Teatinci: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 970 bajtova ,  prije 7 godina
bez sažetka
m (Bot: Zamjena stub u mrva)
No edit summary
'''Teatinci''' ([[latinski|lat.]] ''Ordo clericorum regularium vulgo Theatinorum'': ''Red regularnih klerika, pučki zvanih teatinci''<ref>http://www.medjugorje-info.com/old/hr/vijesti-iz-crkve/svetac-dana/102-svetac-dana/sv-kajetan.html</ref>), je mali katolički red osnovan [[1524.]] godine. Red su osnovali [[sv. Kajetan Tijenski|Kajetan Tijenski]] i Giovanni Pietro Carafa (poslije [[Pavao IV.|papa Pavao IV.]]). Sjedište im je u [[Rim]]u.
Crkveni red.
 
Red je osnovan sa ciljem obnova svećenstva te borba protiv [[protestantizam|protestantizma]] i skrbi za bolesnike i ranjenike. Bez obzira na njihova teška pravila života i strogim zavjetom siromaštva, zajednica se brzo razvila. Red je reorganiziran [[1909.]] Danas imaju osam provincija u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi.
Godina utemeljenja:
 
[[1583.]] je osnovana ženska grana reda - teatinke<ref>http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=60608</ref> Teatinci su dugo vremena nakon osnutka djelovali samo na području [[italija|Italije]], najviše u Veneciji i Napulju. U drugoj polovici 17. stoljeća proširili i na ostala europska područja.
Osnivač:
 
== Izvori ==
Poznatiji [[samostan]]i:
{{izvori}}
 
Svetci, blaženici i sluge božje iz njihovih redova:
 
{{Mrva-kršć}}
[[Kategorija:Crkveni redovi]]
71

uređivanje

Navigacijski izbornik