Baskijska pilota: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 48 bajtova ,  prije 6 godina
bez sažetka
No edit summary
No edit summary
'''Baskijska pilota''' (pilota u izvornom baskijskom jeziku također ''pelota vasca'' na španjolskom, ''pelote Basque'' na francuskom) je naziv za niz terenskih športova koji se igraju s loptom koristeći jednu ruku, reket, drvenu palicu ili košaru, zid (frontis ili Fronton) ili, tradicionalno, sa dvije ekipe licem u lice odvojene linije na terenu ili mrežom. Korijeni ove skupine igara mogu se naći u grčkim i drugim drevnim kulturama. <ref>http://www.fipv.net/index.php/en/el-juego/historia</ref>
 
Pojam pilota vjerojatno dolazi iz [[Vulgarni latinski jezik|vulgarnog latinskog]] izraz pilotta (igra s loptom). To je umanjenica riječi pila koja se može odnositi na tvrdu lanenu ili kožnu lopte ispunjenu pilusom (krznom ili kosom) <ref>http://www.greekforme.com/greek-games.html</ref> ili latinske riječi za udar ili koplje i povezana je s engleskom riječi pelete. <ref>http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=pellet&searchmode=none</ref>
 
Pojam pilota vjerojatno dolazi iz vulgarnog latinskog izraz pilotta (igra s loptom). To je umanjenica riječi pila koja se može odnositi na tvrdu lanenu ili kožnu lopte ispunjenu pilusom (krznom ili kosom) <ref>http://www.greekforme.com/greek-games.html</ref> ili latinske riječi za udar ili koplje i povezana je s engleskom riječi pelete. <ref>http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=pellet&searchmode=none</ref>
 
Danas, baskijski pilota se igra u nekoliko zemalja. U Europi, ovaj sport je koncentriran u Španjolskoj i Francuskoj, posebice u Baskiji. Sport se također igra u latinoameričkih zemalja poput Argentine, Čilea, Urugvaja i Kube. Djelujući kao šortska društva pod nazivom Jai alai, viđa ih se u dijelovima SAD-a, kao što su Florida, Connecticut, Nevada, i Rhode Island.
 
U [[Valencijska Zajednica|Valenciji]], Valencijanska pilota se smatra nacionalnim športom. Također se igra u Belgiji, sjeveru Italije, Meksiku i Argentini.
 
 
Od svog nastanka, Međunarodna federacija za baskijsku pilotu je standardizirala različite sorte u četiri modaliteta i četrnaest disciplina, s fiksnim kuglastim utezima, pravilima i veličinama terena. Četiri modaliteta (30-metarski zid zidnih, 36-metarski zid zid, 54-metarski zid zid i trinquete) priznaju četrnaest disciplina, ovisno radi li se o uporabi gole ruke, kožne lopte, gumene lopte, palice, reketa (frontennis) ili xare. Dva od četrnaest disciplina igraju i muškarci i žene (frontenis i gume pelota u trinquete); drugih dvanaest igraju samo muškarci.
To omogućuje igranje prvenstva igrati na međunarodnoj razini, te omogućuje sudjelovanje igrača i timova iz cijelog svijeta pod istim pravilima.
 
 
Postoji, međutim, kritika oko toga, jer čistunci bi mogli tvrditi da bi neke od izvornih osobina svakog pojedinog modaliteta mogle biti izgubljene.

Navigacijski izbornik