Jakov Zebedejev (stariji): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: brisanje 1 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q43999 na Wikidati
m zamjena naziva
Redak 1: Redak 1:
{{Infookvir svetac
{{Svetac
| ime = Sveti Jakov Zebedejev (stariji)
| ime = Sveti Jakov Zebedejev (stariji)
| slika = Rembrandt - Sankt Jakobus der Ältere.jpg
| slika = Rembrandt - Sankt Jakobus der Ältere.jpg

Inačica od 5. prosinca 2014. u 22:33

Sveti Jakov Zebedejev (stariji)
Rembrandt: Sveti Jakov stariji
Rembrandt: Sveti Jakov stariji
Rođen Betsaida u Galiliji
Preminuo 44.
Judeja
Slavi se u Katoličkoj Crkvi, Pravoslavnoj Crkvi, Anglikanskoj Crkvi, Luteranskoj Crkvi, nekim Protestantskim Crkvama
Spomendan Rimokatolici: 25. srpnja
Pravoslavci: 30. travnja
Simboli školjka Jakobova kapica, hodočasnički šešir
Zaštitnik gradova, krajeva i država Španjolske, Gvatemele, Nikaragve, Galicije
Zaštitnik zanimanja veterinara, farmaceuta, uzgajivača konja, kožara, krznara
Svetišta Santiago de Compostela
Portal o kršćanstvu

Jakov Zebedejev (stariji) jedan je od Isusovih dvanaest apostola.

Njega se naziva Jakov Zebedejev (stariji), da bi ga se razlikovalo od Jakova Alfejeva (mlađega), koji je također jedan od apostola. Sin je Zebedeja i Salome, njegov brat Ivan je apostol i evanđelist. Prema Evanđelju po Marku (Mk 1,19-20) i Mateju (Mt 4,21-22), Jakov, Ivan i njihov otac Zebedej u lađi su krpali mreže, kada ih je Isus pozvao da ga slijede. Oni su među prvim učenicima, koji su slijedili Isusa. Prema Evanđelju po Marku (Mk 3,17), zvali su ih "Boanerges" ("Sinova Groma"). Jakov je bio u krugu najbližih Isusovih učenika zajedno s apostolima Ivanom i Petrom. Oni su prisustvovali Isusovom preobraženju na gori Tabor. Prisustvovao je i uskrsnuću Jairove kćeri, Isusovoj muki u getsemanskom vrtu. Imao je naglu narav što se vidi u zgodi iz Isusova života, kada ga negostoljubivi Samarijanci ne htjedoše primiti. "Kad to vidješe učenici, Jakov i Ivan, rekoše: "Gospodine, hoćeš li da zapovjedimo ognju da siđe s neba i da ih uništi?" Isus se okrenu pa ih ukori. I odu u drugo selo" (Lk 9,54-56) [1]. U Djelima apostolskim je zapisano, da je kralj Herod Agripa I. dao pogubiti Jakova mačem (Dj 12,1-2). Tako je on prvi apostol, koji je umro mučeničkom smrću.

Apostol Jakov stariji zaštitnik je Španjolske. Njegove relikvije čuvaju se u španjolskom gradu Santiagu de Compostela (Sant Yago znači sveti Jakov), koji se smatra trećim najsvetijim gradom Rimokatoličke Crkve, poslije Jeruzalema i Rima [2]. Tradicionalno hodočašće na Jakovljev grob naziva se "Put Svetog Jakova". Tijekom cijelog srednjeg vijeka, Santiago de Compostela je bilo vrlo popularno hodočasničko odredište, no kasnije je zanimanje oslabilo. U današnje vrijeme ponovo mu se vraća popularnost. Godine 2004. bilo je 179 944 hodočasnika.

U afričkoj državi Kongo, blagdan sv. Jakova je središnji blagdan. Portugalski mornari i diplomati, prenijeli su štovanje, koje se duboko ukorijenilo, nakon širenja kršćanstva u Kongu krajem 15. stoljeća. Slično je u mnogim srednjoameričkim državama kao što su: Haiti, Portoriko, Gvatemala, Nikaragva.

Životopis

Jakov je bio sin Zebedeja i Salome, a brat Ivana evanđelista. Rodio se u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Na apostolat je pozvan u proljeće ili ljeto g. 28. od samoga Krista. Sveti Matej o tom u svom Evanđelju piše: "Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu brace, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u ladici, s ocem, gdje krpe mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave ladicu i svog oca te podu za njim" (Mt 4,21-22). Sveti Jakov pripada onome najužem krugu oko Isusa. Bio je prisutan uskrsnuću Jairove kćerke, Isusovu preobraženju na Taboru, njegovoj smrtnoj borbi u Getsemaniju. Sveti Jakov je bio naglog karaktera o tome nam svjedoči zgoda iz Isusova života, koju nam opisuje evanđelist Luka , kada ga negostoljubivi Samarijanci ne htjedoše primiti. "Kad to vidješe učenici, Jakov i Ivan, rekoše: "Gospodine, hoceš li da zapovjedimo ognju da side s neba i da ih uništi?" Isus se okrenu pa ih ukori. I odu u drugo selo" (Lak 9,54-56). Ono što još sigurno znamo o sv. Jakovu zabilježeno je u Djelima apostolskim. "U ono vrijeme kralj Herod poče zlostavljati neke članove Crkve. Mačem pogubi Ivanova brata Jakova" (Dj 12,1-2).

Klement Aleksandrijski i Euzebije Cezarejski spominju i obraćenje sudskoga sluge koji je Jakova vodio na sud. Vidjevši taj kako je apostol hrabro primio smrtnu osudu, priznao se i sam kršćaninom. Jakova je zamolio za oproštenje za sve što mu je učinio. Apostol ga je poljubio i rekao mu: "Mir s tobom!" Poslije toga je obojici odrubljena glava.

Tijelo sv. Jakova bijaše preneseno u Santiago de Compostelu, u Španjolskoj, gdje njegov grob u srednjem vijeku postade uz Rim i Jeruzalem najviše pohađano hodočasničko mjesto. Španjolska ga je izabrala za svoga zaštitnika. Svetog su Jakova kao svog naročitog zaštitnika poštivali tijekom stoljeća hodočasnici i putnici, zatim srednjovjekovni vitezovi, pa onda apotekari, kožari, ratari i voćari. Slikari ga obično prikazuju kao putnika sa štapom u ruci, koji put i s mačem, što podsjeća na njegovu smrt, jer je od kralja Heroda Agripe bio pogubljen mačem i tako prvi od apostola pošao u mučeničku smrt. Sv. Ivan Zlatousti kaže o njemu: "Od početka ga je prožimao veliki žar: zapustio je sve ljudsko, te se popeo do neizrecivog vrhunca i ubrzo bio pogubljen."

Galerija

Unutarnje poveznice

Izvori