Glasnički RNK: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Cvicang (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
{{DISPLAYTITLE:mRNK}}
{{DISPLAYTITLE:mRNK}}
'''Glasnička RNK''' (mRNK) je [[molekula]] [[Ribonukleinska kiselina|ribonukleinske kiseline]] koja kodira kemijski [[nacrt]] za koji [[ribosom|ribosomima]] nosi informaciju o nizu po kojem će povezati aminokiseline radi proizvodnje jednog određenog proteina.
'''Glasnička RNK''' (mRNK) je [[molekula]] [[Ribonukleinska kiselina|ribonukleinske kiseline]] koja kodira kemijski [[nacrt]] za koji [[ribosom|ribosomima]] nosi informaciju o nizu po kojem će povezati aminokiseline radi proizvodnje jednog određenog proteina.
<ref>[http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-za-pacijente/osnove/genetika Genetika. Medicinski priručnik za pacijente, pod pokroviteljstvom Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s farmaceutskom tvrtkom MSD]</ref> mRNK se prepisuje iz predloška [[Deoksiribonukleinska kiselina|deoksiribonukleinske kiseline]] i nosi kodirajuću informaciju do mjesta sinteze [[protein]]a- do [[ribosom]]a. Tamo je polimer nukleinske kiseline preveden u polimer [[Aminokiselina|amino kiseline]] (protein). Kao i u DNK, u m(RNK) genska informacija kodirana je u sekvenciji [[nukleotid]]a koji su grupirani u kodone od kojih se svaki sastoji od tri baze. Svaki kodon kodira specifičnu aminokiselinu, osim [[STOP-kodon|STOP kodona]] koji završavaju sintezu proteina.
<ref name="x">[http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-za-pacijente/osnove/genetika Genetika. Medicinski priručnik za pacijente, pod pokroviteljstvom Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s farmaceutskom tvrtkom MSD]</ref> mRNK se prepisuje iz predloška [[Deoksiribonukleinska kiselina|deoksiribonukleinske kiseline]] i nosi kodirajuću informaciju do mjesta sinteze [[protein]]a- do [[ribosom]]a. Tamo je polimer nukleinske kiseline preveden u polimer [[Aminokiselina|amino kiseline]] (protein). Kao i u DNK, u m(RNK) genska informacija kodirana je u sekvenciji [[nukleotid]]a koji su grupirani u kodone od kojih se svaki sastoji od tri baze. Svaki kodon kodira specifičnu aminokiselinu, osim [[STOP-kodon|STOP kodona]] koji završavaju sintezu proteina.


Ovaj proces zahtijeva dva druga tipa RNK: prijenosnu RNK ([[tRNK]]) i ribosomsku RNK ([[rRNK]]). Prijenosna RNK manja je vrsta RNK.<ref>[http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-za-pacijente/osnove/genetika Genetika. Medicinski priručnik za pacijente, pod pokroviteljstvom Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s farmaceutskom tvrtkom MSD]</ref> Posreduje prepoznavanje kodona i svaka molekula tRNK dostavlja jednu odgovarajuću aminokiselinu koja se vezuje u rastući lanac proteina.<ref>[http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-za-pacijente/osnove/genetika Genetika. Medicinski priručnik za pacijente, pod pokroviteljstvom Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s farmaceutskom tvrtkom MSD]</ref> Ribosomska RNK središnji dio sustava za proizvodnju proteina.
Ovaj proces zahtijeva dva druga tipa RNK: prijenosnu RNK ([[tRNK]]) i ribosomsku RNK ([[rRNK]]). Prijenosna RNK manja je vrsta RNK.<ref name="x" /> Posreduje prepoznavanje kodona i svaka molekula tRNK dostavlja jednu odgovarajuću aminokiselinu koja se vezuje u rastući lanac proteina.<ref name="x" /> Ribosomska RNK središnji dio sustava za proizvodnju proteina.


== Referencije ==
== Referencije ==

Inačica od 28. prosinca 2014. u 22:58

Glasnička RNK (mRNK) je molekula ribonukleinske kiseline koja kodira kemijski nacrt za koji ribosomima nosi informaciju o nizu po kojem će povezati aminokiseline radi proizvodnje jednog određenog proteina. [1] mRNK se prepisuje iz predloška deoksiribonukleinske kiseline i nosi kodirajuću informaciju do mjesta sinteze proteina- do ribosoma. Tamo je polimer nukleinske kiseline preveden u polimer amino kiseline (protein). Kao i u DNK, u m(RNK) genska informacija kodirana je u sekvenciji nukleotida koji su grupirani u kodone od kojih se svaki sastoji od tri baze. Svaki kodon kodira specifičnu aminokiselinu, osim STOP kodona koji završavaju sintezu proteina.

Ovaj proces zahtijeva dva druga tipa RNK: prijenosnu RNK (tRNK) i ribosomsku RNK (rRNK). Prijenosna RNK manja je vrsta RNK.[1] Posreduje prepoznavanje kodona i svaka molekula tRNK dostavlja jednu odgovarajuću aminokiselinu koja se vezuje u rastući lanac proteina.[1] Ribosomska RNK središnji dio sustava za proizvodnju proteina.

Referencije

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Glasnički RNK