Inkunabula: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 519 bajtova ,  prije 7 godina
m
uklonjena promjena suradnika Petra203 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Ivica Vlahović
No edit summary
Oznake: mobilni uređaj mobilna aplikacija
m (uklonjena promjena suradnika Petra203 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Ivica Vlahović)
 
Prva upotreba ove riječ u vezi sa tiskanjem zabilježena je u brošuri [[Bernhard von Mallinckrodt|Bernharda von Mallinckrodta]] ''De ortu et progressu artis typographicae'' (O usponu i napretku umjetnosti tipografije, [[Köln]], [[1639]].), u kojoj se nalazi izraz ''prima typographicae incunabula'', rano djetinjstvo tiskarstva, koje po piščevom mišljenju završava [[1500.]] godine. Do te godine u Njemačkoj je poznato šezdesetak tiskarskih radionica. Mada je [[tiskarstvo]] otkriveno u [[Njemačka|Njemačkoj]], po ljepoti i umjetničkoj i kulturnoj vrijednosti inkunabula osobito je poznata [[Italija]], a europsko tiskarsko središte postaje [[Venecija]].
 
Prva otisnuta knjiga bila je [[Biblija]] i to na [[latinskom jeziku]]. Izašla je 1455. Knjiga ima dva [[sveska]] velikoga formata, s tekstom otisnutim u dva stupca i 42 retka i pravo je remek-djelo [[tiskarskoga umijeća]]. 
Biblija je tiskana na 1282 stranice, u samo 200 do 300 primjeraka, od kojih se sačuvalo četrdesetak, što potpunih, što nepotpunih primjeraka.
Knjiga je kasnije ukrašavana [[minijaturama]] (sitnim slikama) i [[inicijalima]] (ukrasnim početnim slovima).
[[Tiskarstvo i inkunabule]]
 
== Slavenske inkunabule ==

Navigacijski izbornik