Jules Dupré: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
vanjske poveznice
m glavni raspored
Redak 42: Redak 42:
{{commons|Jules Dupré}}
{{commons|Jules Dupré}}
* {{engl}} [http://www.artcyclopedia.com/artists/dupre_jules.html Jules Dupré na Artcyclopediji], pristupljeno 2. rujna 2014.
* {{engl}} [http://www.artcyclopedia.com/artists/dupre_jules.html Jules Dupré na Artcyclopediji], pristupljeno 2. rujna 2014.

{{GLAVNIRASPORED:Dupré, Jules}}


[[Kategorija:Francuski slikari]]
[[Kategorija:Francuski slikari]]

Inačica od 10. rujna 2014. u 02:14

Jules Dupré
realizam
Jules Dupré
Jules Dupré, autoportret
Rođenje Nantes, 5. travnja 1811.
Smrt L'Isle-Adam, 6. rujna 1889.
Nacionalnost francuska
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Praksa Barbizonska škola
Portal o životopisima

Jules Dupré (Nantes, 5. travnja 1811.L'Isle-Adam, 6. rujna 1889.) bio je francuski slikar pejzaža, jedan od najistaknutijih pripadnika Barbizonske škole.

Životopis

Jules Dupré rođen je 5. travnja 1811. u Nantesu. Njegov je otac bio proizvođač porculana i mladi Dupré je od svoje jedanaeste godine života zajedno s ocem izučavao zanat dekoratora porculana[1]. U slobodno vrijeme okušao se u slikanju pejzaža, a kasnije se seli u Pariz gdje dobiva formalnu naobrazbu u slikarskim tehnikama. U kasnim 1820-im putuje zajedno s ocem u Limonges, gdje započinje slikati pejzaže onog kraja.

Godine1831., u svojoj dvadesetoj godini života, prvi put izlaže na izložbi Salon u Parizu, s nekoliko prikaza pejzaža, te sporadično nastavlja izlagati slijedećih nekoliko godina. Tri godine kasnije na istoj je izložbi nagrađen medaljom drugog reda kao tematski slikar[1].

Iste godine putuje u Englesku, te upoznaje Johna Constablea koji je na njega imao vrlo velik utjecaj[1]. Smatra se, naime, da je Dupré prenio engleski stil slikanja pejzaža u Francusku i spojio ga kasnije sa stilom Barbizonske škole. U tom razdoblju upoznaje Theodorea Rousseaua, jednog od najvažnijih predstavnika Barbizonske škole, s kojim će ostati blizak prijatelj tijekom cijelog života[2]. Često su zajedno putovali Francuskom u potrazi za pogodnim mjestima za pejzažno slikarstvo, a imali su i zajednički studio.

Jules Dupré je imenovan časnikom Legije časti 1848. godine. Od 1852. prestaje izlagati u Salonu, da bi ponovo prikazao svoje radove na toj izložbi tek 1867.[2] Od 1870-ih Dupré se seli u primorski gradić Cayeux-sur-Mer, gdje slika prizore mora i morske obale, tipične za njegovo kasno razdoblje. Postupno se izolira od javnog života i u konačnici prestaje izlagati svoje radove na izložbama od 1883.[2] Jules Dupré umire 6. rujna 1889. Danas se smatra jednim od najznačajnijih i najutjecajnijih francuskih slikara pejzaža 19. stoljeća.

Galerija slika

Izvori

  1. a b c Jules Dupré u Encyclopaediji Britannici, pristupljeno 2. rujna 2014.
  2. a b c Životopis Julesa Dupréa na Rehs Gallery, pristupljeno 2. rujna 2014.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Jules Dupré