Kleopatra: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m uklonjena promjena suradnika 93.136.26.12 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Objavljeno
Redak 6: Redak 6:
== Životopis ==
== Životopis ==


Godine [[48. pr. Kr.]] je, koristeći svoje zavodničke i diplomatske sposobnosti, uspjela [[Gaj Julije Cezar|Gaja Julija Cezara]] privući na svoju stranu u dinastičkom sukobu i tako sebi osigurati vlast nad Egiptom. Cezaru je poslije rodila sina [[Cezarion|Cezariona]]. Nakon Cezarove smrti je zavela Cezarovog generala i pristašu [[Marko Antonije|Marka Antonija]], kojemu će roditi djecu i na čijoj strani će se boriti u ratu protiv [[August|Oktavijana]]. Nakon bitke kod [[Akcij|Akcija]] 31. godine pr. Kr. pobjednički Oktavijan je okupirao Egipat i učinio ga rimskom provincijom. Kleopatra je počinila [[samoubojstvo]] i s njom je za nekoliko stoljeća nestalo samostalne egipatske države. Uz nju se vezuju mnoge afere i teorije zavjera. Imala je sestru [[Arsinoe]], s kojom se nije slagala. Čak se nagađa da je Kleopatra naredila Marku Antoniju da ju ubije.
Godine [[48. pr. Kr.]] je, koristeći svoje zavodničke i diplomatske sposobnosti, uspjela je [[Gaj Julije Cezar|Gaja Julija Cezara]] privući na svoju stranu u dinastičkom sukobu i tako sebi osigurati vlast nad Egiptom. Cezaru je poslije rodila sina [[Cezarion|Cezariona]]. Nakon Cezarove smrti je zavela Cezarovog generala i pristašu [[Marko Antonije|Marka Antonija]], kojemu će roditi djecu i na čijoj strani će se boriti u ratu protiv [[August|Oktavijana]]. Nakon bitke kod [[Akcij|Akcija]] 31. godine pr. Kr. pobjednički Oktavijan je okupirao Egipat i učinio ga rimskom provincijom. Kleopatra je počinila [[samoubojstvo]] is njom je za nekoliko stoljeća nestalo samostalne egipatske države. Uz nju se vezuju mnoge afere i teorije zavjera. Imala je sestru [[Arsinoe]], s kojom se nije slagala. Čak se nagađa da je Kleopatra naredila Marku Antoniju da ju ubije.
Usprkos toga smatra se najpoznatijom i najljepšom vladaricom u egipatskoj povijesti. Inspirirala je mnoge pjesme, drame, slike, filmove i TV serije. [[Elizabeth Taylor]] je sigurno najpoznatija filmska Kleopatra.
Usprkos toga smatra se najpoznatijom i najljepšom vladaricom u egipatskoj povijesti. Inspirirala je mnoge pjesme, drame, slike, filmove i TV serije. [[Elizabeth Taylor]] je sigurno najpoznatija filmska Kleopatra.


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Inačica od 10. ožujka 2015. u 19:04

Ovo je glavno značenje pojma Kleopatra. Za druga značenja pogledajte Kleopatra (razdvojba).
Prikaz Kleopatre sa sinom Cezarionom na hramu u Denderi

Kleopatra VII. Philopator (Κλεοπάτρα θεά φιλοπάτωρ, prosinac, 70. pr. Kr. ili siječanj, 69. pr. Kr.12. kolovoza?, 30. pr. Kr.) bila je posljednja kraljica drevnog Egipta iz dinastije Ptolemejevića, makedonskog podrijetla. Njenom smrću izumrla je kraljevska loza, a Egipat je pretvoren u rimsku provinciju.

Životopis

Godine 48. pr. Kr. je, koristeći svoje zavodničke i diplomatske sposobnosti, uspjela je Gaja Julija Cezara privući na svoju stranu u dinastičkom sukobu i tako sebi osigurati vlast nad Egiptom. Cezaru je poslije rodila sina Cezariona. Nakon Cezarove smrti je zavela Cezarovog generala i pristašu Marka Antonija, kojemu će roditi djecu i na čijoj strani će se boriti u ratu protiv Oktavijana. Nakon bitke kod Akcija 31. godine pr. Kr. pobjednički Oktavijan je okupirao Egipat i učinio ga rimskom provincijom. Kleopatra je počinila samoubojstvo is njom je za nekoliko stoljeća nestalo samostalne egipatske države. Uz nju se vezuju mnoge afere i teorije zavjera. Imala je sestru Arsinoe, s kojom se nije slagala. Čak se nagađa da je Kleopatra naredila Marku Antoniju da ju ubije. Usprkos toga smatra se najpoznatijom i najljepšom vladaricom u egipatskoj povijesti. Inspirirala je mnoge pjesme, drame, slike, filmove i TV serije. Elizabeth Taylor je sigurno najpoznatija filmska Kleopatra.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kleopatra
Nedovršeni članak Kleopatra koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Predložak:Link FA Predložak:Link FA Predložak:Link FA Predložak:Link FA