INA: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 4: Redak 4:
| slika = [[Datoteka:INA - Industrija nafte.jpg]]
| slika = [[Datoteka:INA - Industrija nafte.jpg]]
| vrsta = [[Javna|Public]] ([[Zagreb Stock Exchange|ZSE]]: [http://www.zse.hr/default.aspx?id=17560&dionica=INA-R-A INA])
| vrsta = [[Javna|Public]] ([[Zagreb Stock Exchange|ZSE]]: [http://www.zse.hr/default.aspx?id=17560&dionica=INA-R-A INA])
| osnutak = [[1. siječnja 1964.]]
| osnutak = 1. siječnja 1964.
|
|
| predsjednik =
| predsjednik =
Redak 30: Redak 30:


{{slično|naftnoj kompaniji|rumunjsku pjevačicu|Inna}}
{{slično|naftnoj kompaniji|rumunjsku pjevačicu|Inna}}
'''Općenito '''

INA-Industrija nafte, d.d. (INA,
INA-Industrija nafte, d.d. (INA,
d.d.) je srednje velika europska naftna kompanija. INA Grupa ima vodeću ulogu u
d.d.) je srednje velika europska naftna kompanija. INA Grupa ima vodeću ulogu u
Redak 42: Redak 40:
izlistane na Zagrebačkoj burzi. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom
izlistane na Zagrebačkoj burzi. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom
ili djelomičnom vlasništvu INA d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu,
ili djelomičnom vlasništvu INA d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu,
Hrvatska. 
Hrvatska.


== Povijest ==
== Povijest ==

Inačica od 8. kolovoza 2014. u 10:12

INA - Industrija nafte
Datoteka:INA - Industrija nafte.jpg
Vrsta Public (ZSE: INA)
Osnovana 1. siječnja 1964.
Sjedište ZagrebHrvatska
Djelatnost(i) Nafta i plin
Prihod 27,444 milijuna kuna (2013.)
Broj zaposlenih INA, d.d.: 8.517 (na dan 31. prosinca 2013.) INA Grupa: 13.460 (na dan 31. prosinca 2013.)
Web stranica http://www.ina.hr/
Ovo je članak o naftnoj kompaniji. Za rumunjsku pjevačicu pogledajte članak Inna.

INA-Industrija nafte, d.d. (INA, d.d.) je srednje velika europska naftna kompanija. INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA d.d. je dioničko društvo čiji su najveći dioničari naftna kompanija MOL  i Vlada Republike Hrvatske, a manji dio dionica nalazi se u vlasništvu privatnih i institucionalnih investitora. Od 1. prosinca 2006. godine Inine su dionice izlistane na Zagrebačkoj burzi. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska.

Povijest

Upravna zgrada INA-e u Zagrebu

INA je osnovana 1. siječnja 1964. spajanjem Naftaplina Zagreb, Rafinerije nafte Rijeka i Rafinerije nafte Sisak. Prvih dana djeluje pod nazivom Kombinat nafte i plina, a 31. prosinca iste godine dobiva današnje ime. Od 1990. ona je poduzeće u državnom vlasništvu, od 1993. dioničko društvo. Prva faza privatizacije - u kojoj kupnjom 25 posto plus jedne dionice Inin strateški partner postaje tvrtka MOL - okončana je 2003. godine. Sedam posto dionica preneseno je 2005. u Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Nakon prodaje sedam posto dionica sadašnjim i bivšim radnicima Ine, vlasnička struktura kompanije se izmijenila te je u državnom vlasništvu ostalo manje od 50% ukupnih dionica. U ovom smislu hrvatska Vlada i MOL potpisali su Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima. U listopadu 2008. godine završena je dobrovoljna javna ponuda za preuzimanje koju je MOL uputio dioničarima INA – INDUSTRIJA NAFTE d.d.. Isplatom novčanih sredstava dioničarima te preknjižbom dionica pohranjenih tijekom dobrovoljne javne ponude MOL je povećao vlasnički udio na 47,16%.

Istraživanje i proizvodnja

Zahvaljujući stručnosti, specijaliziranim znanjima i iskustvu svojih inženjera, INA je već desetljećima uspješna u ovom segmentu svoje djelatnosti. Do sada je aktivnosti/projekte istraživanja i proizvodnje obavljala u Hrvatskoj (Panonski bazen, Jadransko podmorje) te u dvadeset država u inozemstvu. Danas posluje u Hrvatskoj, Egiptu i Angoli. U Istraživanju i proizvodnji, kao primarnom pokretaču razvoja kompanije, u budućnosti planira slijediti razvojnu strategiju temeljenu na istraživanjima, razvoju postojećih projekata te kroz potencijalne neorganske korake ostati usmjerena na stopostotnu zamjenu rezervi.


Rafinerije i marketing

INA ima dvije rafinerije goriva, smještene u Rijeci (Urinj) i u Sisku. Rafinerija u Rijeci smještena je na morskoj obali s pristupom luci za brodove dubokog gaza i cjevovodnom sustavu JANAF. U razvoj Ininog rafinerijskog sustava u posljednjih je nekoliko godina uloženo više od 5 milijardi kuna. U Rafineriji nafte Rijeka izgrađena su tri procesna postrojenja u sklopu Hidrokreking kompleksa - Blagi hidrokreking, proizvodnja vodika i izdvajanje sumpora te brojnih pomoćnih postrojenja i instalacija. Postrojenja su u komercijalnom radu od svibnja 2011. godine. U veljači 2014. godine potpisan je ugovor o izradi baznog dizajna za Postrojenje za obradu teških ostataka za Rafineriju nafte Rijeka s kompanijom Bechtel Hydrocarbon Technical Solutions (BHTS). U Rafineriji nafte Sisak također su izgrađena tri postrojenja, odnosno postrojenje za izdvajanje sumpora (tzv. Claus postrojenje), postrojenje za hidrodesulfurizaciju FCC i Postrojenje Izomerizacije. Također, Rafinerija nafte Sisak od sredine 2013. godine ima mogućnost proizvodnje dizelskih goriva s bio komponentom, a u rujnu iste godine je u rad pušten sustav dodatne obrade otpadnih voda KROFTA, dok je u travnju 2014. izvršena montaža novih koksnih komora na Koking postrojenju u Rafineriji nafte Sisak. INA tržištu nudi proizvode koji zadovoljavaju najviše europske standarde.

Maloprodaja

Segment djelatnosti Trgovina na malo upravlja regionalnom mrežom od 445 benzinskih postaja u Hrvatskoj te susjednim zemljama. Krajem 2010. pokrenut je projekt modernizacije maloprodajne mreže, zahvaljujući kojem INA danas upravlja najvećom moderniziranom maloprodajnom mrežom u zemlji.

Održivi razvoj

INA održivi razvoj smatra jednim od temeljnih načela svoga poslovanja, što predstavlja našu trajnu predanost uravnoteženoj integraciji gospodarskih, okolišnih i društvenih čimbenika u svakodnevno poslovanje. INA je jedna od prvih hrvatskih kompanija koja je počela objavljivati godišnja izvješća o zaštiti okoliša (prvo je izdano 1997. godine), što predstavlja dugu tradiciju uključivanja principa održivog razvoja u Inino poslovanje. INA je članica Global Compacta, najveće mreže za društveno-odgovorno poslovanje u svijetu. Implementacijom 10 načela Global Compacta, INA podržava i promiče u svom poslovanju temeljne društvene vrijednosti s područja ljudskih prava, radnih prava, zaštite okoliša i borbe protiv korupcije.