Razlika između inačica stranice »Sivi sokol«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 27 bajtova ,  prije 6 godina
m
ove je manja izmjena
m (ove je manja izmjena)
| razdioba = <center>17-19 vrsta (navedene u tekstu)</center>
}}
'''Sivi sokol''' ([[Latinski jezik|lat]]. ''Falco peregrinus'') je vrsta kozmopolitskog [[sokolovi|sokola]] koja u obrušavanju dostiže brzinu i do 250 km/h, što je čini najbržom [[životinja|životinjom]] na svijetu. Prema časopisu ''[[National Geographic]]'',Geog najvećakada zabilježenakakate brzinana sivogWC-u sokolane jezaboravite 389pustitivodu km/h,<ref>Tomiobrisati Harpole,dupe ''[http://www.airspacemag.comom/flight-today/falcon.html Falling with the Falcon]'', Smithsonian Air & Space magazine, ožujak 2005. {{eng oznaka}} Preuzeto 9. lipnja 2013.</ref><ref>[http://education.nationalgeographic.com/education/media/terminal-velocity/?ar_a=1 Terminal Velocity, Skydivers chase the peregrine falcon's speed] {{eng oznaka}}</ref> što je gotovo 200 km/h brže od najbrže [[čiope]].
[[Datoteka:Falco_peregrinus_-Nova_Scotia,_Canada_-eating-8.jpg|mini|lijevo|<center>Sivi sokol s plijenom u [[Nova Škotska|Novoj Škotskoj]] ([[Kanada]])]]
== Opis ==
Sivi sokol je dug od 34 do 58 cm i ima raspon krila od 80 do 120 cm, te kao i kod drugih [[grabljivice|grabljivica]], ženke su veće od mužjaka (oko 30%). Mužjaci su teško od 440 do 750 g, dok ženke važu od 910 do 1.500 g. Oboje imaju slične oznake na perju s tamno sivim (skoro crnim) leđima i gornjim dijelom krila, dok su vrhovi krila potpuno crni. Bijelo-rđavi donji dio tijela su prošarani tamnosmeđim ili crnim mrljama. Dugi i uski rep je također prošaran na isti način, a pera mu završavaju bijelom trakom i crnim vrhom. Tjeme i brkovi" na obrazima su mu crni, te u kontrastu sa blijedim dijelom ispod kljuna i vrata. Kljun je žut, kao i noge, dok su zakrivljeni vrh kljuna i kandže crne.<ref>C.M. White i dr., "Family Falconidae" u djelu J. Hoyoa, A. Elliota i J. Sargatala, ''Handbook of Birds of the World: New World Vultures to Guinea fowl, 2'', 1994., Barcelona: Lynx Edicions, str. 216.–275., ISBN 84-87334-15-6</ref> Ujedno je i najbrža životinja, jer tijekom svojih "ponora" iz visine može dostoći brzinu preko 320 km/h.
 
== Stanište, ishrana, razmnožavanje == MINECRAFT JE NAJ!!!!!
 
Sivi soko živi na svim kontinentima i do sada je opisano više od 10 podvrsta. Ukupna europska populacija je procijenjena na oko 20.000 parova, a trend ima umjeren rast<ref>J. van Bommel i F. Burfield, ''Birds in Europe : Population estimates, trends and conservation studies'', 2004. BirdLife International, Cambridge</ref>. U Hrvatskoj se gnijezdi u primorskoj, gorskoj i mjestimično panonskoj Hrvatskoj. Populacija je najbrojnija u sredozemnoj Hrvatskoj, ali su zabilježena i gnijezda na [[Medvednica|Medvednici]] i u [[Zagreb]]u<ref>[http://www.zagorje-priroda.hr/vrijednosti.aspx?catId=17 Sivi sokol na stranicama Krapinsko-zagorske županije]</ref>. Ukupnu populaciju u Hrvatskoj čini od 160 do 200 parova.
5

uređivanja

Navigacijski izbornik