Zdravko Sančević: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Kubura (razgovor | doprinosi)
m uklonjena promjena suradnika Kopriva111 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika MaGaBot
Redak 54: Redak 54:
[[Kategorija:Hrvati u Venezueli]]
[[Kategorija:Hrvati u Venezueli]]
[[Kategorija:Hrvatski esejisti iz Bosne i Hercegovine]]
[[Kategorija:Hrvatski esejisti iz Bosne i Hercegovine]]
[[Kategorija:Hrvatska vojna povijest]]
<!-- [[Kategorija:Hrvatske vojne osobe]] -->

Inačica od 8. ožujka 2015. u 07:18

Zdravko Sančević
Puno ime Zdravko Sančević
Rođenje 20. siječnja 1931.
Teslić
Zanimanje naftni inženjer, diplomat
Nacionalnost Hrvat
Portal o životopisima

Zdravko Sančević (Teslić, 20. siječnja 1931.) je hrvatski i bosanskohercegovački[1] pisac, časnik, diplomat.

Životopis

S roditeljima je, 1945. godine, kao četrnaestogodišnjak, emigrirao iz Hrvatske. Školovao se, nakon početne naobrazbe u Zagrebu, Rimu, Napulju i Caracasu. Dobio Shellovu stipendiju, te stekao zvanje naftnog inženjera. Potom magistrirao i doktorirao 1977. godine na Universidad Central de Venezuela. U Venezueli se nakon dugogodišnjeg potvrđivanja etablirao kao rešpektabilan građanin, te je dobio visoka venezuelanska odličja: za radne zasluge Velered Francisco de Miranda i Medalju Dobri građanin. U Domovinu se vratio 1991. godine i odmah se uključio, kao dragovoljac, u ZNG. Premješten je u Ministarstvo informacija kao specijalni pomoćnik ministra, potom je izabran za ministra iseljeništva u ratnoj Vladi dr. Gregurića. Promoviran je u rang najviših hrvatskih diplomatskih dužnosnika u rujnu 1992. godine i prvo mu je odredište bila Bosna i Hercegovina, odnosno Veleposlanstvo Republike Hrvatske u BiH. Također, prvi je predsjednik Upravnog vijeća Zagrebačkog sveučilišta. Pukovnik je Hrvatske Vojske, nositelj Spomenice Domovinskog rata, a odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom i Redom Ante Starčevića.

Djela

Godinama je surađivao u Hrvatskoj reviji i Studiji croatici te je izdavao Vjesnik Hrvatsko-venezuelanskog centra (v. Hrvati u Venezueli). Objavio više članaka i eseja.

  • Effect of Adverse Mobility Ratios and Graded Viscosity Zones on Viscous Fingering in Miscible Displacements,[2]
  • Susret svjetova Hrvati i Amerike, (1492-1992): zbornik radova, Zagreb, 1992.
  • Federacija projekcija budućnosti R BiH - Budućnost Bosne i Hercegovine kao stjecišta civilizacije, Sarajevo, 1995. (suautor Ivo Komšić)
  • Pogled u Bosnu: zapisi veleposlanika, Zagreb, 1998.

Izvori

  1. Mirko Marjanović, Leksikon hrvatskih književnika Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena do danas, Matica hrvatska Sarajevo, HKD Napredak, Sarajevo, 2001.
  2. (engl.) Effect of Adverse Mobility Ratios and Graded Viscosity Zones on Viscous Fingering in Miscible Displacements. Google knjige. Pristupljeno 28. kolovoza 2012.

Vanjske poveznice