Huáscar: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Huascar, unuk tupakov i sin kapakov...tres faciunt collegium:)
 
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
{{radovi24}}
[[Datoteka:Waskhar lifetime portrait.jpg|thumb|Huáscar]]
[[Datoteka:Waskhar lifetime portrait.jpg|thumb|Huáscar]]
'''Inti Cusi Huallpa Huáscar''' ([[1500.]] - [[1532.]] ili [[1533.]]), bio je posljedni legitimni vladar Inka carstva (''Sapa Inka''). Huascar je bio naslijednik trona jer su njegov otac [[Huayna Cápac]] i stariji brat Ninan Cuyochi, umrli od posljedica [[boginje|boginje]] tijekom ratnog pohoda nedaleko [[Quito|Quita]] 1527., ali pošto je otac volio više svog izvanbračnog sina [[Atahualpa]] i on je dobio dio carstva. U građanskom ratu koji je izbio između polubraće, Atahualpa uspijeva uhititi Huáscara, ali nedugo zatim i on je sam postao zatočenik [[Francisco Pizarro|Francisca Pizzara]]. Da bi se izbavio zatočeništva, Atahualpa u zamjenu nudi velike količine zlata. Huáscara su u međuvremenu umorili njegovi čuvari kojima je to Atahualpa naredio, udavivši ga u rijeci Adamarca. Pošto je Pizarro dao umoriti Atahualpu (iako je ovaj platio otkupninu) nije bilo više nikoga tko bi predvodio ostatke vojske Inka protiv Pizzara, poslije čega Peru postaje španjolska kolonija.
'''Inti Cusi Huallpa Huáscar''' ([[1500.]] - [[1532.]] ili [[1533.]]), bio je posljedni legitimni vladar Inka carstva (''Sapa Inka''). Huascar je bio naslijednik trona jer su njegov otac [[Huayna Cápac]] i stariji brat Ninan Cuyochi, umrli od posljedica [[boginje|boginja]] tijekom ratnog pohoda nedaleko [[Quito|Quita]] 1527., ali pošto je otac viševolio svog izvanbračnog sina [[Atahualpa|Atahualpu]] i on je dobio dio carstva. U građanskom ratu koji je izbio između polubraće, Atahualpa uspijeva uhititi Huáscara, ali nedugo zatim i on je sam postao zatočenik [[Francisco Pizarro|Francisca Pizzara]]. Da bi se izbavio zatočeništva, Atahualpa u zamjenu nudi velike količine zlata. Huáscara su u međuvremenu umorili njegovi čuvari kojima je to Atahualpa naredio, udavivši ga u rijeci Adamarca. Pošto je Pizarro dao umoriti Atahualpu (iako je ovaj platio otkupninu) nije bilo više nikoga tko bi predvodio ostatke vojske carstva Inka protiv Pizzara, poslije čega Peru postaje španjolska kolonija.


{{Redoslijed|
{{Redoslijed|

Inačica od 21. rujna 2014. u 13:04

Huáscar

Inti Cusi Huallpa Huáscar (1500. - 1532. ili 1533.), bio je posljedni legitimni vladar Inka carstva (Sapa Inka). Huascar je bio naslijednik trona jer su njegov otac Huayna Cápac i stariji brat Ninan Cuyochi, umrli od posljedica boginja tijekom ratnog pohoda nedaleko Quita 1527., ali pošto je otac viševolio svog izvanbračnog sina Atahualpu i on je dobio dio carstva. U građanskom ratu koji je izbio između polubraće, Atahualpa uspijeva uhititi Huáscara, ali nedugo zatim i on je sam postao zatočenik Francisca Pizzara. Da bi se izbavio zatočeništva, Atahualpa u zamjenu nudi velike količine zlata. Huáscara su u međuvremenu umorili njegovi čuvari kojima je to Atahualpa naredio, udavivši ga u rijeci Adamarca. Pošto je Pizarro dao umoriti Atahualpu (iako je ovaj platio otkupninu) nije bilo više nikoga tko bi predvodio ostatke vojske carstva Inka protiv Pizzara, poslije čega Peru postaje španjolska kolonija.