Fotograf: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Redak 8: Redak 8:
* [[Šime Strikoman]]
* [[Šime Strikoman]]
* [[Hrvoje Slovenc]] <ref>http://www.24sata.hr/lifestyle/poznati-fotograf-odlazak-u-ameriku-bio-je-kao-skok-s-litice-345059</ref>
* [[Hrvoje Slovenc]] <ref>http://www.24sata.hr/lifestyle/poznati-fotograf-odlazak-u-ameriku-bio-je-kao-skok-s-litice-345059</ref>
* [[Tošo Dabac]]
* [[Nenad Gattin]]
* [[Mladen Grčević]]
* [[Željko Jelenski]]
* [[Silvio Jesenković]]
* [[Milan Pavić]]
* [[Hrvoje Marko Peruzović]]
* [[Ivan Standl]]
* [[Dubravko Stipanček]]
* [[Mladen Tudor]]
* [[Nikola Nino Vranić]]
* [[Vedran Šamanović]]


== Fotograf - reporter ==
== Fotograf - reporter ==

Inačica od 20. veljače 2015. u 18:16

Fotograf je osoba koja fotoaparatom "zaustavlja" pokrete i pretvara ih u fotografiju. On može biti umjetnik, ali i reporterski fotograf (njegove fotografije su priložene uz vijesti, članke o nekim događajima i zbivanjima).

Umjetnički fotograf

Postoje razne teme kojima se fotograf-umjetnik može baviti. To mogu biti priroda (živa ili neživa; biljke ili životinje; spoj razlika), ljudi, gradovi, povijesne i kulturne znamenitosti nekog područja, razni detalji... Umjetnik stvara i pokušava svojim fotografijama nešto reći, uputiti neku poruku ljudima oko sebe. On redovito pazi na smještaj objekta na fotografiji i uočljive detalje. U takvoj vrsti fotografije ništa nije slučajno.

Poznati hrvatski fotografi

Fotograf - reporter

Ova vrsta zanimanja je u mnogočemu različita od gore navedene. Ovaj fotograf bilježi najvažnije trenutke za koje smatra da će zainteresirati čitatelja (nekih novina ili časopisa). On ne pazi previše na neku poruku ili estetiku, već pokušava zabilježiti što veći broj informacija vidljivih na fotografiji.

Poznatiji hrvatski fotoreporteri

Izvori

  1. http://www.24sata.hr/lifestyle/poznati-fotograf-odlazak-u-ameriku-bio-je-kao-skok-s-litice-345059