Razlika između inačica stranice »Smrdljika«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nema promjene veličine ,  prije 6 godina
m
Kalemljenje nije riječ iz standardnog hrvatskog umjesto nje se upotrebljava riječ cijepljenje (Rječnik hrvatskog jezika, Šonje i dr.)
m (Kalemljenje nije riječ iz standardnog hrvatskog umjesto nje se upotrebljava riječ cijepljenje (Rječnik hrvatskog jezika, Šonje i dr.))
'''Smrdljika''' (Pistacia terebinthus), biljka iz porodice [[Anacardiaceae]] (rujevke ili vonjače) raste u sloju grmlja primorske zimzelene šume do 700 metara visine, a cvjeta od travnja do srpnja. Ona je neugodnog mirisa. Njoj je srodna prava tršlja ili [[Pistacija|Pistacija (Pistacia vera)]], koja se uzgaja u zemljama azijskog [[Sredozemlje|Sredozemlja]]. Plodovi ove ˝pistacije˝ su jestivi ali gorkastog okusa, promjera oko 8 mm. i ne toliko kvalitetni kao kod vrste P. vera.
 
Biljka je pogodna kao podloga za kalemljenjecijepljenje pistacije.
 
Ova biljka bila je bila prvi poznati izvor [[terpentin]]a<ref>[http://www.marjan-parksuma.hr/prirodna-bastina/biljke-marjana/3/pistacia-terebinthus/ Biljke Marjana]</ref>, a u engleskom jeziku poznata je kao terpentinovo drvo (turpentine tree). Kora sadrži mnogo tanina<ref>[http://www.hrleksikon.info/definicija/smrdljika.html Hrvatski leksikon]</ref>. U [[pučka medicina|pučkoj medicini]] koristila za liječenje nekih bolesti [[maternica|maternice]] i [[sifilis]]a.

Navigacijski izbornik