Poduzeće: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
YiFeiBot (razgovor | doprinosi)
m Bot: migracija 65 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q4830453 na Wikidati
YiFeiBot (razgovor | doprinosi)
m Bot: migracija 1 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q4830453 na Wikidati
Redak 22: Redak 22:
[[nl:Bedrijfsleven]]
[[nl:Bedrijfsleven]]
[[no:Næringsvirksomhet]]
[[no:Næringsvirksomhet]]
[[ps:سوداګري]]
[[ro:Economia afacerilor]]
[[ro:Economia afacerilor]]
[[ru:Предпринимательство]]
[[ru:Предпринимательство]]

Inačica od 7. kolovoza 2015. u 17:47

Uredi u Los Angelesu

Poduzeće je samostalna gospodarska, tehnička i društvena cjelina koja proizvodi dobra ili usluge za potrebe tržišta, koristeći se odgovarajućim resursima i snoseći poslovni rizik, radi ostvarivanja dobiti i drugih ekonomskih i društvenih ciljeva.

Osniva se radi sticanja dobiti. Ciljna funkcija podezeća je dobit. Poduzećima koja obavljaju djelatnost od općeg interesa svojstveno je da, pored ove ciljne funkcije, mogu imati i sekundarnu ciljnu funkciju. Ona se sastoji u zadovoljavanju potreba korisnika usluga iz obavljanja ove djelatnosti. Nije isključeno da se poduzeća osnivaju radi uštede rashoda svojim osnivačima, bez obzira na to što privredno zakonodavstvo to izričito ne predviđa. U pitanju su: istraživanja tržišta, istraživanja nalazišta određenih rudarskih sirovina, obavljanje određenih zajedničkih funkcija i slično.

Poduzeća organiziraju proizvodnju, nude na tržištima određene količine roba (gotovih proizvoda), nastojeći djelovati profitabilno. Poduzeća se ponekad uzdržavaju i zbog smanjivanja troškova ili cijena.

Povezani članci