Glasnička RNK: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 878 bajtova ,  prije 7 godina
bez sažetka
No edit summary
{{DISPLAYTITLE:mRNAmRNK}}
'''Glasnička RNARNK''' (mRNAmRNK) je [[molekula]] [[Ribonukleinska kiselina|ribonukleinske kiseline]] koja kodira kemijski [[nacrt]] za protein produkt. mRNA se prepisuje iz predloškakoji [[Deoksiribonukleinska kiselinaribosom|deoksiribonukleinske kiselineribosomima]] i nosi kodirajuću informaciju doo mjestanizu sintezepo [[protein]]a-kojem doće [[ribosom]]a.povezati Tamoaminokiseline jeradi polimer nukleinske kiseline preveden u polimer [[Aminokiselina|amino kiseline]] (protein). Kao i u DNA, u m(RNA) genetska informacija je kodirana u sekvenci [[nukleotid]]a koji su grupirani u kodone od kojih se svaki sastoji od tri baze. Svaki kodon kodira specifičnu amino kiselinu, osim STOP kodona kojiproizvodnje završavajujednog sintezuodređenog proteina.
<ref>[http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-za-pacijente/osnove/genetika Genetika. Medicinski priručnik za pacijente, pod pokroviteljstvom Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s farmaceutskom tvrtkom MSD]</ref> mRNK se prepisuje iz predloška [[Deoksiribonukleinska kiselina|deoksiribonukleinske kiseline]] i nosi kodirajuću informaciju do mjesta sinteze [[protein]]a- do [[ribosom]]a. Tamo je polimer nukleinske kiseline preveden u polimer [[Aminokiselina|amino kiseline]] (protein). Kao i u DNK, u m(RNK) genska informacija kodirana je u sekvenciji [[nukleotid]]a koji su grupirani u kodone od kojih se svaki sastoji od tri baze. Svaki kodon kodira specifičnu aminokiselinu, osim STOP kodona koji završavaju sintezu proteina.
 
Ovaj proces zahtijeva dva druga tipa RNARNK: prijenosnu RNARNK (tRNAtRNK) i ribosomsku RNARNK (rRNArRNK). Prijenosna RNARNK posredujemanja je vrsta RNK.<ref>[http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-za-pacijente/osnove/genetika Genetika. Medicinski priručnik za pacijente, pod pokroviteljstvom Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s farmaceutskom tvrtkom MSD]</ref> Posreduje prepoznavanje kodona i svaka molekula tRNK dostavlja jednu odgovarajuću aminoaminokiselinu kiselinukoja se vezuje u rastući lanac proteina.<ref>[http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-za-pacijente/osnove/genetika Genetika. Medicinski priručnik za pacijente, dokpod jepokroviteljstvom Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s farmaceutskom tvrtkom MSD]</ref> ribosomalnaRibosomska RNARNK centralnisredišnji dio sustava za proizvodnju proteina.
 
== Referencije ==
{{izvori}}
 
== Vanjske poveznice ==
1.465

uređivanja

Navigacijski izbornik