Casey Novak: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m slika krši opće uvjete postave i označavanja slika
m uklon predloška
Redak 36: Redak 36:
*Diane Neal je i prije uloge Casey Novak, nastupila u ''Odjelu za žrtve''. U 10. epizodi 3. sezone, ''"Ridicule"'', tumačila je ulogu silovateljice, Amelie Chase, koju je osudila [[Alexandra Cabot]].
*Diane Neal je i prije uloge Casey Novak, nastupila u ''Odjelu za žrtve''. U 10. epizodi 3. sezone, ''"Ridicule"'', tumačila je ulogu silovateljice, Amelie Chase, koju je osudila [[Alexandra Cabot]].
*Za vrijeme zadnje godine studija prava, Casey je bila zaručena, no njezin budući muž je dobio [[shizofrenija|shizofreniju]], ostao neliječen i na kraju postao beskućnik. Nakon toga ga nikad više nije vidjela.
*Za vrijeme zadnje godine studija prava, Casey je bila zaručena, no njezin budući muž je dobio [[shizofrenija|shizofreniju]], ostao neliječen i na kraju postao beskućnik. Nakon toga ga nikad više nije vidjela.

{{Zakon i red: Odjel za žrtve}}


[[Kategorija:Fiktivni likovi|Novak, Casey]]
[[Kategorija:Fiktivni likovi|Novak, Casey]]

Inačica od 26. studenoga 2006. u 20:05

Predložak:Zakon i red lik

Pomoćnica tužioca Casey Novak je fiktivni lik iz serije Zakon i red: Odjel za žrtve. Od 2003. glumi je Diane Neal.

Lik

Igrana od Diane Neal, Casey je mlada, borbena i fokusirana tužiteljica koja, iako nekad jako pogođena stračnim situacijama koje se pojavljuju ne njazinom poslu, ne iskazuje svoje osjećaje. Casey nekad gleda svijet crno-bijelo i slijepo slijedi zakon bez obaziranja na osumnjičene i njihovu situaciju, osim ako je drukčije ne uvjere detektivi Odjela, ili u nekoj zbilja izuzetnoj situaciji. Njezin idealizam postaje vidljiv pogotovo u slučajevima zlouporabe moći. Iako je brzo izgubila nevinost u radu sa seksualnim zločinima, još uvijek pokazuje teškoću pri radu sa sivim djelovima ljudskog uplitanja, radije koristeći zakon u zbrkanosti svakog individualca.

Kao tužiteljica Odjela za žrtve

Casey je radila na slučajevima zlouporabe moći prije nego što su je preseilili u Odjel 2003., nakon što je bivša PT Alexandra Cabot preseljena u Program zaštite svjedoka. Na svom prvom slučaju Casey je zamolila tužioca Arthura Brancha (igra ga Fred Dalton Thompson) da je premjesti iz Odjela jer je imala osjećaj da se neće moći nositi sa seksualnim zločinima, pogotovo onima počinjenima na djeci. Branch je odbio uz objašnjenje ds ju je promatrao već neko vrijeme i da misli da je ona savršena za taj posao. Ostala je u Odjelu, i nakon gotovo 3 godine malo se smekšala, no seksualni zločini s kojima svakodnevno ima posla još je uvijek gade.

Casey je o Odjel stigla napeta kao puška, planirajući napustiti svoje mjesto u birou, odmah prilazeći det. Stableru (igra ga Christopher Meloni) i det. Benson (igra je Mariska Hargitay) tako što je preispitivala njihov detektivski rad i ometajući njihovo saslušanje osumnjičenika. Bilo je potrebno nekoliko mjeseci i kandidan razgovor sa kapetanom Cragenom (igra ga Dann Florek) da bi Casey shvatila važnost timskog rada. Trebalo je čekati do proljeća 2004. da bi Casey razvila privatno/poslovno odnos sa Elliotom, Olivijom i Munchom (igra ga Richard Belzer). Do rujna 2004. Njezin odnos sa Stablerom, osobito, došao je do razine profesionalnog poštovanja i prijateljstva. Prije detektivi su sa Casey imali vrlo malo, skoro ništa, kontakta, dijelom što su duboko poštovali Caseyinu prethodnicu Alexandru Cabot.

U svibnju 2004. bila je uspješna u otklanjanju suca Olivera Tafta (igra ga Tom Skerritt) sa sudačke pozicije zbog toga što je pričao sa optuženom van suda, što je uzrokovalu ubojstvo bolesne djevojčice.

Kao i Alexandra, Casey je postala žrtva kriminala na poslu. U ranoj 2005., brat žrtve silovanja kojoj je Casey pomagala fizički ju je napao u njezinom uredu. Iako ne fatala, napad je bio jedan način ubojstva zbog časti jer je sestra, nedokumentirana imigrantica, trebal aotkriti da je silovana da bi dovila "U vizu" pod Aktom o žrtvama prometa i nasilja iz 2000., no brat, knzervativni musliman, mislio je daje to sramota.

Casey ima studentsko-mentorski odnos sa bivšom sutkinjom, Marlo Thomas (igra je Marlo Thomas), od koje je učila nakon studija prava, i odnos sa bivšom nadglednicom Elizabeth Donnelly (igra ju Judith Ligh), koja je od tada postavljena za sutkinju. Nekad se nađe i u situaciji da je na slučaju protiv odvjetnika sa kojima je prije radila.

Zanimljivosti

  • Casey igra softball u pravnoj ligi za momčd PT-a i voli posjetiti kavez za vježbanje udaraca. Stabler ju je prvi put prepoznao kada je igrao meč protiv njezine ekipe (u tom meču je vjerojatno Caseyina ekipa pobijedila Stablerovu ekipu policajaca), i Cragen ju je jednom potražio u kavezu za vježbu da bi se dogovorio oko slučaja.
  • Casey se na posao dolazi biciklom, pa čak i za vrijeme najveće gužve.
  • Caseyin otac bio je u Vijetnamskom ratu. Tri puta je pogađan i dobio je "Ljubičasto srce".
  • Od svih PT-a Zakona i reda (kao što su Jack McCoy, Connie Rubirosa, Alexandra Borgia, Serena Southerlyn i Ron Carver), casey je najmlađa.
  • Diane Neal je i prije uloge Casey Novak, nastupila u Odjelu za žrtve. U 10. epizodi 3. sezone, "Ridicule", tumačila je ulogu silovateljice, Amelie Chase, koju je osudila Alexandra Cabot.
  • Za vrijeme zadnje godine studija prava, Casey je bila zaručena, no njezin budući muž je dobio shizofreniju, ostao neliječen i na kraju postao beskućnik. Nakon toga ga nikad više nije vidjela.