic koji će zamjeniti avione tipa UTVA kojima su istekli resursi.

Za sudjelovanje u borbi protiv šumskih požara HRZ i PZO posjeduje šest namjenskih aviona tipa Canadair CL-415 i šest aviona tipa Air Tractor AT-802.

U sastavu HRZ je i petnaest transportnih helikoptera Mil Mi-8 te deset helikoptera Mi-171Sh. HRZ želi zamjeniti Mil-Mi helikoptere sa 15-20 polovnih UH-60 Black Hawk američkih helikoptera

                                                             Radarski sustav "NEBO":
  • pet radara FPS-117
  • tri radara S-600

Početak otpisa borbenih aviona MiG-21 planiran je za 2010. godinu, kojima tada ističe vijek uporabe. Do tad se namjerava provesti nabava 12 novih višenamjenskih borbenih aviona. Prema dostupnim podacima, u utrci su nadzvučni zrakoplovi: švedski višenamjenski zrakoplov JAS 39 Gripen, američki F-16 Block 52, ruski MiG-29M, francuski Mirage 2000-5 i Mirage F1, europski Eurofighter EF-2000 Typhoon te moderniziranu inačicu američkog F-16 izraelske tvrtke IAI.[6] Sedam borbenih helikoptera Mil Mi-24 2006. godine povučeno je iz uporabe. Flota transportnih helikoptera povećana je za novu eskadrilu helikoptera koja nabavljena rješavanjem klirinškog duga s Rusijom, tako da HRZ raspolaže s dvije eskadrile helikoptera Mi-8 MTV1 i Mi-171Sh.

Zrakoplovi 2011.

Zrakoplov Slika Vrsta Zrakoplov U službi[7] [8] Napomena
Air Tractor AT-802 gašenje požara, patrolni AT-802F
AT-802A FireBoss
1
5[9]
Antonov An-32 transportni An-32B 2 modernizirani
Bell 206 školski helikopteri 206B-3 8 u službi od 1997.
Canadair CL-415 gašenje požara CL-415 6[9]
MiG-21 borbeni avioni MiG-21bisD
MiG-21UMD
0
0
modernizirani 2003.
Mil Mi-8 transportni helikopter Mi-8T
Mi-8MTV
3
11
modernizirani 2005.
Mil Mi-17 transportni, borbeni helikopteri Mi-171Sh 10 uvedeni u službu 2008.
Pilatus PC-9 školski, patrolni PC-9M
PC-9
17
3
u službi od 1998.
Zlin Z-242 školski Z 242L Aerobatic 5 u službi od kraja 2007.

Zrakoplovi koji su povučeni iz službe

Zrakoplovne nesreće

14. rujna. 1993. kod Vrginmosta srušen je MiG-21 broj 103 - ‘Osvetnik Vukovara’pri čemu je poginuo pilot Miroslav Peris

12. travnja. 1995. kod Đakova je tijekom vježbe pao MiG 21 pri čemu je poginuo pilot Zlatko Mejaški

12. svibnja.1995. kod Bosanske Gradiške srušen je MiG-21. Pilot Rudolf Perešin se katapultirao i poslije je ubijen

14. kolovoza. 1996. kod Velike Gorice na povratku sa zadaće pao je MiG 21. pri čemu je poginuo pilot Ivan Bosnar.

20. srpnja. 2004. dogodila nesreća s helikopterom Mi-8 u splitskim Divuljama, kada se helikopter HRZ-a pri slijetanju nekontrolirano srušio s nekoliko metara visine, udario o tlo i prevrnuo se. Četveročlana posada helikoptera zadobila je lakše tjelesne ozljede.

9. srpnja 2007. u padu helikoptera Mi-8 u vojarni 204. brigade u Vukovaru poginule su tri osobe, a ozlijeđeno je sedam osoba. Nedugo nakon uzlijetanja helikopter Mi-8 je s visine od pedesetak metara pao na parkirano vozilo vojne policije.

23. rujna 2010. tijekom izvođenja vježbe na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" na Slunju, na području sjeverno iznad Plaškog, dva zrakoplova tipa MIG-21 imala su sudar u zraku na oko pet tisuća metara visine. Oba pilota su se uspješno katapultirala i preživjeli nesreću.

5. kolovoza 2014. MIG-21 se srušio pored Velike Gorice prilikom pokušaja slijetanja nakon letačkog programa povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Dan HRZ i PZO

12. prosinca obilježava se svake godine kao Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, u znak sjećanja na 12. prosinca 1991. godine, kada je ustrojeno zapovjedništvo HRZ-a i PZO-a.

Poveznice

Bilješke

Izvori

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

[1]

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Hrvatsko ratno zrakoplovstvo