Ivica Jerak: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m nepostojeća datoteka
Antunar (razgovor | doprinosi)
mNema sažetka uređivanja
Redak 29: Redak 29:


== Vojna karijera u SAD-u ==
== Vojna karijera u SAD-u ==
1985., nakon što je završio srednju školu (Pomorska škola, nautičar), Jerak emigrira u [[SAD]] u [[Houston, Texas]], i 19. siječnja 1988. se prijavljuje kao medicinski specijalist (91Bravo) u američkoj vojsci, te nakon završetka inicijalnog osnovnog vojnog treninga je dodijeljen 690. liječničkoj satniji/kopnenoj ambulanti od 14. borbene potporne bolnice čiji je dom baza [[Fort Benning]] u [[Georgia|Georgiji]]. Nakon 2 godine, kada je dosegnuo čin narednika (''Sergeant'', E-5), Jerak započinje trening za medicinskog narednika (18D) Specijalnih snaga u Školi i centru specijalnog ratovanja ''John F. Kennedy'' gdje uspješno postaje 18D. Od tada je služio u operativnom odredu–Alfa 015 (danas 0115) u 1. i 3. bataljunu 10. grupe specijalnih snaga ("[[Specijalne jedinice Američke vojske|Zelene beretke]]") 6 godina. Njegov posljednji vojni posao bio je timski narednik (''Team Sergeant'', 18Zulu) od 1999. do 2005. u [[Delta Force|1. operativnom odredu specijalnih snaga–Delta]], postrojba u medijima najviše poznata kao "Delta Force".
1985., nakon što je završio srednju školu (Pomorska škola, nautičar), Jerak emigrira u [[SAD]] u [[Houston, Texas]], i 19. siječnja 1988. se prijavljuje kao medicinski specijalist (91[[Fonetska tablica sricanja slova i brojeva|Bravo]]) u američkoj vojsci, te nakon završetka inicijalnog osnovnog vojnog treninga je dodijeljen 690. liječničkoj satniji/kopnenoj ambulanti od 14. borbene potporne bolnice čiji je dom baza [[Fort Benning]] u [[Georgia|Georgiji]]. Nakon 2 godine, kada je dosegnuo čin narednika (''Sergeant'', E-5), Jerak započinje trening za medicinskog narednika (18D) Specijalnih snaga u Školi i centru specijalnog ratovanja ''John F. Kennedy'' gdje uspješno postaje 18D. Od tada je služio u operativnom odredu–Alfa 015 (danas 0115) 1. bataljuna i u OD-A 076 (danas 0316) 3. bataljuna 10. grupe specijalnih snaga ("[[Specijalne jedinice Američke vojske|Zelene beretke]]") 6 godina. Njegov posljednji vojni posao bio je timski narednik (''Team Sergeant'', 18Zulu) od 1999. do 2005. u [[Delta Force|1. operativnom odredu specijalnih snaga–Delta]], postrojba u medijima najviše poznata kao "Delta Force".


Ivica je završio nekoliko vojnih tečajeva dok je služio u američkoj vojsci: Tečaj za tragača/izviđača, '''Rendžerska škola''', Osnovni zračnodesantni tečaj, Tečaj za stručnog padobranca, '''Selekcija i procjena specijalnih snaga''', Medicinski tečaj za specijalne operacije (Fort Knox), Interventni medicinski tehnički tečaj, Vojni tečaj za slobodni pad i Napredni dočasnički tečaj.
Ivica je završio nekoliko vojnih tečajeva dok je služio u američkoj vojsci: Tečaj za tragača/izviđača, '''Rendžerska škola''', Osnovni zračnodesantni tečaj, Tečaj za stručnog padobranca, '''Selekcija i procjena specijalnih snaga''', Medicinski tečaj za specijalne operacije (Fort Knox), Interventni medicinski tehnički tečaj, Vojni tečaj za slobodni pad i Napredni dočasnički tečaj.


=== "Hrvatska senzacija" ===
=== "Hrvatska senzacija" ===
"''Croatian sensation''", a nekada "Pizza", kako su ga zvali kolege tima, odlikovan je najvišim odličjima za rat u Kuvajtu, Afganistanu, Koreji, Iraku, Africi, na Kosovu. Prije smrti vodio je pokaznu vježbu za američkog predsjednika. Pošto je [[Delta Force]] dio strogo tajnog Združenog zapovjedništva za specijalne operacije (JSOC), Jerakovi roditelji nisu uopće prije njegove smrti znali da je već 17 godina bio u američkoj vojsci i da je imao 47 odličja. Prema službenom vojnom izvješću Br. 887-05, 25. kolovoza 2005., u subotu navečer, zajedno s dvoje kolege (Narednik prve klase Trevor J. Diesing (30) iz [[Wisconsin]]a i desetnik Timothy M. Shea (22) iz [[Kalifornija|Kalifornije]], rendžer iz 3. rendžerskog bataljuna), Ivica je smrtno stradao zbog improvizirane eksplozivne naprave (IEN) u Husaybahu (حصيبة), sjeverni Irak. Pokopan je 9. rujna 2005. u Nacionalnom groblju Arlington. Sa svojom ženom, Hyesuk (skraćeno Hye), imigranticom iz Južne Koreje, nije imao djece.
"''Croatian sensation''", a nekada "Pizza", kako su ga zvali kolege tima, odlikovan je najvišim odličjima za operacije u Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Afganistanu, Koreji, Iraku, Africi, na Kosovu. Prije smrti vodio je pokaznu vježbu za američkog predsjednika. Pošto je [[Delta Force]] dio strogo tajnog Združenog zapovjedništva za specijalne operacije (JSOC), Jerakovi roditelji nisu uopće prije njegove smrti znali da je već 17 godina bio u američkoj vojsci i da je imao 47 odličja. Prema službenom vojnom izvješću Br. 887-05, 25. kolovoza 2005., u subotu navečer, zajedno s dvoje kolege (Narednik prve klase Trevor J. Diesing (30) iz [[Wisconsin]]a i desetnik Timothy M. Shea (22) iz [[Kalifornija|Kalifornije]], rendžer iz 3. rendžerskog bataljuna), Ivica je smrtno stradao zbog improvizirane eksplozivne naprave (IEN) u Husaybahu (حصيبة), sjeverni Irak. Pokopan je 9. rujna 2005. u Nacionalnom groblju Arlington. Sa svojom ženom, Hyesuk (skraćeno Hye), imigranticom iz Južne Koreje, nije imao djece.


[[Kategorija:Američke vojne postrojbe]]
[[Kategorija:Američke vojne postrojbe]]

Inačica od 27. rujna 2014. u 19:20

Ivica Jerak
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 12. listopad, 1962.
Mjesto rođenja Debeljak pored Zadra
Datum smrti 25. kolovoz, 2005.
Mjesto smrti Nepoznata kratica »I« Husaybah, provincija al-Anbar, sjeverni Irak
Nacionalnost Nepoznata kratica »H« Hrvat
Državljanstvo Nepoznata kratica »S« američko
Nadimak "Pizza"
Supruga Hyesuk Jerak
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1988. – 2005.
Čin Stožerni narednik (Master Sergeant, E-8)
Ratovi Rat u Iraku
Rat u Afganistanu
Zaljevski rat
Važnije bitke Operacija Oluja
Operacija Bljesak
Operacija Pustinjska oluja
Operacija Iračka sloboda
Operacija Vječna sloboda
Rat u Kosovu
Rat u BiH
Vojska Američka vojska (U.S. Army)
Rod vojske Američka vojska (U.S. Army)
Jedinice 690. kopnena ambulanta 14. borbene potporne bolnice
1. i 3. bataljun 10. grupe specijalnih snaga
1. operativni odred specijalnih snaga–Delta

Ivica "Pizza" Jerak (Debeljak, Hrvatska 12. listopada 1962. – Husaybah, Irak, 25. kolovoza 2005.) bio je hrvatsko-američki pripadnik Specijalnih snaga SAD-a i kasnije Delta Force operator.

Rani život

Jerakovo rodno mjesto je Debeljak koji se nalazi u blizini Zadra. U Hrvatskoj je proveo djetinjstvo sa starijom braćom: Petrom, Andrijom, Mladenom, Borisom, sestrom Marijom, ocem Šimom / Duškom i majkom Milkom / Mirkom. Vojno regrutiranje bila je obveza u bivšoj Jugoslaviji i svi muškarci u dobi od 19 godina bi bili primljeni u vojsku.

Vojna karijera u SAD-u

1985., nakon što je završio srednju školu (Pomorska škola, nautičar), Jerak emigrira u SAD u Houston, Texas, i 19. siječnja 1988. se prijavljuje kao medicinski specijalist (91Bravo) u američkoj vojsci, te nakon završetka inicijalnog osnovnog vojnog treninga je dodijeljen 690. liječničkoj satniji/kopnenoj ambulanti od 14. borbene potporne bolnice čiji je dom baza Fort Benning u Georgiji. Nakon 2 godine, kada je dosegnuo čin narednika (Sergeant, E-5), Jerak započinje trening za medicinskog narednika (18D) Specijalnih snaga u Školi i centru specijalnog ratovanja John F. Kennedy gdje uspješno postaje 18D. Od tada je služio u operativnom odredu–Alfa 015 (danas 0115) 1. bataljuna i u OD-A 076 (danas 0316) 3. bataljuna 10. grupe specijalnih snaga ("Zelene beretke") 6 godina. Njegov posljednji vojni posao bio je timski narednik (Team Sergeant, 18Zulu) od 1999. do 2005. u 1. operativnom odredu specijalnih snaga–Delta, postrojba u medijima najviše poznata kao "Delta Force".

Ivica je završio nekoliko vojnih tečajeva dok je služio u američkoj vojsci: Tečaj za tragača/izviđača, Rendžerska škola, Osnovni zračnodesantni tečaj, Tečaj za stručnog padobranca, Selekcija i procjena specijalnih snaga, Medicinski tečaj za specijalne operacije (Fort Knox), Interventni medicinski tehnički tečaj, Vojni tečaj za slobodni pad i Napredni dočasnički tečaj.

"Hrvatska senzacija"

"Croatian sensation", a nekada "Pizza", kako su ga zvali kolege tima, odlikovan je najvišim odličjima za operacije u Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Afganistanu, Koreji, Iraku, Africi, na Kosovu. Prije smrti vodio je pokaznu vježbu za američkog predsjednika. Pošto je Delta Force dio strogo tajnog Združenog zapovjedništva za specijalne operacije (JSOC), Jerakovi roditelji nisu uopće prije njegove smrti znali da je već 17 godina bio u američkoj vojsci i da je imao 47 odličja. Prema službenom vojnom izvješću Br. 887-05, 25. kolovoza 2005., u subotu navečer, zajedno s dvoje kolege (Narednik prve klase Trevor J. Diesing (30) iz Wisconsina i desetnik Timothy M. Shea (22) iz Kalifornije, rendžer iz 3. rendžerskog bataljuna), Ivica je smrtno stradao zbog improvizirane eksplozivne naprave (IEN) u Husaybahu (حصيبة), sjeverni Irak. Pokopan je 9. rujna 2005. u Nacionalnom groblju Arlington. Sa svojom ženom, Hyesuk (skraćeno Hye), imigranticom iz Južne Koreje, nije imao djece.