Vladimir Gerić: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Kubura (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
manja dorada
Redak 39: Redak 39:
==Vladimir Gerić kao televizijski redatelj==
==Vladimir Gerić kao televizijski redatelj==
Vladimir Gerić kao redatelj potpisuje nekoliko filmskih produkcija [[Hrvatska radiotelevizija|Radiotelevizije Zagreb]]:
Vladimir Gerić kao redatelj potpisuje nekoliko filmskih produkcija [[Hrvatska radiotelevizija|Radiotelevizije Zagreb]]:
*''Baština'' (1969.), TV film po noveli [[Guy de Maupassant| Guya de Maupassanta]],
*''Baština'' (1969.), TV film po [[Novela|noveli]] [[Guy de Maupassant| Guya de Maupassanta]],
*''Ta dobra duša'' (1970.), TV film po noveli [[Luigi Pirandello|Luigia Pirandella]],
*''Ta dobra duša'' (1970.), TV film po noveli [[Luigi Pirandello|Luigia Pirandella]],
*''Zlatni mladić'' (1970.), TV serija po romanu [[August Cesarec|Augusta Cesarca]],
*''Zlatni mladić'' (1970.), [[TV serija]] po [[roman]]u [[August Cesarec|Augusta Cesarca]],
*''Lenjin u Africi'' (1973.), TV film po noveli [[Drago Ivanišević|Drage Ivaniševića]],
*''Lenjin u Africi'' (1973.), TV film po noveli [[Drago Ivanišević|Drage Ivaniševića]],
*''Pelikani'' (1973.), TV film po drami [[August Strindberg|Augusta Strindberga]],
*''Pelikani'' (1973.), TV film po drami [[August Strindberg|Augusta Strindberga]],
*''Mali buntovnik'' (1976.), TV serija po noveli [[France Bevk|Francea Bevka]],
*''Ujak Vanja'' (1981.), TV film po drami [[Anton Pavlovič Čehov|Antona Čehova]].
*''Ujak Vanja'' (1981.), TV film po drami [[Anton Pavlovič Čehov|Antona Čehova]].



Inačica od 28. travnja 2015. u 21:03

Vladimir Gerić
Vladimir Gerić
Rođenje 4. ožujka 1928.
Zagreb, Hrvatska Nepoznata kratica »H«, Zagreb, Hrvatska Nepoznata kratica »H«
Zanimanje redatelj, dramaturg, prevoditelj
Godine rada 1950. do danas
Važniji filmovi Baština
Ta dobra duša
Lenjin u Africi
Pelikani
Ujak Vanja
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Vladimir Gerić (Zagreb, 4. ožujka 1928.), hrvatski redatelj, dramaturg i prevoditelj.

Životopis

Vladimir Gerić studirao je jugoslavenske književnosti, ruski i francuski jezik na Filozofskom fakultetu te režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao redatelj i Gavellin učenik, protivnik je konceptualnoga teatra, uvjeren da „režija i kazalište proizlaze iz govora glumca”. 1

Još kao student bio je jedan od utemeljitelja Maloga dramskog studija na Trešnjevci. Godine 1957. dolazi u Varaždin, gdje u Narodnom kazalištu »August Cesarec« (današnje Hrvatsko narodno kazalište) isprva radi kao slikar kulisa, zatim scenograf te kasnije i kao redatelj. U varaždinskom kazalištu režirao je Pirandellovu dramu Čovjek, životinja i krijepost, Čehovljeva Ujaka Vanju, Camusov Nesporazum te Molièreove drame George Dandin, Škola za žene i Tartuffe. Od 1962. do 1964. djelovao je kao redatelj na Radio Zagrebu te kasnije, od 1965. do 1968. godine, i kao dramaturg. Od 1970. do 1974. i 1980. predavao je glumu i scenski govor studentima zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. Od 1973. do 1978. bio je angažiran u zagrebačkom HNK, gdje su zapažene bile njegove režije farse Slamnati talijanski šešir Eugènea Labichea te drama U agoniji i Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže i Interregnum 1608 Kreše Novosela.

