Liker: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Kubura (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Liker''' '''Liqueur''' je slatko [[alkoholno piće]], često obogaćeno okusom [[voće|voća]], [[trava]], [[začin]]a,
'''Liker''' (od ''liqueur'') je slatko [[alkoholno piće]], često obogaćeno okusom [[voće|voća]], [[trava]], [[začin]]a,
[[sjeme]]na, [[bilje|bilja]], ili nekih drugih izvora okusa. Riječ liker potječe iz [[latinski jezik|latinske]] riječi ''liquifacere'', koja znači "otopiti", a pri tom se misli na otapanje tvari koje daju bogat okus likeru.
[[sjeme]]na, [[bilje|bilja]], ili nekih drugih izvora okusa. Riječ liker potječe iz [[latinski jezik|latinske]] riječi ''liquifacere'', koja znači "otopiti", a pri tom se misli na otapanje tvari koje daju bogat okus likeru.



Inačica od 28. siječnja 2015. u 05:53

Liker (od liqueur) je slatko alkoholno piće, često obogaćeno okusom voća, trava, začina, sjemena, bilja, ili nekih drugih izvora okusa. Riječ liker potječe iz latinske riječi liquifacere, koja znači "otopiti", a pri tom se misli na otapanje tvari koje daju bogat okus likeru.

Likeri su većinom izuzetno slatki, te imaju visok postotak alkohola, što ih svrstava u kategoriju žestokih alkoholnih pića.

Pod pojmom Liker smatramo alkoholna pića s umjerenim sadržajem alkohola, (više od 18% vol. alkohola), da sadrže najmanje 200 g šećera u litri likera. Vrsta likera ovisi o dominantnoj sirovini. Osnovni tipovi likera su: slatki, emulzijski, voćni, likeri kokteli, te gorki likeri (biljni) koji se pripremaju od uglavnom gorkih ljekovitih biljaka i sadrže malo šećera. Slatke likere možemo općenito pripremiti od ljekovitog bilja, čaja, kave i začina (cimet, korijander, klinčić, vanilija) itd. Na našem tržištu nalaze se već gotovi pripravci (arome) nekih spomenutih biljaka koji mogu poslužiti kao dobra osnova, ali njoj valja dodati i ponešto osobnog štiha. Treba istaknuti da “arome” (esencije) iz trgovina (a ima ih dvadesetak) sadrže na etiketi upute kako sami napraviti određeni liker od vode, šećera i alkohola. Te arome mogu dati dobre rezultate. Osnovne sirovine za pripremu likera su voće ili ljekovito bilje, voda, šećer, med i alkohol. Kvaliteta vode je vrlo važna pa ćemo koristiti samo destiliranu vodu, šećer je važan sastojak likera, a za naše potrebe koristit ćemo običan kristalni. Uglavnom, pripremamo sirup od šećera ili ga prepržimo. To znači da ga možemo pržiti do različitog stupnja karameliziranja , već prema tome koji liker želimo napraviti. Operaciju prženja šećera prepuštamo svakom ponaosob da je sam iskuša jer će tako likeru dati osoban karakter. Šećer se inače može pržiti od smeđožute boje do tamnosmeđe boje, tj. karamela. Prije prženja šećeru treba dodati nekoliko kapi limunova soka ili na vršku noža limunske kiseline, a isti učinak možete postići i s nekoliko žlica bijelog vina. Dodatak prirodne kiseline, što smo upravo spomenuli, onemogućit će naknadnu kristalizaciju šećera u gotovom piću, a liker će biti ukusniji. Najčešći problem kod pripreme likera u domaćinstvu, a ujedno i najvažniji dio je izbor alkoholne “baze” likera. Na tržištu nema neutralnog alkohola, tj. alkohola bez mirisa. Za naše potrebe moramo se dakle poslužiti onim što nađemo u našoj trgovini ili ljekarni, a to je rafinirani alkohol s 96% vol. alkohola. Rakije koje se koriste kao baze za likere, vinovica, lozovča, komovica, jabukovača, smokovača, šljivovica.


Datoteka:Likeri.png


Primjeri:

http://jaffa.hr/recepti/kako-napraviti-domaci-liker/

http://www.jaffa.hr/likeri-cokanj http://www.jaffa.hr/recepti