Luganska Narodna Republika: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
nova stranica: right|thumb|250px|Lokacija Narodne Republike Lugansk u Ukrajini (tamno zelena boja) '''Narodna Republika Lugansk''' (ruski:...
 
m Wüstenfuchs je premjestio stranicu Narodna Republika Lugansk na Luganska Narodna Republika
(Nema razlike inačica)

Inačica od 30. kolovoza 2014. u 17:41

Lokacija Narodne Republike Lugansk u Ukrajini (tamno zelena boja)

Narodna Republika Lugansk (ruski: Луганская народная республика) je samoproglašena i nepriznata paradržava u Luganskoj oblasti, istočnoj Ukrajini, koja na istoku graniči sa Rusijom, na sjeveru sa (također samoproglašenom) Narodnom Republikom Donjeck i Ukrajinom na zapadu. Proglašena je 12. svibnja 2014., a priznaje ju jedino međunarodno nepriznata Južna Osetija.

Izbijanje oružanog sukoba

Nakon svrgavanja proruskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča 21. veljače 2014., nasilje se širilo između proruskih i proeuropskih skupina države. Do sredine ožujka, u nekoliko gradova, poglavito u Donjecku i Lugansku, naoružane skupine, koje su se isprva nazivale "jedinice za samoobranu", su počele zauzimati administrativne zgrade jednu po jednu.[1] Njihovi zahtjevi bili su različiti: neki su tražili da Ukrajina postane federacija, drugi da se te regije pripoje Rusiji,[1] po uzoru na rusku aneksiju Krima.

Dana 27. travnja, naoružane jedinice u Lugansku proglasile su "Narodnu Republiku Lugansk". Između travnja i lipnja, paravojne jedinice su uspostavile nekoliko kontrolnih točaka koje nadziru ulaz i izlaz iz Slovjanska te su se, prema izvještajima, opirali kontroli ukrajinske vlade.[1] Zauzeli su i kontrolu nad pojedinim cestama, te su potom uspostavili više kontrolnih točaka i vojnu prisutnost u okolnim gradovima na istoku Ukrajine.

Prijelazna ukrajinska vlada, uspostavljena do predsjedničkih izbora 25. svibnja, je nakon oklijevanja započela protunapad na istoku, koji je nazvala "antiterorističkom operacijom".[1] Vladine snage uspostavile su vlast nad nekoliko odmetnutih gradova.

Proruske skupine su 11. svibnja organizirale referendum o odcjepljenju Donjecka i Luganska od Ukrajine, te proglasili neovisnost nakon što je navodno preko 90% glasača glasovalo "za". EU je referendum proglasila "nezakonitim".[2] Ruski predsjednik Vladimir Putin prethodno je pozvao pobunjenike da odgode referendum i traže dogovor sa vlastima u Kijevu, ali su proruski pobunjenici to odbili.[3] Prilikom ukrajinskih predsjedničkih izbora, predstavnici samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk izdali su odredbe kojima "zabranjuju glasovanje" u tim područjima te su prijetili smrću svakome tko je sudjelovao u tim izborima.[1] Tjednima prije izbora, pobunjenici su u tim područjima zauzeli urede za glasovanje, uništili opremu i dokumente, te oteli ili prijetili članovima odbora za izbore.[1]

Izvori

  1. a b c d e f Eastern Ukraine: Questions and Answers about the Laws of War. Human Rights Watch. 1.7. 2014 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
  2. EU calls referendum in eastern Ukraine "illegitimate". Xinhua. 12.5. 2014 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
  3. Voters in Ukraine's Lugansk back region's independence: organizer. Xinhua. 12.5. 2014 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)