Promjene

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 6 bajtova ,  prije 4 godine
Poslednjih godina najboljim viskijem proglašen je “Ardbeg Uigeadail” – single malt viski koji je svetlost dana ugledao tek 2003. godine.
Irski viski
Irski viski spadespada u grupu viskija koji odišu svojom pitkoću i mekoćom. Uglavnom se pravi od mešavinemješavine sladovanog i ne sladovanog ječma. Da bi poneoponijo epitet Irskog viskija zakonom je određeno da minimalno tri godine mora da odležiodlezati u hrastovom drvetu. Najpoznatiji Irski viski nosi naziv “Jameson”. Četiri od pet glavnih marki irskog viskija proizvodi se u destileriji Midleton. Originalni Irski viski se pravi u kazanima. Kod njega, ječam se ne suši pomoću ugljaugljena treseta, pa zbog toga nema karakterističnu aromu.
Američki viski
Postoje dvedvije vrste američkog viskija “ straight” i “blend”. Najpoznatiji od svih vrsta “straight” je Burbon, koji nosi naziv regije u kojoj se proizvodi, u Saveznoj državi KintakiKentucky. ZahteveZahtjeve koje ovaj viski mora da ispuniispuniti, preprije izlaska na tržište je da minimalno odstoji dve godine, da sadrži minimalno 51% kukuruza, mora da budebiti proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama, i naravno da leži propisanipropisano periodrazdoblje u hrastovom drvetu. Najpoznatiji BurbonBourbon na svetu je “Jim Beam”, čija tradicija pravljena postoji već 2. veka unazadstoljeca.
 
U Americi se viski poslužuje u "tumbler čašama" s puno leda. Ponekad stavljaju punu čašu leda i preko njega viski. U Engleskoj se viski poslužuje u "balon čaši".
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik