Jugoton: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
→‎Croatia Records: stilska dorada
Redak 45: Redak 45:
{{glavni|Croatia Records}}
{{glavni|Croatia Records}}


Prilikom [[Raspad SFRJ|raspada Jugoslavije]] i [[demokracija|demokratskih promjena]] u [[hrvatska|Hrvatskoj ]] [[1991.]] godine, ''Jugoton'' je naslijeđem pripao Državi Hrvatskoj i mijenja ime u "[[Croatia Records]]"<ref>[http://www.crorec.hr/crorec.hr/o_nama.php Croatia Records]</ref>. Tvrtka se ubrzo privatizira, a jedan od suvlasnika bio je i [[skladatelj]] [[Đorđe Novković]]<ref>[http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/tuga-na-estradi.html Dnevnik.hr/] - Đorđe Novković, jedan od najpoznatijih hrvatskih kompozitora, Zagreb, [[6. svibnja]] [[2007.]], 21:14</ref>, koji je potpisao mnoge najtiražnije naslove ove diskografske kuće.
Prilikom [[Raspad SFRJ|raspada Jugoslavije]] i [[demokracija|demokratskih promjena]] u [[hrvatska|Hrvatskoj ]] [[1991.]] godine, ''Jugoton'' je naslijeđem pripao Republici Hrvatskoj i mijenja ime u "[[Croatia Records]]"<ref>[http://www.crorec.hr/crorec.hr/o_nama.php Croatia Records]</ref>. Tvrtka se ubrzo privatizira, a jedan od suvlasnika bio je i [[skladatelj]] [[Đorđe Novković]]<ref>[http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/tuga-na-estradi.html Dnevnik.hr/] - Đorđe Novković, jedan od najpoznatijih hrvatskih kompozitora, Zagreb, [[6. svibnja]] [[2007.]], 21:14</ref>, koji je potpisao mnoge najtiražnije naslove ove diskografske kuće.


U fonoteci diskografske kuće ''Croatia Records'' nalazi se preko 70.000 glazbenih snimaka i 14.000 artefakata sa skladbama autora iz čitave bivše Jugoslavije.
U fonoteci diskografske kuće ''Croatia Records'' nalazi se preko 70.000 glazbenih snimaka i 14.000 artefakata sa skladbama autora iz čitave bivše Jugoslavije.

Inačica od 23. listopada 2014. u 20:18

Jugoton
Osnovana 10. srpnja 1947.
Prestala postojati 1991. (Croatia Records)
Sjedište ZagrebHrvatska
Pokriveno područje bivša Jugoslavija
Proizvodi proizvodnja gramofonskih ploča

Jugoton je prva i najveća diskografska kuća, na prostorima bivše Jugoslavije, koja je bila smještena u Zagrebu. Osnovana je 10. srpnja 1947.g. na temeljima nacionaliziranog Elektrotona[1].

Povijest

Jugoton je osnovan 10. srpnja 1947. godine u Zagrebu. Prvu ploču izdaju iste godine, singlicu pod kataloškim brojem J-1001, na kojoj se nalaze dvije dalmatinske skladbe "Ti tvoji zubići" i "Jedan mali brodić" u izvedbi "Zagreb Male Quinteta"[1]. Jugoton je tada proizvodio i galanteriju i kozmetičku ambalažu, a puni naziv tvrtke je bio "Tvornica gramofonskih ploča i pribora, te galanterije iz plastičnih masa". Kuća već prve godine proizvodi 33.000 gramofonskih ploča. U proizvodnju gramofonskih ploča od vinila (25 centimetarski LP) ulaze 1956.g. Iste godine izdaju ploče s narodnim glazbenim sadržajem i prvu solističku ploču zabavne glazbe, koja je nosila naslov "Pjeva vam Ivo Robić".

1957.g. počinju s izdavanjem singlica (45 okretaja u minuti) i EP-a (33 okretaja i više mjesta na ploči za duže skladbe). 1958.g. bila je vrlo zanimljiva za Jugoton, izdali su preko 500.000 ploča i proizveli prvu ploču sa stereo zvukom, naslov "Tam kjer murke cveto" kvinteta Avsenik. Krajem 1959.g. osniva se još jedna diskografska kuća na prostorima bivše Jugoslavije, beogradski PGP RTB.

1960.g. Jugoton proizvodi preko 1.400.000 ploča, a zagrebački RIZ (Radio Industrija Zagreb) proizvodi 100.000 gramofona. Na lokaciji Dubrava (Zagreb), postavljaju kamen temeljac za novi Jugotonov pogon. Pogon s radom počinje 23. listopada 1963., a već tada proizvode 10.000.000 gramofonskih ploča na godinu.

Jugoton s vremenom potpisuje i prve licencne ugovore s diskografskim kućama "RCA", njemačkom tvrtkom "Polydor" i britanskom "Decca" i počinje s objavljivanjem svjetskih izdanja poput ploča Elvisa Presleya, ali kasnije i brojnih drugih izdanja raznih izvođača poput The Beatles, The Rolling Stones, Madonna, U2, David Bowie, Eurythmics, Kate Bush, Kraftwerk, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Iron Maiden i mnogih drugih.

Jugoton je objavio mnoge albume popularnih sastava s područja bivše Jugoslavije, Bijelog dugmeta, Azre, Električnog orgazma, Idola, Haustora, Leb i sol, a prvi domaći rock album (LP) bio je Naši dani od zagrebačkog sastava Grupa 220[1] objavljen u studenom 1968.g. Krajem '60-ih produkcija domaćih albuma nije velika, nego tek početkom '70-ih kada izlaze albumi Drage Mlinareca kao soliste (1971.) i sastava YU grupa (1972.) i Time (1972.). Najprodavaniji solista bio je Mišo Kovač, a najprodavaniji sastav su bili Novi fosili.

Croatia Records

Prilikom raspada Jugoslavije i demokratskih promjena u Hrvatskoj 1991. godine, Jugoton je naslijeđem pripao Republici Hrvatskoj i mijenja ime u "Croatia Records"[2]. Tvrtka se ubrzo privatizira, a jedan od suvlasnika bio je i skladatelj Đorđe Novković[3], koji je potpisao mnoge najtiražnije naslove ove diskografske kuće.

U fonoteci diskografske kuće Croatia Records nalazi se preko 70.000 glazbenih snimaka i 14.000 artefakata sa skladbama autora iz čitave bivše Jugoslavije.

Konkurencije

Na području bivše Jugoslavije bilo je još nekoliko diskografskih kuća koje su osnovane kao konkurencija Jugotonu, a neke od poznatijih su; "PGP RTB" (kasnije mijenjaju ime u "PGP-RTS") iz Beograda ; "Suzy" iz Zagreba; "Diskoton" iz Sarajeva; "ZKP RTLJ" iz Ljubljane i ostali.

Nagrade

  • 2007: Nagrada "Porin" - životno djelo za 60 godina rada i glazbenog doprinosa na ovim prostorima.

Izvori

  1. a b c gitare.info - Jugoton - Croatia Records, osvrt od 7. studenog 2007.
  2. Croatia Records
  3. Dnevnik.hr/ - Đorđe Novković, jedan od najpoznatijih hrvatskih kompozitora, Zagreb, 6. svibnja 2007., 21:14

Vanjske poveznice