Razlika između inačica stranice »Citoskelet«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 38 bajtova ,  prije 6 godina
bez sažetka
[[Eukarioti|Eukariotske]] stanice imaju visoko organiziranu [[citoplazma|citoplazmu]] kroz koju se pruža mreža tankih bjelančevinastih niti i cjevčica, točnije '''stanični kostur ili citoskelet'''. On daje oblik životinjskim stanicama, omogućuje gibanje stanica i staničnih dijelova kao i «usidrenost» staničnih [[organela]] pa čak i citoplazmatskih [[enzim|enzima]] na određenom mjestu čime se održava optimalan prostorni raspored u samoj stanici. Citoskelet se sastoji od najmanje tri tipa struktura. To su [[mikrotubuli]], [[aktin|aktinska]] vlakna (mikrofilamenti) i [[intermedijarni mikrofilamenti]].<ref name="Pavičić">Pavičić, Ivan. [http://hrcak.srce.hr/file/589 Učinci radiofrekventnoga mikrovalnog zračenja na stanicu i strukture citoskeleta], Arh. Hig. Rada. Toksikol. 2004, 55, str. 321, 324</ref> Uloga mikrotubula je pokretanje [[praživotinje|praživotinja]], kretanje [[kromosom|kromosoma]], organela te održavanje oblika tijela. Nalaze se u bičevima, trepetljikama, bazalnim tjelešcima, a glavna organizirajuća središta za većinu mikrotubula i mikrofilamenata su [[centrioli]].
[[Mikrofilamenti]] imaju ulogu u strujanju citoplazme i prijenosu tvari unutar nje, osim toga imaju vrlo važnu ulogu u stvaranju diobenog vretena. Postoje dokazi da imaju ulogu i u ameboidnom kretanju iako to nije još u potpunosti razjašnjeno.
Intermedijarni mikrofilamenti su veličinom manji od mikrofilamenata, a omogućuju vraćanje stanice u svoj prirodan oblik.
1.465

uređivanja

Navigacijski izbornik