Transkripcija (biologija): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
Cvicang (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Transkripcija''' je proces stvaranja ekvivalentne kopije molekule [[RNK]] koristeći sekvencu molekule [[DNK]]. DNK i RNK su [[nukleinske kiseline]] koje koriste parove baza kao komplementarni jezik koji može biti preveden sa DNK u RNK u prisustvu odgovarajućih [[enzim]]a. Za vrijeme transkripcije, sekvenca DNK je prevedena pomoću enzima RNK polimeraze, koja proizvodi komplementarni, antiparalelni RNK lanac. Za razliku od [[replikacija DNK|replikacije DNK]], transkripcija u RNK lanac uključuje bazu [[uracil]] (U) na mjestima gdje bi se, u DNK lancu, pojavio [[timin]] (T).
'''Transkripcija''' ili '''prepisivanje'''<ref name="šumarski">Franjić, Jozo; Škvorc, Željko; Trinajstić, Ivo. {{cite web|author=|title=Anatomija bilja - skripta, str. 10|url=http://www.sumfak.unizg.hr/download.aspx?file=/Upload/sec_001/ins_003/%C5%A0umarska%20botanika/Anatomija%20bilja%20-%20SKRIPTA.pdf|work=|publisher=Šumarski fakultet u Zagrebu|accessdate=24. prosinca 2014.}}</ref> je proces stvaranja ekvivalentne kopije molekule [[RNK]] koristeći sekvenciju molekule [[DNK]]. Proces prepisivanja odvija se u [[stanična jezgra|jezgri]].<ref name="šumarski"/> DNK i RNK su [[nukleinske kiseline]] koje koriste parove baza kao komplementarni jezik koji može biti preveden sa DNK u RNK u prisustvu odgovarajućih [[enzim]]a. Za vrijeme transkripcije, sekvenca DNK je prevedena pomoću enzima RNK polimeraze, koja proizvodi komplementarni, antiparalelni RNK lanac. Za razliku od [[replikacija DNK|replikacije DNK]], transkripcija u RNK lanac uključuje bazu [[uracil]] (U) na mjestima gdje bi se, u DNK lancu, pojavio [[timin]] (T).


Transkripcija je prvi korak koji vodi prema ekspresiji gena. Odsječak DNK preveden u molekulu RNK kodira barem jedan [[gen]]. Ako transkribirani (prevedeni) gen kodira protein, rezultat transkripcije je molekula ([[mRNK]]). Molekula (mRNK) će zatim stvoriti protein kroz proces translacije. Alternativno,transkribirani gen može također kodirati ribosomsku RNK ([[rRNK]]), transportnu RNK ([[tRNK]]) ili ribozime (RNK ribosomi).
Transkripcija je prvi korak koji vodi prema ekspresiji gena. Odsječak DNK preveden u molekulu RNK kodira barem jedan [[gen]]. Ako transkribirani (prevedeni) gen kodira protein, rezultat transkripcije je molekula ([[mRNK]]). Molekula (mRNK) će zatim stvoriti protein kroz proces translacije. Alternativno,transkribirani gen može također kodirati ribosomsku RNK ([[rRNK]]), transportnu RNK ([[tRNK]]) ili ribozime (RNK ribosomi).


Transkripcijska DNK jedinica koja kodira proteine ne sadržava samo sekvencu koja će biti direktno prevedena u protein (kodirajuća sekvenca) nego i regulatorne sekvence koje upravljaju i reguliraju sintezu [[protein]]a.
Transkripcijska DNK jedinica koja kodira proteine ne sadržava samo sekvenciju koja će biti direktno prevedena u protein (kodirajuća sekvenca) nego i regulatorne sekvencije koje upravljaju i reguliraju sintezu [[protein]]a.

== Referencije ==
{{izvori}}


{{mrva-biol}}
{{mrva-biol}}

Inačica od 24. prosinca 2014. u 21:05

Transkripcija ili prepisivanje[1] je proces stvaranja ekvivalentne kopije molekule RNK koristeći sekvenciju molekule DNK. Proces prepisivanja odvija se u jezgri.[1] DNK i RNK su nukleinske kiseline koje koriste parove baza kao komplementarni jezik koji može biti preveden sa DNK u RNK u prisustvu odgovarajućih enzima. Za vrijeme transkripcije, sekvenca DNK je prevedena pomoću enzima RNK polimeraze, koja proizvodi komplementarni, antiparalelni RNK lanac. Za razliku od replikacije DNK, transkripcija u RNK lanac uključuje bazu uracil (U) na mjestima gdje bi se, u DNK lancu, pojavio timin (T).

Transkripcija je prvi korak koji vodi prema ekspresiji gena. Odsječak DNK preveden u molekulu RNK kodira barem jedan gen. Ako transkribirani (prevedeni) gen kodira protein, rezultat transkripcije je molekula (mRNK). Molekula (mRNK) će zatim stvoriti protein kroz proces translacije. Alternativno,transkribirani gen može također kodirati ribosomsku RNK (rRNK), transportnu RNK (tRNK) ili ribozime (RNK ribosomi).

Transkripcijska DNK jedinica koja kodira proteine ne sadržava samo sekvenciju koja će biti direktno prevedena u protein (kodirajuća sekvenca) nego i regulatorne sekvencije koje upravljaju i reguliraju sintezu proteina.

Referencije

  1. a b Franjić, Jozo; Škvorc, Željko; Trinajstić, Ivo. Anatomija bilja - skripta, str. 10 (PDF). Šumarski fakultet u Zagrebu. Pristupljeno 24. prosinca 2014.
Nedovršeni članak Transkripcija (biologija) koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.