Nepokoreni grad (televizijska serija): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
nova stranica: '''Nepokoreni grad''' su jugoslavenska dramska serija iz 1981. godine. Imala je 13 epizoda, a redatelji su bili Eduard Galić, Vanče Kljaković, Zora...
(Nema razlike inačica)

Inačica od 27. kolovoza 2014. u 00:32

Nepokoreni grad su jugoslavenska dramska serija iz 1981. godine. Imala je 13 epizoda, a redatelji su bili Eduard Galić, Vanče Kljaković, Zoran Tadić i dr. Scenarije su pisali Milan Šećerović, Milivoj Matošec, Pavao Pavličić, Hrvoje Hitrec i dr. Kao serije i filmovi iz vremena totalitarne SFR Jugoslavije serija je bila ideološki obojenja: borba između dobrih i loših Hrvata,obojene tadašnjom službenom ideologijom i jednostrano prikazane.

Glumili su primjerice Mustafa Nadarević, Jelisaveta Sablić, Vanja Drach, Ena Begović i Mira Furlan. Seriji se zamjerala joj se "partijska indoktriniranost te okrutnost.

Prvi put je emitiran u razdoblju od sredine veljače do kraja svibnja 1982.

U seriji Nepokoreni grad se na jednoj strani suprotstavljaju zagrebački ilegalci koji su se borili protiv NDH, a na drugoj ustaše, zakoniti predstavnici toga režima. Tko je od dvije strane u pravu, u “Nepokorenom gradu” nije bilo nikakve dvojbe, pogotovo što su produkciju kontrolirali pobjednici.

Sinopsis

Početni dio je kad kad oružnici banske vlasti i Građanska zaštita upadaju na doček nove godine među mlade radnike i prebijaju ih. Preuveličana priča o organiziranju štrajkova, brutalnostima hrvatskih nacionalista koji već unaprijed znaju da će ustaše doći na vlast i besprijekorna predvidljivost sekretara partijskih čelija koji znaju da slijedi klasna borba protiv buržoazije.

Serijal je ideološki obojenom prikazu nepstojeće povijesti, povijesnom falsifikatu u kojemu je glavni lik grad Zagreb predstavljen socrealistički. Svi su likovi su plošni i crno bijeli, a cjelokupan dojam pridonosi tada već uvrježenoj sigmatizaciji Hrvatske i hrvatstva.

Epizode