Kambrij: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
mNema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:


'''Kambrij''' [[geologija|geološki]] pojam koji označava period u razvoju [[Zemlja (planet)|Zemlje]] od prije 542 milijuna godina do prije 488 milijuna godina. Kambrij je najstariji period [[paleozoik]]a. Ovaj period dobio je naziv po engleskoj pokrajini Cambriji (današnjem [[Wales]]u). Za vrijeme ovog perioda je bujao život u morima, a na kopnu je bilo tek malo mikroba. Raspao se superkontinent Rodinia i povećala se površina plitkih selfnih podrucja. Mora su bila topla i nije bilo ledenih kapa.
'''Kambrij''' je [[geologija|geološki]] pojam koji označava period u razvoju [[Zemlja (planet)|Zemlje]] od prije 542 milijuna godina do prije 488 milijuna godina. Kambrij je najstariji period [[paleozoik]]a. Ovaj period dobio je naziv po engleskoj pokrajini Cambriji (današnjem [[Wales]]u). Za vrijeme ovog perioda je bujao život u morima, a na kopnu je bilo tek malo mikroba. Raspao se superkontinent Rodinia i povećala se površina plitkih selfnih podrucja. Mora su bila topla i nije bilo ledenih kapa.


== Poveznice ==
== Poveznice ==

Inačica od 22. veljače 2015. u 16:27

Kambrij je geološki pojam koji označava period u razvoju Zemlje od prije 542 milijuna godina do prije 488 milijuna godina. Kambrij je najstariji period paleozoika. Ovaj period dobio je naziv po engleskoj pokrajini Cambriji (današnjem Walesu). Za vrijeme ovog perioda je bujao život u morima, a na kopnu je bilo tek malo mikroba. Raspao se superkontinent Rodinia i povećala se površina plitkih selfnih podrucja. Mora su bila topla i nije bilo ledenih kapa.

Poveznice

Vanjske poveznice

Paleozoik
Kambrij Ordovicij Silur Devon Karbon Perm
Kambrij
Donji/rani kambrij Srednji kambrij Furongij
        Paibij  
Nedovršeni članak Kambrij koji govori o geologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.