Wilhelm Wundt: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: brisanje 1 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q75814 na Wikidati
much better image (GlobalReplace v0.3)
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:Wundt.jpg|mini|'''Wilhelm Wundt''']]
[[Datoteka:Wilhelm Wundt.jpg|mini|'''Wilhelm Wundt''']]
'''Wilhelm Wundt''' ([[Neckerau]], [[16. kolovoza]] [[1832]]. - [[Grossboten]] kod [[Leipzig]]a, [[31. kolovoza]] [[1920]].), [[Njemačka|njemački]] filozof i [[psiholog]].
'''Wilhelm Wundt''' ([[Neckerau]], [[16. kolovoza]] [[1832]]. - [[Grossboten]] kod [[Leipzig]]a, [[31. kolovoza]] [[1920]].), [[Njemačka|njemački]] filozof i [[psiholog]].



Inačica od 29. lipnja 2015. u 13:02

Wilhelm Wundt

Wilhelm Wundt (Neckerau, 16. kolovoza 1832. - Grossboten kod Leipziga, 31. kolovoza 1920.), njemački filozof i psiholog.

Profesionalna karijera

Bio je profesor psihologije u Heidelbergu te filozofije u Zürichu i Leipzigu. Godine 1879. osnovao je u Leipzigu prvi institut za eksperimentalnu psihologiju. Bio je enciklopedijski duh koji je izvanredno vladao mnogim područjima znanosti. Važna su njegova istraživanja na području fiziologije i psiholoških osjeta.

Kao protivnik tzv. čiste psihološke svijesti, pokušao je psihologiju zasnovati na principima empirijskih znanosti, a posebno je isticao značenje volje i osjećaja. U djelu "Psihologija naroda" nastojao je odrediti psihičke specifičnosti pojedinih naroda. Izgradio je pretežno eklektički zasnovanu filozofiju koja nastoji sintetizirati bogate i dragocjene empirijske, eksperimentalne rezultate s tradicijom njemačke idealistički filozofije.


Nedovršeni članak Wilhelm Wundt koji govori o filozofu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.