Razlika između inačica stranice »Shareware«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 1.293 bajta ,  prije 6 godina
bez sažetka
(Programi koji se mogu besplatno koristiti određeni probni period,a nakon toga se mora kupiti puna varijanta ,jer program prestaje funkcionirati,u potpunosti ili djelimicno.Zaštićen je autorskim pravima koji se obično distributira kao Trial(možete g)
 
'''Shareware''', ili u neposrednom prijevodu sa [[engleski jezik|engleskog jezika]] ''"dijeljena roba"'', je pojam pod kojim se podrazumjeva način distribucije proizvoda (najčešće [[softver]]a) na taj način da je kupcu omogućeno prethodno isprobavanje proizvoda prije nego isti bude plaćen.
Programi koji se mogu besplatno koristiti određeni probni period,a nakon toga se mora kupiti puna varijanta ,jer program prestaje funkcionirati,u potpunosti ili djelimicno.Zaštićen je autorskim pravima koji se obično distributira kao Trial(možete ga koristiti određeni broj puta.npr. 15 pokretanja)ili određeni vremenski period (npr.30 dana)ili Demo (sa ogramičenom mogućnosti).
 
Ovaj pojam se najčešće rabi u [[Informatika|informatici]] za [[softver]] koji je distribuiran uz odgodu plaćanja na neki unaprijed oređeno razdoblje. Shareware softver je obično potpuno funkcionalno nekoi određeno razdoblje nakon čega ga je potrebno ukloniti sa računara. U ugovoru ([[EULA]]) koji dolazi uz instalaciju softvera, opisane su obaveze korisnika prema proizvođaču. One mogu biti pravne ili moralne.
 
== Zaštita interesa ==
Da bi zaštitili svoj interes proizvođači implementiraju posebne funkcionalnosti koje su u stanju potpuno onesposobiti program nakon isteka dozvoljenog roka upotrebe programa. Dalja uporaba je omogućena samo unošenjem ispravnih podataka o registraciji ili aktiviranjem od strane kompanijinog web sajta. Osim ovoga, prave se posebni sistemi zaštite koji onemogućavaju zlonamjerne korisnike od višestrukog instaliranja programa ili pomjeranja datuma internog sata.
 
== Popularizacija ==
Prvi koji je iskoristio ovaj naziv je bio [[Bob Wallace]] da bi opisao svoj softver PC-Write i to u 80-tim godinama prošlog vijeka. Veća popularizacija ovakvog načina distribucije softvera je počela paralelno sa razvojem [[internet]]a. Koristile su ga uglavnom manje tvrtke je to bio idealan put za prezentaciju svojih proizvoda krajnjim korisnicima. U novije vrijeme na taj se način odlučuju i velike kompanije za neke svoje proizvode.
36

uređivanja

Navigacijski izbornik