Dramaturgija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m uklonjena promjena suradnika 109.92.64.146 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika 94.253.179.254
Redak 1: Redak 1:
'''Dramaturgija''' je znanstvena disciplina koja se bavi teorijskim razmatranjima o [[Drama|drami]], načelima organizacije dramske građe, izvođenjima dramskih djela te općenito dramskim tekstom. Potrebno je napomenuti da pojedini suvremeni teatrolozi razgraničuju pridjeve ''dramaturški'' i ''dramaturgijski'' pri čemu se prvi odnosi na praktične poslove [[dramaturg]]a, a potonji na teorijsko promišljanje drame.
'''DRAMATURGIJA'''


[[Kategorija:Kazalište]]
"... Dramaturgija kao pojam za oznaku jedne discipline, ima nekoliko značenja. Ako se posmatra sa stanovišta teorijskog proučavanja dramskog literarnog dela '''dramaturgija je deo teorije književnosti''', koji se bavi analizom dramske fabule, utvrđivanjem ideje dela, osvetljavanjem uslova razvijanja radnje i karaktera, određivanjem psiholoških osnova dramatskih odnosa i tako dalje; takva dramaturgija služi tumačenju autorovih intencija u dramskom delu i ona je povezana sa literaturom.


== Vanjske poveznice ==
Posmatrana sa pozorišno-stvaralačkog aspekta, dramaturgija je '''stručna pomoćna nauka režije''' i služi izlaganju logičkog značenja i pshihološkog sadržaja dramskih dijaloga, tj. kako se u infleksijama upravnog govora odražavaju momenti ideje, karaktera, odnosa i akutne emocije dramskog dela; takva, dramaturgija pomaže realizaciji dramskog dela na sceni i vezana je za pozorišnu izvođačku umetnost.
*[http://dramaturgija.adu.hr Web stranica Odsjeka za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu]

Sa stanovišta '''tehnike''' dramskog stvaralaštva, dramaturgija predstavlja skup uputstava o posebnosti načina '''pisanja dramskog teksta''' za razne medijume saopštavanja... takva dramaturgija služi piscima dramskih dela (pozorišnim, filmskim, televizijskim i radiodramskim) i vezana je za stručno-literarni rad na stvaranju manuskripta za različite medijume dramskih manifestacija.
Najzad, sa stanovišta '''pozorišne prakse''', dramaturgija... spaja elemente literarne analize dramskog dela sa postulatima scenskog stvaralaštva i proučavanjem tehnike dramskog stvaralaštva. Takva dramaturgija pomaže stvaranju repertoara pozorišta (u pogledu mogućnosti jednog pozorišta da izvede izvesno dramsko delo), ostvarenju režije (u pogledu podele uloga) i usavršavanju novih dela domaće dramske literature.

Dramaturgija je dakle:
1. deo literature
2. deo režije
3. deo stvaralačkog postupka
4. deo pozorišne prakse ..."


Deo UVODA iz udžbenika "PRIMERI TEHNIKE DRAME"
'''PREDAVANJA JOSIPA KULUNDŽIĆA'''
PROFESORA FAKULTETA DRAMSKIH UMETNOSTI BEOGRAD
BEOGRAD, AKADEMIJA UMETNOSTI, 1996.

Inačica od 11. rujna 2014. u 21:56

Dramaturgija je znanstvena disciplina koja se bavi teorijskim razmatranjima o drami, načelima organizacije dramske građe, izvođenjima dramskih djela te općenito dramskim tekstom. Potrebno je napomenuti da pojedini suvremeni teatrolozi razgraničuju pridjeve dramaturški i dramaturgijski pri čemu se prvi odnosi na praktične poslove dramaturga, a potonji na teorijsko promišljanje drame.

Vanjske poveznice