Armija Republike Bosne i Hercegovine: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m dopunio
Oznake: mobilni uređaj mobilna aplikacija
Redak 43: Redak 43:
*[[Mustafa Polutak]] - četvrti zapovjednik Četvrtog korpusa Armije RBiH
*[[Mustafa Polutak]] - četvrti zapovjednik Četvrtog korpusa Armije RBiH
*[[Mehmed Alagić]] - prvi zapovjednik Sedmog korpusa Armije RBiH)
*[[Mehmed Alagić]] - prvi zapovjednik Sedmog korpusa Armije RBiH)
*[[Blaž Kraljević]] - zapovjednik [[HOS]]-a Hercegovine, član Glavnog Štaba ARBiH <small>(samo 15 dana)</small>
*[[Blaž Kraljević]] - zapovjednik [[HOS]]-a Hercegovine, član Glavnog Štaba ARBiH <small>(ubijen 15 dana nakon imenovanja)</small>


== Povijest ==
== Povijest ==

Inačica od 11. srpnja 2015. u 19:14

Armija Republike Bosne i Hercegovine
Amblem Armije RBiH
Utemeljena1992.
Raspuštena1995.
Vodstvo
Vrhovni zapovjednikAlija Izetbegović
Načelnik Glavnog stožeraRasim Delić
Povezani članci
PovijestRat u Bosni i Hercegovini

Armija Republike Bosne i Hercegovine je službeno osnovana 15. travnja 1992., od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organiziranih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Nakon Daytonskog sporazuma zajedno s HVO-om je transformirana u Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine. Armija BiH je bošnjačka komponenta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Organizacija

Armija RBiH je bila organizirana u korpuse na regionalnoj osnovi. Tako je npr. 4.korpus ARBiH djelovao u Hercegovini, a 5.korpus Cazinskoj Krajini.

Zapovjedna struktura

Povijest

8. travnja 1992. predsjedništvo BiH proglasilo je neposrednu ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne Obrane BiH. Teritorijalna obrana Bosne i Hercegovine bila je nasljednik dotadašnje Teritorijalne Obrane Socijalističke republike BiH.

Sljedeći dan, 9. travnja, Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o ujedinjenju svih oružanih snaga na teritoriju BiH u Oružane snage BiH (OS BiH); pod zapovjedništvo Oružanih snaga trebala se staviti muslimanska Patriotska liga Bosne i Hercegovine, Zelene beretke (kao stranačka policija SDA), TO BiH, HVO, HOS i druge grupe otpora jugo-srpskoj agresiji.

Armija BiH nastala je ujedinjenjem postrojbi TO-a, Patriotske lige, Zelenih beretki, MUP-a BiH i raznih bošnjačkih dobrovoljačkih formacija u jedinstvenu vojsku 15. travnja ali je ona tek 4. srpnja 1992. nazvana Armija Republike Bosne i Hercegovine. Do tada je korišten stari naziv TO BiH.

Sredinom srpnja 1992. HOS prihvaća vrhovno zapovjedništvo Armije BiH, ali ne i HVO, čije je vodstvo prilikom osnivanja odbacilo TO BiH kao "iskompromitiranu".

Ratni zločini na Hrvatima

Simboli

Najčešći simbol je ljiljan. Grb Armije RBIH je zapravo grb RBIH uz neke dodatke kao što su dva zlatna mača koji prolaze dijagonalno kroz grb i vojni natpisi iznad grba.

Odlikovanja

Zlatni ljiljan

Zlatni ljiljan je najveće odlikovanje za jednog pripadnika ARBiH. Dobiva se za urađeno neko junačko djelo i efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH.