Razlika između inačica stranice »Mikroekonomija«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 1.460 bajtova ,  prije 5 godina
m
uklonjena promjena suradnika 93.141.133.173 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Addbot
m (uklonjena promjena suradnika 93.141.133.173 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Addbot)
== Povijest i nastanak ==
Utemeljiteljem ove discipline smatra se [[Adam Smith]], koji je [[1776.]] godine napisao djelo Bogatstvo naroda (eng. Wealth of nations). U njemu razmatra kako se određuju individualne cijene, proučava odrednice cijene zemlje, rada i kapitala te ispituje snage i slabosti tržišnog mehanizma.
 
== Predmet proučavanja danas ==
Danas se proučavaju pojedinačni subjekti s gledišta troškova [[proizvodnja|proizvodnje]], oblikovanja i raspodjele [[profit]]a, oblikovanja [[cijena]], proizvodnje i distribucije roba i usluga pojedinačna tržišta, individualnu [[štednja|štednju]] i akumulaciju, [[životni standard]] i [[osobna potrošnja|osobnu potrošnju]] itd.
 
Mikroekonomija proučava i donošenje odluka o upotrebi određenih proizvodnih [[resurs]]a. Proučava se zašto pojednici daju prednost jednom tipu [[roba|robe]] ili [[usluga|usluge]] u odnosu na drugi. Npr. zašto pojedinci više vole [[automobil]]e od [[motocikl]]a te kako na kraju proizvođači odlučuju da li će proizvoditi automobile ili motocikle. U tom slučaju istražuju se tržišta (automobila i motocikla) i prilikom njihove usporedbe i usporedbe odnosa [[ulaganje|ulaganja]] i profita odlučuje o tome što će se proizvoditi.
 
Također, promatra se kako svako tržište za svaku robu i pruža šansu za razumijevanje cjelokupnog repro ciklusa proizvodnje, raspodjele i [[potrošnja|potrošnje]] u pojedinoj ekonomiji u određenom trenutku.
 
Jedan od ciljeva mikroekonomije je analizirati mehanizme tržišta koji uspostavljaju relativne cijene između roba i usluga i raspodjelu ograničenih resursa. Mikroekonomija analizira i [[tržišni neuspjeh]], kada tržišta ne uspijevaju dati učinkovite rezultate te opisuje teorijske uvjete potrebne za [[konkurentnost]].
 
== Osnovni pojmovi u mikroekonomiji ==

Navigacijski izbornik