Razlika između inačica stranice »Primogenitura«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 6 bajtova ,  prije 6 godina
bez sažetka
m (Bot: brisanje 26 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q250843 na Wikidati)
'''Primogenitura''' je ustaljena tradicija nasljedstva gdje prvorođenče ima prednost.
 
Često se koristiprimjenjuje u [[monarhija]]ma. Kao mehanizam nasljedstva u nasljednim monarhijama nekanajčešće vrstase primogenitureprimjenjuje jeneka najčešćevrsta korištenaprimogeniture, ali nije jedina vrsta tradicije niti je najstarija metoda.
 
== Agnatička primogenitura ==
Agnatička primogenitura ili patrilinealna primogenitura, je sustav u kojem pravo nasljedstva ima prvorođeni sin. Samo muškarci mogu naslijediti; žene ne posjedujunemaju nasljedna prava, niti ih posjedujuimaju njihovi potomci. Nekada najrasprostranjenija, danas se koristiprimjenjuje u [[Lihtenštajn]]u, [[Luksemburg]]u, [[Jordan]]u, itd.
 
== Kognatička primogenitura ==
Ova vrsta primogeniture favorizira najstarije muško dijete, ali žensko dijete može naslijediti ukolikoako monarh nema sina. Naziv agnatičko-kognatička primogenitura serabi koristise s istim značenjem. Ova vrsta nasljedstva važivrijedi, na primjer, u španjolskoj, monegaškoj i britanskoj monarhiji. U prošlosti se uglavnom koristilaprimjenjivala samo na britanskom otoku i pirinejskompirenejskom [[poluotok]]u.
 
== Apsolutna primogenitura ==
Apsolutna primogenitura je nasljedstvo gdje najstarije dijete ima prioritet, bez obzira na spol. Danas se koristiupotrebljava i naziv ''puna kognatička primogenitura''. Neke monarhije su monarhije preuzele ovu vrstu nasljedstvanasljeđivanja krajem 20. stoljeća. [[Švedska]] je usvojila apsolutnu primogenituru [[1980]]. godine. KasnijePoslije je nekoliko monarhija slijedilo primjer Švedske: [[Belgija]], [[Nizozemska]], [[Norveška]] i [[Danska]].
 
== Matrilinealna primogenitura ==

Navigacijski izbornik