NK Žepče: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m promjena kategorije
Redak 53: Redak 53:


{{GLAVNIRASPORED:Žepče, NK}}
{{GLAVNIRASPORED:Žepče, NK}}
[[Kategorija:Hrvatski nogometni klubovi u BiH]]
[[Kategorija:Hrvatski nogometni klubovi u Bosni i Hercegovini]]
[[Kategorija:Žepče]]
[[Kategorija:Žepče]]

Inačica od 11. prosinca 2014. u 18:59

NK Žepče
Puno ime Nogometni klub Žepče
Osnovan 1919.
Igralište Gradski stadion Žepče
Kapacitet 5.000
(980 sjedećih)
Liga Kantonalna liga ZDK
2013/14 2.mjesto
Domaći dres
Gostujući dres
Trenutačna sezona

NK Žepče je hrvatski nogometni klub iz Žepča u BiH.

Povijest

NK Žepče je utemeljen 1919. godine pod imenom SAŠK Građanski po uzoru na Građanski iz Zagreba. Kroz svoju povijest klub je nekoliko puta mijenjao ime, a najčešće je korišteno ime Orlovik kako se klub zvao 1925. Tri godine kasnije klub nosi ime Plamen. 1933. preimenovan je u Slogu, a 1938. vraća se Orlovik i traje do 1947. Pet godina koristilo se ime Mladost, a onda 42 godine Orlovik. Na kraju je 1994. nastupilo Žepče što i dan danas traje. Nekoliko puta se u imenu našlo ime sponzora, ali je uvijek ostalo NK Žepče.

Po osnutku NK Žepče igra turnire i prijateljske utakmice. Franjo Smole ostat će upisan kao prvi predsjednik. Mehmed Kadrić bio je prvi trener, ujedno i igrač. Njegovo ime uz ime Velije Hasagića treba ostati upisano zlatnim slovima u povijest žepačkog nogometa, jer su njih dvojica donijeli prvu loptu u Žepče iz Zagreba i zbog njihove povezanosti sa Zagrebom klub se na početku i zvao Građanski.

Nakon drugog svjetskog rata, tadašnji Orlovik se takmičio po zonskim i regionalnim ligama bez nekih većih uspjeha i približavanja najvišem nogometnom rangu bivše države.

Poslijeratno razdoblje

Po završetku posljednjeg rata Žepče se uključilo u takmičenje pod okriljem nogometnog saveza tadašnje Hercegbosne. Igrala se liga Srednje Bosne, a prva utakmica odigrana je protiv Kiseljaka. Rezultat je glasio 1:0 za goste, a po kišnom vremenu susret je pratilo 500 gledatelja. Boje Žepča branili su: Babić, Radoš, Jurišić, Ridžić, Bulajić, Budimir, Ramljak, Jurić, Pendić(Pejinović), Batarilo i Šajinović.

Žepče je uglavnom igralo prvi rang podijeljen na više regija ili kasnije jedinstveni drugi. 1998./99. Žepče je osvojilo Drugu ligu i ušlo u jedinstvenu Prvu ligu Hercegbosne.

Kasnije se prvenstvo reorganiziralo, ujedinilo se sa Savezom Republike BiH i Republike Srpske i 2001./02. igra se povijesna sezona. Mrtvu trku vodili su Žepče, Radnik iz Lukavca i Budućnost iz Banovića. Žepče završava na prvom mjestu i ulazi u najviši državni rang. Bio je to najveći uspjeh žepačkog nogometa u to doba. Prva utakmica u Premijer ligi odigrana je protiv Željezničara pred 6.000 ljudi i jos 2-3.000 van stadiona. Vahidin Imamović zabio je prvi premijerligaški gol za Žepče u pomenutom susretu protiv Željezničara. Na kraju je bilo 1-1. U toj utakmici boje Žepča su branili: Brašnić, Smajlović(Jurić), Zovko(Hasanović), Vidović, Nikčević, Sirovica(Katić), Šajinović, Dadić, Katić, Imamović i Kurt.

Iste sezone Žepče je napravilo i povijesni uspjeh u Kupu BiH. Prvo je pao Radnički iz Goražda, a potom i Kozara. U četvrfinalu je stiglo veliko Sarajevo. 1-1 na Koševu i povijesna utakmica u Žepču. Rezultat se ponovio, igrani su produžetci, penali i Žepče je prošlo dalje. Nažalost, bolji je bio Željezničar.

2004./05. zbog nemogućnosti da veliki dio premijerligaša dobije UEFA licencu. Žepče se plasira u Kup UEFA. Protivnik je bio makedonski Baškimi. Prva gostujuća utakmica završila je rezultatom 0-0, ali zbog administrativnog propusta registrirana je sa 3-0. Uzvrat se igrao u Zenici i završen je sa 1-1.

2007./08. Žepče je sa svega sedam osvojenih bodova ispalo iz Premijer lige. Sezonu kasnije natjecali su se u Prvoj ligi FBiH i završili na sredini tablice. Sezonu kasnije dogodio se konačni krah i ispadanje u Drugu ligu FBiH - Centar. NK Žepče odustaje od natjecanja i u Žepču se igra samo omladinski nogomet.

Novi početak zbio se u sezonu 2013./14. kada NK Žepče okuplja bivše igrače sa područja svoje općine i kreće u sezonu natjecavši se u Kantonalnoj ligi ZDK. Na kraju je Žepče završilo s istim brojem bodova kao i zenički Rudar, ali lošijim međusobnim omjerom.

Izvori

Nedovršeni članak NK Žepče koji govori o bosanskohercegovačkom nogometnom klubu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.