Iznimna redateljska postignuća ostvario je u zagrebačkom Teatru &TD režirajući često vrlo nekonvencionalno, gotovo na granici eksperimenta: 1967. režirao je drame Brdo i Galilejevo uzašašće te dvije godine kasnije i povijesnu farsu Dioklecijanova palača Antuna Šoljana. 1970. režirao je dramu Kaspar Petera Handkea u kojoj je naslovnu ulogu briljantno interpretirao Ivica Vidović. Iste su godine na Festivalu malih i eksperimentalnih scena (MESS) u Sarajevu obojica nagrađeni Zlatnim vijencem: Gerić za najbolju režiju, a Vidović za najbolju mušku ulogu. Tu predstavu mnogi kazališni znalci i danas smatraju jednom od najavangardnijih u povijesti hrvatskoga kazališta. Redateljske uspjehe u Teatru &TD Vladimir Gerić je nastavio 1971. s Pričom o vojniku Igora Stravinskog, 1972. s dramom Woyzeck Georga Büchnera i 1974. s jednočinkama Tarampesta i Mototor Antuna Šoljana. Osim u Teatru &TD, Gerić je režirao i u drugim zagrebačkim kazalištima: Satiričkom kazalištu »Jazavac« (danas »Kerempuh«), Gradskom dramskom kazalištu »Gavella« te u Teatru u gostima. Djelovao je u kazalištima u Osijeku, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Subotici, Zenici, Mostaru i Mariboru.

Vladimir Gerić kao televizijski redatelj

Vladimir Gerić kao redatelj potpisuje nekoliko filmskih produkcija Radiotelevizije Zagreb:

Vladimir Gerić kao prevoditelj

Temeljem recenzije jedne od najpoznatijih francuskih srednjovjekovnih farsa Meštar Pathelin Vladimir Gerić je 1956. godine postao članom Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Prevodi s devet jezika: engleskog, francuskog, češkog, makedonskog, njemačkog, poljskog, ruskog, slovenskog i talijanskog. Do danas je, primjerice, preveo ili prepjevao brojna djela Shakespearea, Molièrea, Baudelairea, Mallarméa, Rimbauda, Valérya, Feydeaua, Gribojedova, Turgenjeva, Čehova, Kafke te mnogih drugih svjetskih pisaca i pjesnika. Kao prevoditelj i dramaturg surađuje s Glumačkom družinom Histrion, za koju je kajkavizirao nekoliko klasičnih djela svjetske komedijske baštine, primjerice Shakespearove Vesele ženske z Griča (The Merry Wives of Windsor) i Na Tri krala ili Kak očete (Twelfth Night, or What You Will) te Feydeauovu farsu Lovački rog (Monsieur chasse!, kod nas igranu i pod naslovom Gospon lovac). Prijevodima Shakespearea na kajkavski jezik napravio je kulturološki pothvat, pomaknuo granice i provjerio mogu li se na kajkavskom igrati tzv. ozbiljni komadi te dokazao da i najumnije stvari jednako dobro zvuče na kajkavskom kao i na štokavskom jeziku. 2

Nagrade

Izvori

Bilješke

  1. 1 A. Tunjić: »Kazalište je više od koncepcije« (u: VIJENAC, 2010, br. 430-431).
  2. 2 Z. Vidačković: »Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo: Vladimir Gerić – Kazališni veleznalac« (u: HRVATSKO GLUMIŠTE, 2010, br. 44-45, str. 55).

Literatura

  1. Tunjić, Andrija: »Kazalište je više od koncepcije«, u: Šeput, L. & Zozoli, L. (ur.), VIJENAC, Zagreb: Matica hrvatska, 2010, br. 430-431.
  2. Vidačković, Zlatko: »Intervju: Vladimir Gerić – Ne pristajem na kompromise«, HRVATSKO GLUMIŠTE, 2010, br. 44-45, str. 10-12.
  3. Vidačković, Zlatko: »Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo: Vladimir Gerić – Kazališni veleznalac«, HRVATSKO GLUMIŠTE, 2010, br. 44-45, str. 55.

Vanjske poveznice