Željko Sabol: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
sitno
Redak 1: Redak 1:
'''Željko Sabol''' ([[Bjelovar]], [[26. studenoga]] [[1941]]. - [[Zagreb]], [[5. rujna]] [[1991]].) - [[Hrvatska|hrvatski]] književnik, tekstopisac i autor [[šansona]], likovni kritičar.
'''Željko Sabol''' ([[Bjelovar]], [[26. studenoga]] [[1941]]. - [[Zagreb]], [[5. rujna]] [[1991]].), [[Hrvatska|hrvatski]] književnik, tekstopisac i autor [[šansona]], likovni kritičar.


U rodnom gradu završio je [[Popis gimanzija u Hrvatskoj|gimnaziju]], a diplomirao povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u [[Zagreb]]u [[1967]]. Bio je kustos Gradskog [[muzej]]a u Bjelovaru, voditelj galerije Forum u Zagrebu, urednik Likovne enciklopedije, Hrvatskog leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža". Objavio je više knjiga [[pjesma|pjesama]], polemika i kritika. Mnoge su njegove šansone uglazbljene. Izvršio je samoubojstvo [[1991]]., jer nije mogao podnijeti agresiju na [[Hrvatska|Hrvatsku]]. Na zgradi Gimnazije u Bjelovaru, [[Matica hrvatska]] postavila mu je spomen- ploču.

Rodio se u [[Bjelovar]]u, [[26. studenoga]] [[1941]]. U rodnom gradu završio je [[Popis gimanzija u Hrvatskoj|gimnaziju]], a diplomirao povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u [[Zagreb]]u [[1967]]. Bio je kustos Gradskog [[muzej]]a u Bjelovaru, voditelj galerije Forum u Zagrebu, urednik Likovne enciklopedije, Hrvatskog leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža". Objavio je više knjiga [[pjesma|pjesama]], polemika i kritika. Mnoge su njegove šansone uglazbljene. Izvršio je samoubojstvo [[1991]]., jer nije mogao podnijeti agresiju na [[Hrvatska|Hrvatsku]]. Na zgradi Gimnazije u Bjelovaru, [[Matica hrvatska]] postavila mu je spomen- ploču.


{{Stub-biog-knjiž}}
{{Stub-biog-knjiž}}

Inačica od 21. studenoga 2006. u 20:09

Željko Sabol (Bjelovar, 26. studenoga 1941. - Zagreb, 5. rujna 1991.), hrvatski književnik, tekstopisac i autor šansona, likovni kritičar.

U rodnom gradu završio je gimnaziju, a diplomirao povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1967. Bio je kustos Gradskog muzeja u Bjelovaru, voditelj galerije Forum u Zagrebu, urednik Likovne enciklopedije, Hrvatskog leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža". Objavio je više knjiga pjesama, polemika i kritika. Mnoge su njegove šansone uglazbljene. Izvršio je samoubojstvo 1991., jer nije mogao podnijeti agresiju na Hrvatsku. Na zgradi Gimnazije u Bjelovaru, Matica hrvatska postavila mu je spomen- ploču.

Predložak:Stub-biog-knjiž