Liječnik: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodan 181 bajt ,  prije 7 godina
unutarnje poveznice
(→‎Liječnička djelatnost u Hrvatskoj: prebačeno u zaseban članak)
(unutarnje poveznice)
'''Liječnik''' je [[zdravstveni radnik]] koji je završio [[medicinski fakultet]] i stekao akademski naziv [[doktor medicine|doktora medicine]]. Liječnik je temeljni i mjerodavni nositelj [[zdravstvo|zdravstvene djelatnosti]].
 
U mnogim državama, takođerpa tako i u [[HrvatskaLiječništvo u Hrvatskoj|Hrvatskoj]], odkao liječnikapreduvjet seza zahtjeva polaganje posebnihdobivanje [[državniodobrenje ispitza samostalan rad liječnika|državnihodobrenja ispitaza samostalan rad (licence)]], čijeod uspješnoliječnika se zahtjeva polaganje omogućuju[[stručni liječnikuispit legalniliječnika|državnog radstručnog ispita]].
 
U Hrvatskoj studiji medicine i dentalne medicine traju 6 godina, a veterinarske medicine 5 godina. Nakon studija medicine moguće je nastaviti specijalizaciju koja traje 4 do 6 godina.
 
Liječnici se bave unapređenjem zdravlja, sprječavanjem bolesti, otkrivanjem bolesti, liječenjem bolesnika i medicinskom rehabilitacijom. Tijekom studija i pripravničkog staža osposobljuju se za rad na razini [[primarna zdravstvena zaštita|primarne zdravstvene zaštite]], odnosno za područje [[opća medicina|opće medicine]]. Njihov posao uključuje dijagnosticiranje bolesti i liječenje bolesnika koji traže pomoć u ordinaciji, u kući ili na mjestu nesreće. Oni pregledavaju svoje pacijente, uzimaju anamnezu pri čemu vode računa o tjelesnim, psihičkim i socijalnim htmektima bolesti, upućuju na pretrage, tumače dobivene nalaze i na osnovi toga dijagnosticiraju bolesti i ozljede. Procjenjuju hitnost i težinu bolesnikova stanja, potrebu upućivanja na specijalističku obradbu ili [[bolnica|bolničko]] liječenje te opasnosti za okolinu. Propisuju lijekove i druge načine liječenja te prate tok bolesti i uspješnost liječenja. Radi osiguravanja cjelokupne zdravstvene skrbi surađuju s drugim liječnicima, posebno specijalistima kliničkih i drugih struka, [[patronažna sestra|patronažnim sestrama]] i sestrama u ustanovama za njegu i rehabilitaciju u kući, [[fizioterapeut]]ima, socijalnim radnicima te drugim stručnjacima.
 
== Unutarnje poveznice ==
 
* [[Liječništvo u Hrvatskoj]]
* [[Odobrenje za samostalan rad liječnika]]
 
== Vanjske poveznice ==
8.777

uređivanja

Navigacijski izbornik