Java (programski jezik): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Java''' je [[Objektno orijentirano programiranje|objektno orijentirani]] [[programski jezik]] koji su razvili [[James Gosling]], [[Patrick Naughton]] i drugi inženjeri u tvrtci Sun Microsystems. Razvoj je počeo [[1991]], kao dio projekta Green, a objavljen je u [[studeni|studenom]] [[1995]].
'''Java''' je [[Objektno orijentirano programiranje|objektno orijentirani]] [[programski jezik]] koji su razvili [[Afan]], [[Amir]] i drugi inženjeri u tvrtci Sun Microsystems. Razvoj je počeo [[1991]], kao dio projekta Green, a objavljen je u [[studeni|studenom]] [[1995]].


Tvrtka Sun posjeduje [[trademark]] na ime Java, ali samo okruženje je moguće bez plaćanja skinuti sa Sunovih [[internet]] poslužitelja.
Tvrtka Sun posjeduje [[trademark]] na ime Java, ali samo okruženje je moguće bez plaćanja skinuti sa Sunovih [[internet]] poslužitelja.

Inačica od 3. prosinca 2014. u 12:43

Java je objektno orijentirani programski jezik koji su razvili Afan, Amir i drugi inženjeri u tvrtci Sun Microsystems. Razvoj je počeo 1991, kao dio projekta Green, a objavljen je u studenom 1995.

Tvrtka Sun posjeduje trademark na ime Java, ali samo okruženje je moguće bez plaćanja skinuti sa Sunovih internet poslužitelja.

Velika prednost u odnosu na većinu dotadašnjih programskih jezika je to što se programi pisani u Javi mogu izvoditi bez preinaka na svim operativnim sustavima za koje postoji JVM (Java Virtual Machine), dok je klasične programe pisane primjerice u C-u potrebno prilagođavati platformi(Operacijskom sustavu) na kojem se izvode.

Time i bogatim skupom klasa za rad s mrežnim komunikacijama u jednom trenutku je Java bila najbolji izbor za široku lepezu mogućih aplikacija. Microsoft je stoga razvio svoj C# i .NET platformu kao odgovor na open source alternative.

Java je jedan od najkorištenijih programskih jezika. Procjene i izvješća o broju korisnika kreću se od gotovo 7 do preko 10 milijuna.[1][2][3]

Na današnjem tržištu, Java se koristi široko i dosljedno tamo gdje preteže brzina razvoja programskog sustava nad zahtjevima do brzine rada programa. Iako inspirirana jezikom C, Java pruža bolji stupanj sigurnosti i pouzdanosti zahvaljujući VM-u i hermetički zatvorenom okolišu u kome svaki program operira: na Javi se brže razvija program s manje pogrešaka.

Upravo zbog toga je popularna za razvoj programa na mobilnim telefonima i kod financijskih kompanija. Javlja se kao osnovni jezik za programiranje Googleovog sustava Android.

Izvori

Vanjske poveznice

Predložak:Link FA